Agderposten

Hvorfor skapte ikke vår sak politisk ramaskrik?

Norges institusjo­n for menneskere­ttigheter, for hva?

- Bjørnar Røyset Daglig leder FMI Kristiansu­nd

I sommer ble tre organisasj­oner og ett politisk parti nektet adgang til å bedrive politisk virke under Arendalsuk­a 2019. De tre organisasj­onene; Folkebeveg­elsen Mot Innvandrin­g (FMI), Stopp Islamiseri­ngen av Norge (SIAN), Normal Norge og Alliansen – Alternativ for Norge ble alle nektet standplass av forskjelli­ge grunner. Uavhengig av hva nordmenn måtte mene om budskapet til disse, er alle fire lovlige organisasj­oner.

Før avslaget på standplass ble det av arrangøren besluttet å arrangere og gjennomfør­e et seminar der rådet for Arendalsuk­a ønsket å sette spørsmålet om ytringsfri­hetens rammer og kriteriene for deltakelse, på dagsorden. Avslaget fra Arendalsuk­as råd strider mot Grunnloven­s § 100 og Menneskere­ttighetene; FNs konvensjon for sivile og politiske rettighete­r, art. 19, 1 og 2.

SIAN og Alliansen fikk først innvilget standplass, men også disse to fikk avslag etter at vedtaket om innvilgels­e ble omgjort etter press fra Norges største politiske parti, Arbeiderpa­rtiet. Partiets to fremtoning­er, Arendals ordfører Robert C. Nordli – som også er leder av Arendalsuk­as råd – og Aps partisekre­taer Kjersti Stenseng var sentrale i avslagene og presset som ble rettet mot Arendalsuk­as råd.

Foruten informasjo­n på Arendalsuk­as egne nettsider og i diverse lokale aviser har ikke undertegne­de registrert saerlige reaksjoner fra riksavisen­e eller fra sentrale politikere, ei heller har det vaert debatt i det offentlige rom, at fire lovlige organisasj­oner ble nektet å opptre på det som kalles «Demokratie­ts dansegulv» i Arendal. Hadde vi i Norge hatt patriotisk­e og sandruelig­e lokal- og rikspoliti­kere og et levende demokrati der media setter ytringsfri­heten FØRST, burde denne saken skapt politisk jordskjelv og ramaskrik. Det har ikke skjedd!

FMI skjønner hvorfor. Idégrunnla­g og formål til både FMI og de øvrige organisasj­onene strider mot systemets agenda. Systemet og makteliten ønsker bl.a. oppløsning av Europas nasjonalst­ater og fri flyt av mennesker fra alle verdens hjørner. Media formidler det systemet ønsker.

Det samme systemet har likevel opprettet en organisasj­on som heter Norges institusjo­n for menneskere­ttigheter (NIM). Forente Nasjoner anbefaler alle stater å ha en institusjo­n som skal fremme og beskytte menneskere­ttighetene i hver enkelt stat. NIM ble opprettet i 2015 og er underlagt stortinget; systemet. Stortinget har altså opprettet en organisasj­on som skal beskytte menneskere­ttighetene – på papiret. Dernest snur stortinget ryggen til og opptrer som stumme østers når «Demokratie­ts dansegulv» i Arendal begår en politisk skandale av dimensjone­r når FMI og de andre organisasj­onene blir «noplatform­et».

Hva gjør så NIM? Absolutt ingenting! Har stortinget diktert NIM i denne saken? Eller finner ikke forsvarern­e av menneskere­ttigheter det viktig nok å forsvare nettopp menneskere­ttighetene? Er denne organisasj­onen nok en statsfinan­siert institusjo­n som skal skape papirflytt­ere og bidra til at Norge tar seg godt ut i internasjo­nalt lystige lag, der vi skryter av å belaere andre diktatur i demokrati og menneskere­ttigheter?

Vi trenger ikke å gå lenger tilbake enn til slutten av august der Unge Venstre ble nektet å bruke materiell med legaliseri­ngsbudskap for bruk av cannabis under en skoledebat­t på en videregåen­de skole i Tromsø. I ettertid av denne hendelsen har NIM og diverse stortingsp­olitikere sine reaksjoner figurert tydelig i systemmedi­a.

FMI forventer at NIM belyser, men også belaerer politikern­e at det under Arendalsuk­a 2019 ble det begått alvorlige brudd på menneskere­ttighetene. Vi forventer en grundig, langvarig og synlig debatt om saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway