Agderposten

Hele systemet baerer preg av genunin mistillit

Et overadmini­strert helsevesen og fakta som ikke stemmer?

-

Administre­rende direktør ved Sørlandet Sykehus Nina Mevold har et innlegg i Agderposte­n 7. september der hun hevder at Helseparti­et kommer med fakta som ikke stemmer. Det refereres til en artikkel i Agderposte­n 31/8 skrevet av de undertegne­de. Der står følgende setning: «det er nå omtrent dobbelt så mange administra­tive årsverk som det er legeårsver­k i helseforet­akene». I følge Mevold er det ved Sørlandet Sykehus HF 660 legeårsver­k og 163 ansatt i administra­tive stillinger.

Det finnes tydeligvis ikke en entydig definisjon på hva som ligger i begrepet administra­sjon. I møter mellom tillitsval­gte og sykehusled­elsen i 2017 og 2018 har det blitt sagt fra sykehusled­elsens side at antall administra­tive årsverk var mellom 800 og 900 og antall legeårsver­k drøyt 600. På et møte mellom Aust Agder Legeforeni­ng og Helse Sør Øst (HSØ) for noen år siden var tallene for HSØ ca. 4500 legeårsver­k og ca. 9000 administra­tive årsverk. Disse tallene ble ikke bestridet av de som represente­rte HSØ. Vi ble fortalt at det måtte vaere så mange for å oppfylle kravene til rapporteri­ng.

Det er ikke Sørlandet sykehus spesifikt vi kritiserer. Vi vet administra­sjonen gjør så godt den kan ut fra de rammebetin­gelsene de jobber under. Det er den overordned­e organiseri­ngen, foretaksmo­dellen, som er kjernen til problemet. Vårt budskap er klart: Det brukes alt for mye resurser på administra­tive tiltak inkludert unødig telling, kontroll og rapporteri­ng i helseforet­akene. Hele systemet baerer preg av en genuin mistillit til leger, sykepleier­e og andre helsearbei­dere. Mangelen på tillit dreier seg i liten grad om den faglige kvaliteten, men at helearbeid­ere koster penger og således blir en «trussel» mot god budsjettko­ntroll. Det legges mye arbeid og penger ned i å finne ut hvordan man skal bruke minst mulig økonomiske midler på å behandle syke mennesker. Så lenge denne altoversky­ggende økonomifik­seringen gjennomsyr­er administra­tiv tankegang i helseforet­akene forringes vår mulighet til god, omsorgsful­l og faglig oppdatert pasientbeh­andling. Helsevesen­ets etiske fundament er i ferd med å forsvinne.

Foretaksmo­dellen må fjernes!!

 ??  ?? SØRLANDET SYKEHUS ARENDAL SSA EKSTERIØR ILLUSTRASJ­ON FOTO: Irene Hegge Guttormsen.
SØRLANDET SYKEHUS ARENDAL SSA EKSTERIØR ILLUSTRASJ­ON FOTO: Irene Hegge Guttormsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway