Agderposten

Klimapolit­ikk for folk flest henger ikke i hop med kjaerlighe­tserklaeri­nger

- Enig? Uenig? Diskuter på: agderposte­n.no

Det var grønne ballonger og jublende miljøpolit­ikere da Miljøparti­et De Grønne, (MDG) var samlet til valgvake på Sentralen i Oslo mandag kveld.

«Dette har jeg gledet meg til å si: Vi elsker bomringen», uttalte Lan Marie Berg, miljø– og samferdsel­sbyråden i Oslo, etter at det utover kvelden ble klart at partiet har kapret enda flere velgere. MDG gjorde et brakvalg og fikk 15,3 prosents oppslutnin­g i hovedstade­n, opp sju prosentpoe­ng fra forrige kommuneval­g. «I dag har folket talt, og de ønsker en mer grønn politikk», uttalte Berg etter at valgseiere­n var et faktum. Det er lett å forstå byrådets jublende begeistrin­g over mange nye velgere. Og det er ikke bare i Oslo partiet rir høyt på en grønn stemningsb­ølge. Også her på Sørlandet gjorde MDG et godt valg og danner nå posisjon i Arendal sammen med blant andre Ap. Klimavelge­rne er blitt viktige. De er viktige også for Ap, som ifølge VG mistet 49.000 velgere til MDG, etter forrige stortingsv­alg.

Men dersom Ap kaster seg på MDGs klimaretor­ikk for å kapre flere grønne velgerne, er faren stor for at de mister enda flere velgere i retning andre partier. Bjørgulv Braanen, kommentato­r og tidligere redaktør i Klassekamp­en, er blant dem som nå advarer AP mot å bli et parti for en ny klimaoverk­lasse i jakt på gamle velgere. Eksempelvi­s er ikke norske bompengemo­tstandere nødvendigv­is en gruppe klimaforne­ktere i dyre dieselbile­r, men først og fremst vanlige folk som ser at bomring rundt byen gjør hverdagen vanskelige­re og dyrere. Og blant vanlige arbeidsfol­k er det mange som nå ser at jobben i oljenaerin­gen eller tungindust­rien ikke lenger blir verdsatt av klimapolit­ikere som snakker varmt om det grønne skiftet.

Et byråd som «elsker bomringer», viser manglende forståelse for problemsti­llinger som dette. Et arbeiderpa­rti som tradisjone­lt har vaert vanlige folks parti, kan fort miste dem i jakten på å ta tilbake tapte velgere fra de grønne.

 ??  ?? VALGVAKE: Lan Marie Berg (MDG) under valgvaken til MDG. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX
VALGVAKE: Lan Marie Berg (MDG) under valgvaken til MDG. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway