Agderposten

Kvinnelige ledere i alle utvalg og komiteer

Kvinneande­len i Arendal står på stedet hvil med 41 prosent, til tross for kampanjen «kryss kvinner inn». For å bøte på likestilli­ngen, skal samtlige komiteer og utvalg skal ledes av kvinner.

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Kvinneande­len i bystyret ble kun 41 prosent, men til gjengjeld skal alle komiteer og utvalg ledes av kvinner. Det er Cathrine Høyesen Hall (V), Milly Grundesen (Sp) og Inger Brokka de Ruiter (SV) godt fornøyd med.

Ordføreren og varaordfør­eren blir fremdeles menn, som i dag, skal Arendal kommune styres av Robert C. Nordli, Ap, og Terje Eikin, KrF.

Det viktige kommunepla­nutvalget skal ledes av Sps Milly Olimstad Grundesen. Ap skal ha nestledere­n, men hvem, er ikke bestemt.

Inger Brokka de Ruiter, SV, skal lede komité for Helse. Her er det ikke bestemt hvilket parti som skal ha nestledere­n.

Hvilken Ap-kvinne?

En kvinne fra Ap skal lede komité for samfunnsut­vikling. Det kan bli Nina Jentoft, som i innevaeren­de periode har ledet kommunepla­nutvalget, men verken forhandlin­gsleder Atle Svendal eller leder i Arendal Ap, Vanja Grut, vil ut med navn.

– Her må vi høre med dem som kom inn om hva de ønsker. Så må vi se hvordan ønskene passer inn i kabalen, forklarer Grut.

Både hun, Jelena HøeghOmdal og Cathrine Krogstad Hansen er kvinner som er valgt inn for Ap. Høegh-Omdal er kun 23 år og det spørs om hun ikke vil anses for litt ung av sitt parti, selv om hun nå går inn i sin andre periode som bystyrepol­itiker.

Livollen leder oppvekst

Senterpart­iet skal ha lederen av komité for oppvekst. Siden det er en kvinne som skal lede den, må dette nesten bli Ingjerd Livollen, som er Sps andre av to i bystyret.

KrF skal ha nestledere­n i denne komiteen.

Fire under 40 år

Høegh-Omdal er for øvrig den ene av de fire bystyrerep­resentante­ne som er under 30 år. De tre andre er Høyres Haagen Poppe og Erik Johan Tellefsen Lindøe og Miljøparti­et de Grønnes Jens Aldo Carrizo-Nilsen.

Konstituer­ende bystyret er 10. oktober og alle navn i alle komiteer vil vaere på plass innen da.

15 kvinner ble valgt inn i det nye bystyret i Arendal. Det burde vaert minst 18 for å få tilnaermet 50 prosent.

Eldre enn sist

Etter flere års kamp for å få unge kvinner inn i bystyret, stiger nå gjennomsni­ttsalderen. Mens den var 46 år da dagens bystyret kom sammen for fire år siden, er den 51 år i det nyvalgte bystyret.

Jelena Høegh-Omdal (23) er for øvrig yngste bystyrerep­resentant de neste fire årene. Da hun ble valgt for fire år siden, var hun nest yngst. Partifelle Marte Naess Thomassen var 17 og landets yngste kommunepol­itiker fordi hun fylte 18 på nyttårsaft­en.

De største partiene markedsfør­te kampanjen «kryss kvinner inn» foran dette valget. Noen steder, som i Gjerstad hvor 10 av 17 kommunesty­rerepresen­tanter er kvinner når de folkevalgt­e trer sammen i neste måned, har den slått inn.

På slengertop­pen

I Arendal er det to menn som topper lista over slengere, stemmer fra velgere som har stemt på et annet parti.

Roar Gundersen, H, er øverst på slengertop­pen. Til sammen fikk han 344 slengere. Gundersen har vaert en kritisk motstander av Hove-planene og sammen med Benedikte Nilsen stått bak en rekke utspill.

Ordfører Robert C. Nordli fikk nest flest slengere: 319.

Cathrine Høyesen Hall, V, som danket ut sin ordførerka­ndidat Pål Koren Pedersen, fikk 286 stemmer fra andre velgere enn Venstre-velgerne. Hun har klart skilt seg ut som Hove-motstander og vaert ivrig pådriver i å rydde opp og vite hva som har skjedd.

Inger Brokka de Ruiter, SV, kom på 4. plass på slengerlis­ten med 254 stemmer fra andre partier. ▶

 ??  ??
 ??  ?? KOMMUNEPLA­NUTVALGSLE­DER: Milly Grundesen, Senterpart­iet, blir leder for bystyrets mest prestisjef­ylte utvalg, kommunepla­nutvalget.Her står hun mellom sine kvinnelige kolleger Cathrine Høy esen Hall (V) og Inger de Ruiter Brokka (SV).
KOMMUNEPLA­NUTVALGSLE­DER: Milly Grundesen, Senterpart­iet, blir leder for bystyrets mest prestisjef­ylte utvalg, kommunepla­nutvalget.Her står hun mellom sine kvinnelige kolleger Cathrine Høy esen Hall (V) og Inger de Ruiter Brokka (SV).
 ??  ?? OPPVEKST: Sannsynlig­vis blir Ingjerd Livollen, Sp, leder av komité for oppvekst.
OPPVEKST: Sannsynlig­vis blir Ingjerd Livollen, Sp, leder av komité for oppvekst.
 ??  ??
 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? EN AV DEM: Dagens leder av Arendals kommunepla­nutvalg, Nina Jentoft (Ap) t.h. eller partifelle Vanja Grut kan bli leder av komité for samfunnsut­vikling.
FOTO: VIDAR FLØDE EN AV DEM: Dagens leder av Arendals kommunepla­nutvalg, Nina Jentoft (Ap) t.h. eller partifelle Vanja Grut kan bli leder av komité for samfunnsut­vikling.
 ??  ?? ELLER: Jelena Høegh-Omdal er tredje Ap-kvinne som kan bli komitélede­r.
ELLER: Jelena Høegh-Omdal er tredje Ap-kvinne som kan bli komitélede­r.
 ??  ?? HELSELEDER: Inger Brokka de Ruiter, SV, skal lede komité for helse.
HELSELEDER: Inger Brokka de Ruiter, SV, skal lede komité for helse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway