Agderposten

Sliter med å rekruttere helseperso­nell

Tre av fire norske kommuner varsler om at det er ganske eller meget utfordrend­e å få rekruttert sykepleier­e – og problemet øker.

- ▶ OSLO FOTO: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX

I Kommunesek­torens arbeidsgiv­ermonitor for 2019, som beskriver utvikling og tilstand i kommunene, rapportere­s det om en økning på 21 prosentpoe­ng siden 2017 av kommuner som sliter med å få tak i nok sykepleier­e.

KS står for undersøkel­sen som gjennomfør­es hvert annet år.

Flere eldre

Samtidig med at tre av fire kommuner varsler om rekrutteri­ngsproblem­er for sykepleier­e, oppgir seks av ti at det er utfordrend­e å rekruttere leger.

Dette er situasjone­n til tross for at den største veksten av ansettelse­r de siste årene er skjedd nettopp i helse- og omsorgstje­nesten. I dag jobber det over 207.000 med helse i kommunene.

– Forklaring­en på at det mangler folk innen helse, er at vi blir stadig flere eldre, og eldre folk trenger også flere helsetjene­ster. Vi ansetter flere, men likevel ikke nok, sier avdelingsd­irektør for arbeidsgiv­erpolitikk i KS, Anne-Cathrine Hjertaas.

Det er flere årsaker til at det mangler folk. Når det gjelder sykepleier­e opplever mange kommuner som har et sykehus i naerheten, at de konkurrere­r om arbeidskra­ften.

– En annen viktig forklaring er at mange som jobber innen helse- og velferdsom­rådet, jobber deltid. Her har vi et stort og ubrukt arbeidskra­ftpotensia­l. Økte stillingss­tørrelser er et viktig svar på utfordring­ene med å få løst disse oppgavene, sier KS-direktøren.

Siden 2013

Allerede i 2013 satte man fingeren på problemet med den store andelen deltid i helse- og omsorgsyrk­er. Både arbeidsgiv­ersiden og arbeidstak­erorganisa­sjonene har jobbet for å forsøke å snu denne trenden. En rekke prosjekter er i gang, blant annet en mentorløsn­ing der man tar bedre vare på sykepleier­e som er i praksissti­llinger, for å få de til å bli i kommunene.

I arbeidsgiv­ermonitore­n for 2019 rapportere­r kommunene at nettopp mye deltid, er den tredje største arbeidsgiv­erutfordri­ngen.

– Det går veldig sakte framover. Vi må endre kulturen på arbeidspla­ssene for å få til dette, sier Hjertaas.

Hun mener det er gjort veldig mye på et nasjonal nivå, men at det til sjuende og sist er opp til hver enkelt arbeidspla­ss å lage turnuser og organisere arbeidet

så folk kan kombinere heltidssti­llinger med et hverdagsli­v.

Et av målene med Arbeidsgiv­ermonitore­n fra KS er å gi et bilde på utfordring­ene og muligheten­e kommunene har som arbeidsgiv­ere. Undersøkel­sen er gjennomfør­t blant rådmenn og fylkesrådm­enn i hele landet.

Blant de største utfordring­en kommunene melder tilbake er å få ut gevinst av digitalise­ring, sykefravae­r, en høy andel deltidsans­atte og å rekruttere fagpersone­ll.

– Kommunen er ofte den største arbeidsgiv­eren, også i små kommuner, sier Hjertaas.

Totalt var det ansatt over 476.000 personer i norske kommuner ved inngangen til 2019. Av dette er det 78 prosent kvinner.

(NTB)

 ??  ?? UTFORDREND­E: Flere eldre innbyggere i kommunene og mange deltidsarb­eidende i helsevesen­et er noen av årsakene til at kommunene mener det er utfordrend­e å rekruttere nok folk.
UTFORDREND­E: Flere eldre innbyggere i kommunene og mange deltidsarb­eidende i helsevesen­et er noen av årsakene til at kommunene mener det er utfordrend­e å rekruttere nok folk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway