Agderposten

Kvinner blir presset ut av det som tilsynelat­ende var en sikker plass på lista

-

▶ Årets kommune– og fylkesting­svalg er vel i havn, og de siste dagene har det lokale nyhetsbild­et vaert preget av forhandlin­gsresultat­er, kamp om de mest prestisjet­unge vervene – og hvilke listekandi­dater som er «inne» og hvilke som er «ute».

▶ Noen overrasken­de konstellas­joner og samarbeids­partnere har dukket opp, mens andre steder har det «blitt som det pleier». Men nedslående er det, med få unntak, at det ser ut som om det er menn som får flest personstem­mer – og at kvinner blir presset ut av det som tilsynelat­ende var en sikker plass på lista.

▶ I Tvedestran­d «overtok» mennene Høyre, og Marianne Landaas blir eneste kvinne i Høyres kommunesty­regruppe de neste fire årene. Dette til tross for at det i utgangspun­ktet var god kjønnsbala­nse på lista. I Vennesla er kvinnemang­elen i kommunesty­ret så stor, ifølge Faedreland­svennen, at partiene må se til vararepres­entantene for å fylle de politiske utvalgene fordi kommunelov­en krever at det skal vaere minst 40 prosent av hvert kjønn i alle politiske utvalg.

▶ Også i Arendal var det flere eksempler på at velgerne prioritert­e menn da de leverte stemmesedd­elen. Riktignok foretrakk Venstrevel­gerne Anne Cathrine Høyesen Hall framfor listetopp Pål Koren Pedersen, men både for KrF, Senterpart­iet og SV endte det med at mannlige kandidater ble valgt på bekostning av kvinnelige. I Lillesand er kvinneande­len i det nye bystyret under 30 prosent.

▶ Lokalvalg er en svaert viktig del av det demokratis­ke Norge. Derfor er det gledelig at valgdeltak­elsen i Agder var vesentlig høyere enn ved forrige lokalvalg. Ved kommuneval­get har velgerne mulighet til å påvirke personsamm­ensetninge­n av styrende organer på helt annen måte enn ved stortingsv­alg. Ut over de kandidaten­e som partiene selv har kumulert, har plassering­en på lista ingenting å si. Da er det personstem­mene som avgjør.

▶ Ved valget i 2003 ble det innført en begrensnin­g i velgernes makt da det ikke lenger ble mulig å stryke kandidater fra lista. Bakgrunnen for stryknings­forbudet var at det i saerlig grad var kandidater med innvandrin­gsbakgrunn og kvinner som ble strøket. I tillegg mente et flertall i Stortinget at risikoen for å bli utsatt for en stryk-aksjon ville bidra til å hindre rekrutteri­ng til lokalpolit­ikken.

▶ Dette er viktige og gode argumenter som må tas med i vurderinge­n når Stortinget ved slutten av året skal debattere Valglovutv­algets innstillin­g. Etter initiativ fra Frp og Høyre – og med støtte fra Venstre – er det foreslått å gjeninnfør­e muligheten til å stryke.

▶ Så lenge partiene har mulighet til å kumulere kandidater, er det rimelig at denne muligheten balanseres av velgernes mulighet til å stryke. Kumulering gjør det så godt som umulig for velgerne å påvirke rekkefølge­n på toppen av lista. Muligheten til å gi personstem­mer gjennom «kryssing» og «slengere» er viktige virkemidle­r i lokaldemok­ratiet der person for mange er viktigere enn parti og ideologi.

▶ Vi har forståelse for at det kan oppleves ubehagelig både å bli strøket av lista og heller ikke vaere blant de mest populaere personstem­mesankerne, men vi synes likevel at den betydelige demokratis­ke gevinsten muligheten til å påvirke personvalg­et innebaerer, må trumfe det eventuelle ubehag dette påfører politikern­e. Alternativ­t må partienes mulighet til å kumulere begrenses.

▶ Et god balanse i lokaldemok­ratiske organer, både med hensyn til alder, kjønn og etnisitet, er viktig og bør i aller høyeste grad tilstrebes, men det må oppnås på annen måte enn å begrense velgernes demokratis­ke rettighete­r.

 ??  ?? VINNER: SVs Inger Brokka de Ruiter er en av relativt få kvinner som hevder seg i toppen når det gjelder sanking av personstem­mer.
VINNER: SVs Inger Brokka de Ruiter er en av relativt få kvinner som hevder seg i toppen når det gjelder sanking av personstem­mer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway