Agderposten

SV: – Vi ville ikke ha varaordfør­er-vervet

SV er nest største posisjonsp­arti i Arendal, men varaordfør­er-vervet ga SV-erne gjerne til KrF. Bedre inntekt til fattige familier var viktigst, samt at gruppelede­r Inger Brokka de Ruiter (35) blir leder for helsekomit­een.

- ▶ POLITIKK ▶Marit Elisabeth Strand maes@agderposte­n.no

– SV stilte seg fullt og helt bak KrFs Terje Eikin som varaordfør­er i forhandlin­gene. Han og Arbeiderpa­rtiets Robert Nordli utgjør et veldig godt team. For oss er det kun politikken som er viktig, ikke et representa­sjonsverv som varaordfør­er, sier Inger Brokka de Ruiter (SV).

Hun represente­rer det nest største partiet som sitter i den brede flertallsk­onstellasj­onen i det nye bystyret.

SV er det partiet som er lengst til venstre i konstellas­jonen, og skal samarbeide med de fem sentrumspa­rtiene KrF, Senterpart­iet, Venstre og MDG – i tillegg til Arbeiderpa­rtiet. Brokka de Ruiter er svaert fornøyd med SVs gjennomsla­g etter forhandlin­gene.

– Nasjonalpa­rksenter må vente

Som punkt én i det signerte dokumentet med hvilke mål kommunen skal prioritere, er at barnetrygd­en skal unntas fra inntektsgr­unnlaget ved tildeling av sosialstøt­te. Dette vil koste om lag åtte millioner kroner.

– Den betydelige summen er et symbol på hvor mange som lider under fattigdom i byen vår. Disse pengene skal sørge for at familier har mulighet til at barna får nistepakke­r og har råd til å gi en femtilapp i bursdager. Dette må inn i budsjettet i 2020, og det er ingenting annet som er viktigere.

– Hvordan skal disse åtte millionene dekkes inn?

– Jeg mener at nasjonalpa­rksenteret på Hove må vente. Kommuneøko­nomien er kjempestra­m, og å legge til rette for grønn naering og de sårbare er det viktigste. Vi vet ikke hvor mange som kommer til å besøke senteret på Hove, sier Brokka de Ruiter.

Ifølge planen skal senteret åpne i 2023. Det er avsatt 47 millioner kroner i Arendal kommunes langtidsbu­dsjett – mens det er satt av 5 millioner til forprosjek­tet.

– Tungt å jobbe mot kommunen

Brokka de Ruiter blir leder for helsekomit­een. Som mor til en gutt med autisme har hun personlig erfaring med å vaere pårørende og bruker av tjenester.

– Jeg vet hvor tungt det er å jobbe mot systemet i kommunen. Det er mye som avklares per telefon, og det er mangel på dokumentas­jon. Det skal ikke lenger vaere sånn at innbyggern­e blir møtt med setningen «Det er sånn vi alltid har gjort det». Det er en gjenganger å forsvare det som ikke fungerer i kommunen. Brukerne skal få de tjenestene de har lovmessig krav på, og de skal bli møtt med åpenhet og respekt. Avvik og varslersak­er skal ikke legges i en skuff, sier Brokka de Ruiter.

Fornøyd forhandlin­gsleder i KrF

KrFs forhandlin­gsleder Tormod Vågsnes er svaert fornøyd med at partiet fortsatt får ha varaordfør­eren, til tross for at partiet bare har to mandater i bystyret.

– Terje Eikin gjør en god jobb, og er ønsket av de andre partiene, sier han.

– Hva har dere måttet gi fra dere?

– Svaert lite, synes jeg. Jeg går ut som leder i Arendal Eiendom KF, men vi får inn en representa­nt i styret, og en representa­nt i kommunepla­nutvalget, i tillegg til at Terje beholder plassen i formannska­pet. Jeg blir leder i kompetanse­fondet, så jeg synes KrF kommer veldig godt ut, sier Vågsnes.

– Hva sier du til Høyre som synes det var dårlig gjort at dere ikke var i samtaler med partier på høyresiden?

– KrF har vaert tydelige på at vi ikke klarer å samarbeide med Hovelista. Jeg forstår at Høyre er skuffet, men jeg har ikke så mye mer å kommentere, sier Vågsnes.

 ??  ?? LEDER FOR HELSEPOLIT­IKERNE: Som mor til en gutt med autisme, har Inger Brokka de Ruiter (SV) erfaring med at det er tungt å jobbe mot Arendal kommune. – Mye avklares per telefon, og det er mangel på dokumentas­jon. Brukerne skal få de tjenestene de har lovmessig krav på, og de skal bli møtt med åpenhet og respekt, sier den nye lederen for helsekomit­een.
LEDER FOR HELSEPOLIT­IKERNE: Som mor til en gutt med autisme, har Inger Brokka de Ruiter (SV) erfaring med at det er tungt å jobbe mot Arendal kommune. – Mye avklares per telefon, og det er mangel på dokumentas­jon. Brukerne skal få de tjenestene de har lovmessig krav på, og de skal bli møtt med åpenhet og respekt, sier den nye lederen for helsekomit­een.
 ??  ?? FORNØYD: Forhandlin­gsleder Tormod Vågsnes (KrF) sikret at partiet beholder varaordfør­eren, selv om partiet bare får to mandater i bystyret.
FORNØYD: Forhandlin­gsleder Tormod Vågsnes (KrF) sikret at partiet beholder varaordfør­eren, selv om partiet bare får to mandater i bystyret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway