Agderposten

37 tok sitt eget liv, vil fjerne tabu og skam

37 mennesker valgte i fjor å ta sitt eget liv i Agder. Jan Helge Yannis Messel har både mistet naer familie i selvmord og har også selv prøvd å ta sitt eget liv.

- ▶ SELVMORD ▶ Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

INGEN TABU OG SKAM: Tirsdag ble den store Verdensdag­en for selvmordsf­orebygging markert med 37 små kister omkranset av små lys utenfor rådhuset i Arendal.

Tidligere har det ikke blitt arrangert noe slikt i Arendal, men det ønsker Jan Helge Yannis Messel i Landsforen­ingen for etterlatte ved selvmord å gjøre noe med.

Som en som selv har opplevd å miste en bror i selvmord – og som også selv har vaert naer ved å ta sitt eget liv, er det ifølge Messel flere ting som hjelper.

– Vi behøver blant annet mer åpenhet. På flere plan, sier han og fortsetter:

– Går du alene med tanker. Føler du at du er i et mørke, så snakk om det. Føler du deg ikke forstått – det vaere seg av medmennesk­er, private eller offentlige institusjo­ner, så snakk med noen om det også, sier han.

Må tåle å høre

Filosofien bak det hele er at åpenhet bygger relasjoner og skaper samhørighe­t

– Selv om man føler seg alene, så er man ikke det. Men hvordan skal man oppleve at man ikke er alene når ingen snakker om det, spør Jan Helge Yannis Messel retorisk.

– Hva kan vi som medmennesk­er gjøre?

– Vi må ikke mobbe, vi må ikke baksnakke men vaere der for hverandre. Vi må tåle å lytte og tåle å høre at noen har det vondt.

Skyld og skam

Utenfor rådhuset i Arendal brenner de 37 lysene ved hver sin lille kiste.

En liten gruppe mennesker har møtt opp med sine ulike erfaringer når det gjelder selvmord og selvmordsf­orebyggend­e arbeid.

Ved å ta dette skrittet til enda mer åpenhet rundt et fortsatt tabubelagt problem i problem i samfunnet vårt, håper Jan Helge Yannis Messel at han skal få enda flere med seg.

For selvmord er fortsatt forbundet med både skyld og skam. Både hos dem som prøver å ta sitt eget liv, og hos dem som står igjen når tragedien virkelig har skjedd. Selv har Jan Helge Yannis Messel forsonet seg med sin brors selvmord – dagen før han skulle fylt 20 år, og snakker også åpent om sine tre selvmordsf­orsøk som han til alt hell ikke lyktes med.

For i dag vet han nemlig dette:

– Jeg har selv tenkt tanken og pratet med andre som også har tenkt det samme; «Hvis jeg forsvinner, vil andre få det bedre». I dag kan jeg med første hånds erfaring si at dette er helt feil, sier han.

Mer penger

I sin appell utenfor rådhuset i Arendal på Verdensdag­en for selvmordsf­orebygging fortalte Jan Helge Yannis Messel at det på landsbasis dør 600 mennesker på grunn av selvmord.

I fjor døde 37 mennesker ifølge Statistisk sentralbyr­å på grunn av selvmord i Agder.

– Jeg frykter at tallene for i år blir ende høyere, sier Jan Helge Yannis Messel.

– Hva kan våre politikere gjøre for å få ned de høye tallene?

– Det må bevilges mer penger til psykisk helse og alt arbeid som kan forebygge disse høye tallene. Det handler om å ta problemet på alvor, konkludere­r han.

 ??  ?? Jan Helge Yannis Messel vil få bort ale de tabuene og all den skammen som fortsatt er forbundet med selvmord og snakker i dag åpent om sine egne erfaringer.
Jan Helge Yannis Messel vil få bort ale de tabuene og all den skammen som fortsatt er forbundet med selvmord og snakker i dag åpent om sine egne erfaringer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway