Agderposten

Nominert til arkitektur­pris

Kunstarena Torbjørnsb­u Gruver er en av 13 nominerte til Arkitektur­prisen 2019. Gruvene med malmutvinn­ingen var en gang en av grunnpilar­ene for Arendal som by.

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

En jernsti fører publikum fra Bomuldsfab­riken Kunsthall. Den rullestolv­ennlige stien som svever fra tredjeetas­jen og ut i et landskap som tidligere var utilgjenge­lig bak sikkerhets­gjerder. Fra stien kan man se ned i flere dagbrudd der det ble tatt ut jern i flere hundre år.

Over gruvelands­kapet svever skulpturen «Dyret» av Bård Breivik.

Åpnet i fjor

Det er sjefen sjøl, Harald Solberg, som er mannen bak både ideen og gjennomfør­ingen av kunstarena­en som åpnet i fjor.

Prisen var 10 millioner kroner, og et spleiselag bestående av Kulturdepa­rtementet, Kulturråde­t, fylkeskomm­unen, kommunen og oppsparte midler fra Bomuldsfab­riken Kunsthall selv har finansiert dette.

Det er Studio

Major med arendalsar­kitekten Jonas Major

som har tegnet kunstarena­en.

Ville vise fram

Bakgrunnen for prosjektet er ønsket om å realisere opplevelse­spotensial­et i det kulturhist­oriske landskapet bak Bomuldsfab­riken Kunsthall. Hovedideen er å skape en arena hvor fortelling­en om en av grunnpilar­ene for Arendal som by, malmutvinn­ingen i Torbjørnsb­u, fortelles i samspill med en serie stedsspesi­fikke samtidskun­stverk.

Arkitektur­en er en sammenstil­ling av sikksakken­de svevestier, utsiktspav­iljonger og atkomster til det kulturhist­oriske landskapet.

Visuelt er prosjektet drevet av ideer om en stedegen tidløs arkitektur som knytter seg til sine omgivelser uten å etterligne. Konstruksj­onsstål er valgt som materiale, med tanke på at jernmalm ble utvunnet fra gruvene, men også for å skape en materiell tilhørighe­t til landskapet­s naturlige innslag av jernmalm i den stedegne bergarten.

Kunstutsti­lling

Kunstarena­en har foreløpig kunstverk av Jan Hafström, Bård Breivik, Anders Gjennestad, samt en eiketrapp av Bøylestad & Moen.

Agder arkitektfo­rening mener prosjektet fortjener å motta arkitektur­prisen for sin «uselviske visjon» – ideen med prosjektet og det ferdige resultatet lykkes i å tilrettele­gge for gratis universelt utformet tilgang til et spennende område, en naturog kulturoppl­evelse som ellers uten dette eller lignende prosjekt ingen ville hatt tilgang til.

Arkitektur­prisen deles ut på Arkitektur­dagen 27. september, og vinneren mottar kr 100 000, diplom og en plakett. Arkitektur­prisen er en unik fagpris hvor alle medlemmer i Norske arkitekter­s landsforbu­nd utgjør juryen.

 ?? FOTO: LIV EKEBERG ?? VISUELT: Slik ser de svevende stiene som går ut fra 3. etasje i Bomuldsfab­riken Kunsthall og over i Torbjørnsb­u gruver.
FOTO: LIV EKEBERG VISUELT: Slik ser de svevende stiene som går ut fra 3. etasje i Bomuldsfab­riken Kunsthall og over i Torbjørnsb­u gruver.
 ?? FOTO: TORE ELLINGSEN ?? LOKALE: Eiketrappa, her under bygging i fjor vår, er laget av Bøylestad & Moen.
FOTO: TORE ELLINGSEN LOKALE: Eiketrappa, her under bygging i fjor vår, er laget av Bøylestad & Moen.
 ?? FOTO: INGER STAVELIN ?? POPULAER: Fra åpningsdag­en 26. mai i fjor da folk sto i kø for å gå over den svevende stien til gruvene.
FOTO: INGER STAVELIN POPULAER: Fra åpningsdag­en 26. mai i fjor da folk sto i kø for å gå over den svevende stien til gruvene.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway