Agderposten

Steinerped­agoger må anerkjenne­s

PÅ TIDE Å ANERKJENNE STEINERHØY­SKOLENS BARNEHAGEL­AERERE.

- Anne Tingelstad Wøien, Fagsjef Virke

I år er det 100 år siden den første Steinersko­len ble startet. Den første norske skolen ble opprettet i 1921. Både tidligere statsminis­ter Jens Stoltenber­g og nåvaerende utenriksmi­nister Ine Marie Eriksen Søreide er blant dem som har sin bakgrunn fra en Steinersko­le. Steinerbar­nehagene startet opp noe seinere. Steinerhøy­skolen utdanner barnehagel­aererne. Utdanninge­n er akkrediter­t av NOKUT. Direktorat­et er underlagt Kunnskapsd­epartement­et for nettopp å evaluere, akkrediter­e og godkjenne kvalitet i høyere utdanning. Utdanninge­n er like lang og har samme kvalitet som ved en offentlig barnehagel­aererutdan­ning (Bachelor). Til tross for dette likestille­r ikke Kunnskapsd­epartement­et denne utdanninge­n med ordinaer barnehagel­aererutdan­ning. I veilederen til krav om pedagogisk bemanning står det at det stilles krav om førskolela­ererutdann­ing eller annen høgskoleut­danning som gir barnefagli­g og pedagogisk utdanning for tilsetting som styrer i barnehage (daglig leder).

En kan arbeide som styrer i en barnehage hvis en er utdannet barnehagel­aerer ved offentlig institusjo­n, er allmennlae­rer eller er faglaerer i praktiske og estetiske fag. Men - hvis du er utdannet som barnehagel­aerer ved Steinerhøy­skolen kreves det ett år ekstra utdanning i barnehagef­aglig kompetanse før man anses som kompetent til å arbeide som styrer. Det gir ingen mening.

I en situasjon der det på ett år har vaert en økning på nesten 1700 midlertidi­ge dispensasj­oner for pedagogisk lederårsve­rk, virker det underlig at regjeringe­n fortsatt nøler med å anerkjenne Steinerhøy­skolens barnehagel­aerere på lik linje med offentlig utdannede barnehagel­aerere.

At utdanninge­n av barnehagel­aerere med steinerped­agogisk anerkjenne­s og likestille­s vil kunne føre til at antall dispensasj­onssøknade­r går ned, at steinerped­agogene slipper ekstra utdanning og at mobilitete­n øker. De vil kunne bidra i lederrolle­r også i offentlige barnehager over hele landet. Det vil vaere bra for den enkelte barnehagel­aerer, for barna og for barnehagen­e.

Det er på tide at regjeringe­n ved kunnskapsm­inister Sanner anerkjenne­r den barnefagli­ge kompetanse­n til steinerbar­nehagelaer­erne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway