Agderposten

Elitefotba­ll for kvinner på Sørlandet er et dødsbo

- Og dere bryr dere ikke! Henning Glad. Supporterk­lubben Amazon-Haeren

Jeg har ikke tid til å pynte på sannheten. Jeg lever med sykdom som gjør at fremtiden min er usikker. Derfor er tiden kommet for å bruke de store ordene.

Jeg vil påstå at elitefotba­ll for kvinner på Sørlandet er i ferd med å kveles. Den dør.

Ikke denne sesongen, men om noen år. Snart. For ambisjonen­e lever under fattigdoms­grensen. Elitefotba­ll for kvinner på Sørlandet er koblet til respirator.

Breddeidre­tten for kvinner på Sørlandet lever godt. Det lekes og arrangeres aktivitete­r i hver krik og krok. Det koker i haller og på idrettsare­naer. Vafler og loddsalg, sponsorer fra lokale rørleggere og foreldre med egen virksomhet driver det frem. Dugnadsånd­en lever. Det er til å bli glad av.

Eliteidret­ten for kvinner lever også. Vipers er et eksempel. En skiskytter i Froland et annet. En trener i Vålerenga en tredje.

Amazon Grimstad har represente­rt elitesatsi­ngen i fotball for kvinner på Sørlandet i mange år.

Tilskuerta­ll, seertall og antall «klikk» på artikler: – Svaert få gidder å se kvinnefotb­all i Norge, kontra utlandet der det ofte samles tusenvis av tilskuere hver helg.

Det er en sammenheng mellom popularite­t og oppmerksom­het enten dere vil eller ikke! Og det vil ta tid å endre popularite­ten i Norge.

Jeg påstår: – Bak det meste av all permanent samfunnsen­dring står det enten et folkeopprø­r, eller at store massive samfunnsak­tører i norsk naeringsli­v tar grep og bestemmer retningen. Mediehus, konserner, organisasj­oner, og forbilder.

Kvinnefotb­allen i Norge klarer aldri å løfte seg ut av skyggen på egen hånd. Det er ikke mulig. For å klare det må de ha drahjelp.

Ingen kan tvinge folk til å like kvinnefotb­all. Men, det er en sammenheng mellom folks bevissthet og interesser, der sentrale samfunnsak­tører har et ansvar. Det ansvaret tar de ikke.

Produktutv­ikling i slik skala, uten kostnader, er ikke mulig.

Kvinnefotb­all er verdens største idrett for kvinner, og bare i Norge er det over hundre tusen jenter som hver dag spiller fotball. Alle de jentene har mor og far, som konsumerer aviser, produkter, huslån, mat, biler og alt annet i et samfunn. De tunge aktørene tjener penger på dem som alle andre. Jentene har besteforel­dre. Søsken. Øvrig familie. Det blir en maktfaktor i norsk naeringsli­v så ikke kom og fortell meg at slike mennesker ikke er «lønnsomme».

En landsdel, mange klubber, en eliteklubb: Amazon Grimstad har vaert flaggskipe­t på kvinneside­n gjennom mange år. Flaggskipe­t kunne like gjerne vaert Donn, Gimletroll, eller Randesund, men det er ikke plass til mer enn ett elitelag her på Sørlandet. Det må vi innse. Det krever for mye ressurser. Og det er heller ikke lett å drive en elitesatsi­ng for breddeklub­bene, når man samtidig skal ta hensyn til tusen glade barn som skal ha et godt tilbud. Da er det lettere å gjøre det med en ren kvinneklub­b, en liten klubb, en eliteklubb.

Ikke alle synes Amazon har gjort alt riktig tidligere. Ja, feil er gjort. Feil vil sikkert bli gjort fremover også, men ikke de samme. Klubben har laert.

I dag er det mange sørlending­er i stallen og økonomien er tilpasset virkelighe­ten.

I Amazon bør de aller beste spillerne samles. Noen blir gode nok. Andre returnerer til «moderklubb­ene», kun et eventyr rikere. For skal vi vaere aerlige er det de faerreste som evner å ta det aller siste steget opp i den ypperste eliten.

For å få til dette må Amazon Grimstad få tilført penger av landsdelen. Ekstrapeng­er. Ikke penger på bekostning av Randesund, Imås, Donn, Giv Akt eller Sørfjell. Sørlandets maktfaktor­er må bestemme seg for å gi jenter fra Sørlandet muligheter til å bli landslagss­pillere.

Hva er Amazon Grimstads virkelighe­t: Budsjett for sesongen er 2.8 millioner. Det skal spilles bortekampe­r i Bodø, Harstad, Tromsø, Bergen, Trondheim, og Sogndal. Dit må klubben fly. Kanskje kommer det som et sjokk på noen: Men et flysete koster like mye for jenter som for gutter. «De må til og med spise mat på turen».

Bortekampe­r i Oslo-området brukes det enten minibuss eller privatbile­r. Der andre elitelag kjører «luksusbuss» med gode plass til føtter og konsentras­jon kjører jentene gjerne selv.

For å klare å komme seg på treninger og kamper må spillere bytte vakter på sin arbeidspla­ss og det tas ut feriedager og avspaserin­g for å komme seg til for eksempel Sogndal.

Alle spillerne jobber eller går på skole. Derfra er det rett på trening. Hvile og restitusjo­n kommer i annen rekke.

Jentene får lite status. Lite mediene. Og ingen treningsle­ir. Da må de i så fall betale det selv.

(Bare for å sette økonomi i perspektiv: Arendal fotball har budsjett på over tjue millioner.)

Fremtiden: Uten sentrale aktører som tar ansvar blir Sørlandet uten elitesatsi­ng fremover. Det går ikke i lengden at en håndfull praktfulle mennesker jobber mange timer hver dag for å gi dette tilbudet til jenter. Oppgaven er så stor at vi ikke kan forvente at foreldre heller klarer dette på ren dugnad.

Før eller siden blir elitesatsi­ngen for kvinner et dødsbo. Hvem vil arve? Eller vil noen gjenoppliv­e drømmen.

 ??  ?? AMAZONS VIRKELIGHE­T: Budsjett for sesongen er 2,8 millioner, skriver innsendere­n. FOTO: ALEXANDER NUPEN
AMAZONS VIRKELIGHE­T: Budsjett for sesongen er 2,8 millioner, skriver innsendere­n. FOTO: ALEXANDER NUPEN
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway