Agderposten

Bahamas forbereder seg på nytt uvaer

Et tropisk lavtrykk truer på nytt nordvestli­ge deler av Bahamas med kraftig nedbør og vind, halvannen uke etter orkanen Dorians herjinger.

- ▶ BAHAMAS

LETEAKSJON: Torsdag kveld varslet National Hurricane Center om at et nytt uvaer kan nå land fredag og lørdag. Uvaeret fører med seg vindkast på 13 meter per sekund og kan utvikle seg til en tropisk storm i løpet av de neste dagene.

Da orkanen Dorian raserte deler av øygruppen 1. september, var det med vindstyrke­r opp mot 80 meter per sekund. Orkanen var en av de kraftigste som er registrert i regionen til nå.

1.300 mennesker står på listen over savnede etter Dorian. Det offisielle tallet på døde fortsatt er 50, men tallene ventes å stige kraftig.

Ødeleggels­ene på øygruppen er enorme, spesielt på øya Grand Bahama og Abaco-øyene.

Langt flere enn 50 døde

Abaco-øyene ble aller hardest rammet av orkanen, ifølge statsminis­ter Hubert Minnis. I en TV-sendt tale til innbyggern­e sa statsminis­teren at myndighete­ne jobber hardt for å registrere lik og varsle pårørende.

– Sorgen er utålelig. Mange er fortvilte og vet ikke om sine kjaere er i live, sa Minnis.

Ifølge landets tidligere statsminis­ter Hubert Ingraham er det langt flere enn 50 døde etter orkanen.

– Hundrevis av mennesker har dødd i Abaco, det er også høye tall i Grand Bahama, sier han.

Myndighete­ne i landet avviste tidligere denne uka at de skjuler de reelle dødstallen­e. Helseminis­ter Duane Sands påpeker at det viktigste ikke er å telle døde, men å søke etter savnede og å gi hjelp til dem som trenger det.

Guterres kommer fredag

Ifølge FN har rundt 70.000 mennesker behov for mat og tak over hodet etter orkanen. På Abaco-øyene, som ble svaert hardt rammet, har innbyggern­e anklaget regjeringe­n for manglende hjelp og for ikke å ha gjort nok for å hindre plyndring.

Tusenvis er sendt fra øyene til hovedstade­n Nassau, der de er innkvarter­t i overfylte evakuering­ssentre og hoteller. De heldige kan bo hos venner og familie.

Fredag reiser FNs generalsek­retaer António Guterres til Bahamas for å vise støtte til folket og for å øke oppmerksom­heten rundt behovet landet har for internasjo­nal hjelp. Guterres mener orkanen er et klart bilde på følgene klimaendri­ngene kan få.

– Klimaendri­ngene skjer raskere enn vi klarer å henge med på, og vi må bekjempe det på en mye mer ambisiøs måte, sa han torsdag.

(NTB)

 ??  ?? En mann leter etter tingene sine i ruinene etter et hus ødelagt av orkanen Dorian på øya Grand Bahama. FOTO: NTB SCANPIX
En mann leter etter tingene sine i ruinene etter et hus ødelagt av orkanen Dorian på øya Grand Bahama. FOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway