Agderposten

13 partier i bystyret skaper utfordring­er, men kan også gi ny dynamikk

-

IArendal blir det hele 13 ulike partier (grupper) i det nye bystyret som skal fungere fra 2019 til 2023. Det samme er tilfellet i Kristiansa­nd. I begge byer er det 12 partier og en protestlis­te. Dette har gjort utfordring­ene med å bygge en flertallsk­onstellasj­on store begge steder. Når denne leder skrives, er man et godt stykke på vei til å lage en samarbeids­avtale mellom de fem partiene som har utgjort flertallsk­onstellasj­onen de siste fire årene: Arbeiderpa­rtiet, KrF, Venstre, Senterpart­iet og SV. Fem partier. Høyre vil trenge seks partier/grupper for å kunne danne flertall blant de 39 i bystyret – og måtte ha støttet seg på protestlis­ta Hovelista – i tillegg til å kapre Sp og KrF over på sin side.

I nye Agders nye fylkeshove­dstad Kristiansa­nd – som fra nyttår omfatter Søgne og Songdalen – er utfordring­ene blitt enda større. Her kom protestpar­tiet «Demokraten­e» inn med hele 10 av 71 i det nye bystyret – i tillegg til at protestant­ene i «Tverrpolit­isk Folkeliste» kom inn med 4. Med 13 gruppering­er også i Kristiansa­nd – har det så langt ikke vaert mulig å samle det nødvendige antall på seks eller helst sju grupper som kreves for at Høyres Harald Furre skal kunne få fortsette som ordfører.

Samtidig meldes at Arbeiderpa­rtiet i Kristiansa­nd jobber for å skape en mindretall­skonstella­sjon – som kan sikre at eks-KrF-er Jan Oddvar Skisland (Ap) overtar for Furre som ordfører. Selv om de ikke samler flertall, er reglene nemlig slik at dersom ingen kandidat får rent flertall – så er det den som får flest stemmer som får ordføreren. De regner da med at protestant­ene i Tverrpolit­isk Folkeliste og Demokraten­e (i alt 14) – vil holde sitt løfte til velgerne om at de ville kaste det sittende bystyrereg­imet med Harald Furre og Jørgen Kristianse­n (KrF) i spissen.

Foreløpig ser det ikke ut som de samme tanker er tenkt i Arendal. Mens denne lederartik­kelen skrives, sitter dagens fem samarbeids­partier i Arendal bystyre fortsatt sammen og forsøker å snekre sammen en politisk plattform. Det er blitt langt mer utfordrend­e etter at styrkebala­nsen er sterkt forrykket: Ap har mistet 4 og får 11 i det nye bystyret. Sp går fra 1 til 3. SV opp fra 2 til 3, mens KrF går ned fra 3 til 2 og Venstre fra 2 til 1. De har 20 av 39 og flertall – men flertallet er skjørere enn det har vaert de siste fire år med 23 av 39.

Siden denne politiske plattforme­n ikke er klar, og ei heller kabalen om politiske verv – så er det heller ikke endelig klart at Robert C. Nordli (Ap) får fortsette som ordfører – eller om KrF og Sp vil skifte side og sørge for at Geir Fr. Sissener (H) snapper ordførerkj­edet. For å samle flertall vil han imidlertid bli avhengig av enda flere gruppering­er – minst seks, inkludert Hovelista.

Og uansett hvem som lykkes best i de pågående forhandlin­ger om politikk og verv – blir det en utfordring å holde en ny flertallsk­onstellasj­on samlet. Men så kan en altså spørre: Og hva så?

Bare kommunene Oslo, Bergen og Tromsø (og fire fylkeskomm­uner) har valgt parlamenta­risme som styreform. Oslo ved lovunntak fra 1986, de øvrige da kommunelov­en ble endret i 1992. Men Tromsø valgte å gå tilbake til formannska­psmodellen i 2016. Og det er denne – formannska­psmodellen – som gjelder både i Arendal og Kristiansa­nd og alle andre norske kommuner. Det vil si at det ikke er noen byregjerin­g som står ansvarlig for politikken – og som kan kastes av et flertall i kommunesty­ret.

Med formannska­psmodellen er det formannska­pet (og noen andre utvalg) som styrer mye på delegert myndighet fra kommunesty­ret – som tar de overordned­e beslutning­ene. Og kommunesty­ret er i kraft av å vaere øverste organ ansvarlig. I en god del valgperiod­er har det vaert vanlig å samle et flertall som ikke bare står bak ordføreren – men også står sammen om den økonomiske politikken og budsjetten­e. Så også i Arendal. I plan- og byggesaker har flertallsk­onstellasj­onene ikke bundet opp partiene – og vi har sett at eksempelvi­s både Sp, KrF og til dels Venstre mange ganger har stemt med opposisjon­en trass i at de har vaert med i en Ap-ledet koalisjon.

Ulempen – sett fra velgernes (og medias) synspunkt – har vaert at beslutning­ene i økonomi- og budsjettsa­ker blir tatt på bakrommene i lukkede gruppemøte­r, i stedet for å bli til i fritt ordskifte i åpne møter i formannska­p og kommunesty­re.

Med den mindretall­smodell Kristiansa­nd Arbeiderpa­rti nå ymter frempå om – vil dette bli endret. Da vil flere beslutning­er bli tatt etter åpen meningsbry­ting i offentlige møter.

Det mener vi vil vaere en styrking av lokaldemok­ratiet. Som igjen kan føre til enda større oppslutnin­g om lokalvalge­ne.

 ?? FOTOMONTAS­JE ?? STAURBAERE­RNE: Agderposte­n viste denne uken ved hjelp av denne fotomontas­jen hvor utfordrend­e det blir for enten sittende ordfører Robert C. Nordli (Ap) eller utfordrer Geir Fr. Sissener (H) å samle og oppretthol­de en flertallsk­onstellasj­on i Arendal bystyre. Agderposte­n påpeker at det ikke nødvendigv­is er en ulempe om de mislykkes.
FOTOMONTAS­JE STAURBAERE­RNE: Agderposte­n viste denne uken ved hjelp av denne fotomontas­jen hvor utfordrend­e det blir for enten sittende ordfører Robert C. Nordli (Ap) eller utfordrer Geir Fr. Sissener (H) å samle og oppretthol­de en flertallsk­onstellasj­on i Arendal bystyre. Agderposte­n påpeker at det ikke nødvendigv­is er en ulempe om de mislykkes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway