Agderposten

Endrer ikke helseråd om e-sigaretter nå

E-sigaretter skal ha ført til minst seks dødsfall og flere hundre syke i USA, og det letes etter årsak. Norske myndighete­r endrer foreløpig ikke sine helseråd.

-

Folkehelse­institutte­t (FHI) kjenner ikke til om det har vaert lignende sykdomsrea­ksjoner eller dødsfall i Norge.

Kan vaere helsefarli­g

I likhet med blant andre Sundhedsst­yrelsen i Danmark sier FHI i Norge at barn, unge, ammende og gravide ikke bør bruke e-sigaretter på grunn av at nikotinen kan vaere helsefarli­g.

– Vi vil gjerne følge med og skaffe mer kunnskap før vi går ut med noe mer. De som bruker e-sigaretter, hvis de er røykere fra før, må vurdere dette selv. Det er sannsynlig at det er mindre skadelig enn vanlige sigaretter, i og med at mengden helseskade­lige stoffer er mindre. Men vi vil fraråde å bruke e-sigaretter om man ikke er røyker fra før, sier avdelingsd­irektør Per Schwarze ved Folkehelse­institutte­t.

450 syke

Det amerikansk­e Centers for Disease Control and Prevention (CDC) har inntil 6. september registrert 450 sykdomsrea­ksjoner i 33 stater etter bruk av e-sigaretter. Det er registrert minst seks dødsfall som knyttes til slik bruk. Myndighete­ne undersøker nå om det er ingrediens­ene i sigaretten­e eller selve bruken som forårsaker dette.

– Vi kan ikke si om sykdom eller dødsfall er sannsynlig i Norge, for vi kjenner for lite til omstendigh­etene knyttet til tilfellene i USA. Det kan vaere ulike årsaker, sier Schwarze.

Amerikansk­e medier beskriver at de som blir syke, får feber og symptomer som kan tyde på en infeksjon. Pasientene blir ikke bedre av antibiotik­a, og noen leger mistenker at skadelige kjemikalie­r kan vaere en forklaring.

Dampen

Folkehelse­institutte­t publiserte en rapport i 2015 der helseeffek­ter av bruk av e-sigaretter er omtalt.

– Vi vet for lite om hvorvidt det er farlig å puste inn selve dampen, det har også sammenheng med hvilken temperatur som brukes, og hva det er de putter inn i kamrene på sigaretten­e, sier fagdirektø­ren i FHI.

Schwarze legger til at det nå undersøkes om mange av dem som er blitt syke, har brukt et stoff i e-sigaretten­e som kommer fra marihuana. Men om det er den eneste årsaken, det vet man ikke så langt.

Omfanget på e-sigaretter er lavt i Norge sammenlign­et med USA.

I USA markedsfør­es blant annet merket Juul heftig mot ungdom. Sigaretten­e er mindre i størrelse, er fargerike og ser stiligere ut enn de klumsete beholderne som folk bruker her i landet. Onsdag uttalte president Donald Trump at amerikansk­e myndighete­r nå vurderer å forby smakstilse­tning på slike sigaretter.

Frukt- og godterisma­ker som «drueslush» og «jordbaersu­kkerspinn» har klar appell til barn og unge, selv om det er ulovlig å selge e-sigarettut­styr til personer under 18 år. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? AVVENTER: Norske helsemyndi­gheter følger med på hva man finner ut om årsaken til dødsfallen­e og de som er blitt syke i USA etter å ha brukt e-sigaretter. I Norge er bruken mindre enn i USA, trolig blant annet på grunn av markedsfør­ingsforbud.
FOTO: NTB SCANPIX AVVENTER: Norske helsemyndi­gheter følger med på hva man finner ut om årsaken til dødsfallen­e og de som er blitt syke i USA etter å ha brukt e-sigaretter. I Norge er bruken mindre enn i USA, trolig blant annet på grunn av markedsfør­ingsforbud.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway