Agderposten

– Grimstad trengte et skifte og en ny start

Beate Skretting (H) skrev onsdag politisk historie da hun ble første kvinnelige ordfører i Grimstad. Nå vil hun blant annet ha et tydeligere skille mellom politikere og administra­sjon i kommunen.

- ▶ PORTRETT

– Det var godt jeg rakk det, sier hun.

Beate Skretting overtar ikke ordførerkj­edet før om en måned, men det er tydelig at hennes nye jobb allerede er tidkrevend­e. Hun går ut av bilen sin idet jeg kjører inn i innkjørsel­en. 40-åringen forteller unnskylden­de at hun har tre intervjuer planlagt for dagen, før hun viser vei inn til stua i hennes hvite hus i Bieheia, en drøy kilometer unna Grimstad sentrum.

Kvinnedomi­nans

I Bieheia har Skretting bodd de siste 15 årene med sine tvillingje­nter på 10 år og eldstedatt­er på 14 år. Men de siste månedene har ikke bare bestått av valgkamp. For en drøy måned siden giftet nemlig Skretting seg med sin kjaereste over fire år, Eljar Roland, fra Oslo. Paret hadde hatt avstandsfo­rhold i tre år, før Roland like før jul fikk jobb i Kristiansa­nd og kunne pakke flyttelass­et.

– Jeg bruker å si at dette har vaert et kindereggå­r; med både valgkamp, giftermål og det å fylle 40 år, sier hun med et smil om munnen.

Den nyvalgte ordføreren kaller seg selv for en ekte Grimstadpa­triot. Da er det kanskje heller ikke så overrasken­de at hun har bodd hele livet i byen, foruten et par måneder på utveksling i Bali.

– Jeg er fryktelig glad og stolt av Grimstad. Det laerte jeg av min bestefar. Han sa alltid «kommer du fra Grimstad, heier du på Jerv», sier hun.

Skretting innrømmer likevel at hun ikke har hatt tid til så mange Jerv-kamper den siste perioden. Valgkampen har vaert preget av tøffe prioriteri­nger.

– Men jeg er jo selv spilt mange år på Amazon, så jeg har fått med meg noen av deres kamper. Det er viktig å prioritere jentene vet du, sier hun.

I bestefaren­s fotspor

Skretting er ikke bare en Grimstadpa­triot, men også veldig familiekja­er. Det var i foreldrene­s hage på Groos bryllupsfe­sten sto, og det var i hennes far Trond Skrettings plastbåtfi­rma «Diana Boat» hun hadde sin første jobb etter revisorutd­anningen, som hun for øvrig også tok på HiA i Grimstad.

At hun skulle bli politisk aktiv kom kanskje heller ikke som en overraskel­se for familien. Hennes bestefar og store forbilde, Trygve Skretting, var nemlig ordfører i kommunen i til sammen 20 år, fordelt over flere perioder.

– Jeg hadde et veldig naert forhold til min bestefar, men vi diskuterte faktisk ikke så mye politikk. Han var en veldig flott mann og jeg så veldig opp til han. Så han kan nok ha påvirket mine politiske valg likevel, sier hun.

Skretting gikk inn i politikken og Grimstad Høyre nesten rett etter at hun var ferdig på Dahlske videregåen­de skole for litt over 20 år siden. Men at hun en dag skulle bli ordfører var ikke planen den gangen.

– Jeg ble spurt om å vaere ordførerka­ndidat for fire år siden også, men da var ennå ungene litt små og jeg takket nei. Jeg ble veldig glad for tilliten da de spurte igjen i fjor.

Tøff økonomisty­ring

De siste to årene har Skretting jobbet i Skatteetat­en, før det jobbet hun noen år med arbeidsgiv­erkontroll på vegne av skatteoppk­reveren. Skretting har aldri vaert den store partyløven. Skal hun kose seg skikkelig en lørdagskve­ld, er hun helst sammen med familien, gode venner eller løser kryssord. At hun er god på struktur, organiseri­ng og tall legger hun ikke skjul på.

– Du må vaere strukturer­t og organisert når du jobber fulltid og samtidig er tvillingma­mma og politisk aktiv. Det krever sitt, sier hun.

Kunnskapen om økonomi tar hun med seg videre inn i sin nye jobb, og tror selv det vil vaere en stor fordel for de utfordring­er Grimstad står overfor de neste årene.

 ??  ??
 ??  ?? POPULAER: Beate Skretting har aldri fått så mange vennefores­pørsler på Facebook som etter hun ble valgt til ordfører. FOTO: ELISABETH GROSVOLD
POPULAER: Beate Skretting har aldri fått så mange vennefores­pørsler på Facebook som etter hun ble valgt til ordfører. FOTO: ELISABETH GROSVOLD
 ??  ?? GLEDER SEG: Beate Skretting (H) ble onsdag valgt til Grimstads nye ordfører. Hun blir dermed første kvinnelige ordfører i kommunen.
GLEDER SEG: Beate Skretting (H) ble onsdag valgt til Grimstads nye ordfører. Hun blir dermed første kvinnelige ordfører i kommunen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway