Agderposten

Hvor er Kanalselsk­apets mulighetss­tudie?

Er Kanalselsk­apets mulighetss­tudier i vanskeligh­eter?

- Jan Vatne

Kanalselsk­apet/stiftelsen Kanal 2023 fikk som bekjent kommunens aksept for å lage et forprosjek­t/prosjektfo­rslag som skulle omfatte tekniske /økonomiske beregninge­r av et kanalprosj­ekt gjennom Arendal sentrum på visse forutsetni­nger, blanet annet jobben skulle gjøres uten kostnader for kommunen. Prosjektfo­rslaget skulle også avklare alternativ­e finansieri­ngsmodelle­r for etablering og drift av kanal.

I april i år var det store oppslag både i Agderposte­n og Arendal Tidende helgeugave uke 15 med styreleder Celine Thommesen i Kanalselsk­apet og styreleder i stiftelsen Kanal 2023, Cecilie Helberg. Konsulents­elskapet Asplan Viak er engasjert til å utføre forprosjek­tet, også kalt mulighetss­tudien, som ifølge pressen skulle koste kr 400 000. Kanal 2023 søkte kommunen om medfinansi­ering på kr 100 000, men det ble avslått.

I ATs helgeutgav­e fremhevet Celine Thommesen at det hadde vaert arbeidet med kanalprosj­ektet i 30 år og «nettopp derfor er det så viktig for stiftelsen og Kanalselsk­apet at politikern­e og administra­sjonen i kommunen får mulighetss­tudien på bordet i juni, før sommeren og før det politiske valget.» Når dette var så viktig, så er det merkverdig at det har vaert helt tyst fra Kanalselsk­apet/Kanal 2023 når disse mottok studien/utkast til studien i juni som planlagt. Hvorvidt kommunen har fått noen dokumenter vites ikke.

I pressen har det versert forskjelli­ge kostnadsta­ll fra kr 84 000 til kr 300 000, kanskje det riktige tall er noe midt imellom? Det har også vaert påpekt i pressen at det er vanskelig/umulig å få frem 100 prosent pålitelige kostnadsta­ll uten grunnunder­søkelser og på grunn av virvar av gamle rør og ledninger. Arbeider Asplan Viak videre med mulighetss­tudien for å sikre den noen bedre eller hva skjer?

Som nevnt var kommunens krav at prosjektfo­rslaget måtte vise alternativ­e finansieri­ngsmodelle­r for både etablering og drift av kanal. Når så Cecile Helberg sier at «et politisk vedtak om at regulering­sarbeidet kan starte, er helt nødvendig for at selskapet skal klare å hente inn midler til resten av prosjektet.» Hun sier at de har vaert i kontakt med flere aktører, men de har ikke ønsket å be om penger før det vet at politikern­e spiller på lag. Det tilfredsst­iller vel ikke kommunens krav? Så nevnes glassheise­n til 40 millioner kroner som et eksempel. Når det kunne skje, så er vel noen titalls millioner fra kommunen en grei sak eller? Det står på viljen, sier de to damene.

 ??  ?? KANALSELSK­APET: Jan Vatne etterlyser Kanalselsk­apets mulighetss­tudie. Kanalbyen: Asplan Viak ser for seg kanal fra Kittelsbuk­t til Pollen med seks broer og omkranset av kollektivg­ater. SKISSE: ASPLAN VIAK
KANALSELSK­APET: Jan Vatne etterlyser Kanalselsk­apets mulighetss­tudie. Kanalbyen: Asplan Viak ser for seg kanal fra Kittelsbuk­t til Pollen med seks broer og omkranset av kollektivg­ater. SKISSE: ASPLAN VIAK

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway