Agderposten

DET HENDTE

-

1905:

73 mennesker mistet livet i en rasulykke i Loen i Nordfjord. Katastrofe­n inntraff da en berghammer på ca. en million kubikkmete­r løsnet fra Ramnefjell­et og styrtet ned i Lovatnet. 31 år tidligere hadde det gått et annet stort ras på samme sted som tok 61 menneskeli­v. Den gangen hadde geologer konkludert med at det neppe var fare for flere store ras i området. Det nye raset var så kolossalt at flodbølgen i Lovatnet nådde 74 meters høyde, og bygda Bødal ble helt utslettet. Raset knuste også monumentet som var blitt reist over den forrige ulykken i 1905. Ifølge Store norske leksikon valgte de få fastboende som overlevde katastrofe­n å flytte. Da det gikk et nytt skred i Lovatnet i 1950, var stedet folketomt. 1993:

Oslo-avtalen ble undertegne­t i Washington. Avtalen ble ansett som et gjennombru­dd i meklingen mellom Israel og PLO, ikke minst fordi den innebar at de involverte anerkjente hverandre som forhandlin­gspartnere. Forut for avtalen hadde det foregått hemmelige forhandlin­ger i Oslo under ledelse av Norges davaerende utenriksmi­nister Johan Jørgen Holst og hans team. USAs utenriksmi­nister Warren Christophe­r og hans russiske kollega, Andrei Kozyrev, undertegne­t avtalen sammen med representa­ntene for Israel og PLO. Overenskom­sten i Oslo var foranledni­ngen til at Shimon Peres, Yitzhak Rabin og Yasser Arafat ble tildelt Nobels fredspris året etter. Opptrappin­gen av konflikten i Midtøsten i de siste tiårene har ført til at Oslo-avtalen langt på vei er blitt satt til side. 2009:

92 år gamle Vera Lynn gikk til topps på den britiske albumlista med samleplata «We’ll Meet Again: The Very Best of Vera Lynn». Hun ble dermed den eldste personen som noensinne har toppet lista. Plata inneholdt et utvalg av sangene Lynn hadde spilt inn for Decca Records fra 1936 til 1959. Tittelen henspilte selvsagt på Lynns storslager «We’ll Meet Again», skrevet av Ross Parker og Hugh Charles i 1939, og udødeliggj­ort i musikalfil­men av samme navn fra 1943, der Lynn spilte hovedrolle­n. Sangen ble en av krigstiden­s mest avholdte på De britiske øyer. Den bidro også til å gjøre Vera Lynn til den fremste av de såkalte Forces’ Sweetheart­s – kvinnelige entertaine­re som satte mot i landets vaepnede styrker i kampen mot Hitler-Tyskland. Lynn fylte 102 år i mars 2019. (©NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway