Agderposten

UNGE BOLIGKJØPE­RE

Det kan vaere krevende å få råd til sin første bolig. Halvparten av unge boligkjøpe­re får hjelp av foreldrene sine.

-

I en ettromslei­lighet på Rodeløkka i Oslo står Jarle Fosen og stiller megler Granit Zumberi spørsmål. Fosen forhører seg om alt fra muligheten­e for å omgjøre planløsnin­gen til regler for grilling på balkongen.

– Planen er å kjøpe min egen leilighet. Men det er ikke så lett når prisen ligger på 100.000 per kvadratmet­er, sier han. Søknaden om lån er akkurat sendt til banken, nå venter han bare på svar.

– Jeg har prøvd å spare mest mulig, men har vel innsett at det blir vanskelig å få kjøpt leilighet uten at foreldrene mine stiller som kausjonist­er, sier Fosen.

Han er ikke alene om å få hjelp av foreldrene til boligkjøp. Ifølge SSB har 48 prosent av boligkjøpe­rne under 30 år fått hjelp, enten ved at foreldrene har kausjonert eller har stilt sin egen bolig som sikkerhet, eller gjennom direkte pengebidra­g som lån, gave eller forskudd på arv.

Ifølge eiendomsme­glerfullme­ktig i Eie eiendomsme­gling på Ensjø, Granit Zumberi, er det blitt mer vanlig at foreldrene kommer på visning alene.

– Senest i går var det flere foreldre innom visningen her alene. Ofte er det foreldrene som er mest aktive med å stille spørsmål, mens førstegang­skjøperen bare er med, sier han.

Han har erfart at kjøperne av de minste leilighete­ne gjerne er fordelt på to grupper: De helt unge som får boligkjøpe­t finansiert av foreldrene, og unge fra 25 år og oppover med fast inntekt og oppsparte midler som klarer finansieri­ngen selv.

Ingen selvfølge å få hjelp

Daglig leder i Pengedokto­ren, Agnes Bergo, får daglig henvendels­er fra foreldre som lurer på hvordan de best kan hjelpe barna inn på boligmarke­det. Hennes viktigste råd er at det ikke skal vaere noen selvfølge at foreldrene bidrar.

– Det er i ferd med å bli et en etablert sannhet at foreldrene har plikt til å hjelpe barna sine på boligmarke­det. Det har de ikke! Samtidig forstår hun at foreldre ønsker å bidra til barnas boligkjøp.

– Det var dyrt å kjøpe bolig da jeg var ung også, men prisen på bolig i forhold til inntekt er enda høyere i dag. Samtidig er vi nordmenn blitt rikere, slik at flere har muligheten til å hjelpe barna økonomisk. Da jeg var ung, var det for de aller fleste helt utenkelig at foreldrene bidro til boligkjøp, sier hun.

Slik kan foreldre bidra

Bergo har fire ulike forslag til hvordan man kan hjelpe barna inn på boligmarke­det. Og én advarsel.

– Ikke still som kausjonist, det gir altfor stor risiko. Hvis barnet ikke betaler, er det du som blir sittende med lånet, advarer hun. Likevel er det å kausjonere eller stille egen bolig som sikkerhet den vanligste måten å hjelpe barna sine på. Ifølge SSB fikk over 30 prosent av boligkjøpe­rne i 20-årene hjelp på denne måten.

Bergos beste anbefaling er å kjøpe leilighet sammen med barnet, dersom man har mulighet til det.

– Hvis barnet ikke har råd til å kjøpe hele leilighete­n selv, kan foreldrene kjøpe for eksempel en tredel. Det blir en investerin­g for foreldrene, samtidig som de bare har ansvar for sin egen andel. Sameielove­n sier at hvem som helst kan trekke seg ut av et sameie. Både barn og foreldre har altså mulighet til å trekke seg ut av eierskapet når de ønsker det. Den man eier sammen med, får da forkjøpsre­tt på den andres andel, forklarer hun.

En annen mulighet er at foreldrene kjøper en leilighet som barnet eller barna kan bo i mens de studerer eller er i etablering­sfasen. Barna betaler kun fellesutgi­ftene.

– En slik løsning er selvfølgel­ig veldig gunstig for barna, som får et billig bosted. Og for foreldrene blir det en god investerin­g dersom prisene stiger og de kan selge med fortjenest­e, sier Bergo. Denne modellen har imidlertid noen ulemper.

– Siden boutgiften­e er lave, kan barna venne seg til et høyt forbruk. Det kan de slite med når de flytter for seg selv og får høyere boutgifter. Et annet problem er hvordan man skal løse det dersom man har flere barn. Skal de få bo i leilighete­n et visst antall år hver? Eller skal man kjøpe en større leilighet hvor de kan bo samtidig?

Privat lån

En tredje mulighet er å låne penger til barna. Bergo understrek­er at det i så fall er viktig med gode, skriftlige avtaler.

– Skriv en lånekontra­kt. Hvis mor og far går bort, skal det gå fram av kontrakten hvor mye som ble lånt og dato for låneopptak. Kontrakten bør også inneholde beskrivels­e av hvor mye som skal betales i renter, og når nedbetalin­gen skal skje, sier Bergo. Lånet må føres opp i både barnets og foreldrene­s skattemeld­inger slik at begges formue og gjeld blir korrekt.

– Fordelen med en slik modell er at barnet selv eier boligen og dermed får verdistign­ingen. Ulempen er at foreldrene må ha råd til å låne eventuelle søsken like mye. Hvis du har sagt ja til å låne 300.000 til det første barnet, må du kunne låne like mye til det neste. Innebaerer det at du må ta opp lån, øker risikoen i din egen økonomi, advarer hun.

En fjerde mulighet er å gi forskudd på arv eller penger i gave. Dette er skattefrit­t, men arv eller gaver over 100.000 kroner må opplyses om i skattemeld­ingen.

Uansett hvordan du velger å hjelpe barnet, råder Bergo til å sørge for at alle barna får det samme.

– Det er mye følelser knyttet til penger. Hvis ett av barna får mer enn de andre, kan det føre til uvennskap.

Tilhenger av hjelp

Trude Larsen gir råd til boligkjøpe­re gjennom bloggen Boligdama og sin jobb som boligkjøps­rådgiver i Krogsveen. Blant hennes kunder er både førstegang­skjøpere som har fått hjelp av foreldrene, og unge som har klart å spare nok penger selv.

– Kravet til inntekt og egenkapita­l kan vaere en utfordring for unge boligkjøpe­re. Mange foreldre stiller med sikkerhet i egen bolig. Da er det viktig å vite at det begrenser foreldrene­s egne muligheter til å ta opp mer lån, for eksempel hvis de trenger penger til å pusse opp, sier hun.

Larsen nevner det å gi forskudd på arv eller å vaere medlåntake­r som løsninger mange velger. Selv kjøpte hun bolig sammen med sønnen sin da han var student, og solgte seg ut da han fikk jobb.

– Som regel er det en kortere periode barna trenger hjelp. Etter hvert som de får høyere lønn og prisene stiger, kan de kjøpe seg ut av leilighete­n dere har kjøpt sammen, eller betale tilbake det de eventuelt har lånt. Jeg er tilhenger av å hjelpe – hvis man kan. (NTB)

 ??  ??
 ??  ?? FART: Granit Zumberi avslutter nok en visning. omsatt rekordmang­e boliger.
FART: Granit Zumberi avslutter nok en visning. omsatt rekordmang­e boliger.
 ??  ?? VISNINGSRU­NDE: Jarle Fosen er på jakt etter
VISNINGSRU­NDE: Jarle Fosen er på jakt etter

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway