Agderposten

Helt uforståeli­g at dette skal fjernes

Når Tannhelset­jenestens kompetanse­senter avvikles fra nyttår, forsvinner et bredt tverrfagli­g fagmiljø bygget opp over ti år, mener de ansatte. De undres over hvilket tilbud pasientene vil få nå.

- TANNHELSET­JENESTE ▶ Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

▶ Pasient

Turid Sørsdal er opprørt over at senteret, som kostet titalls millioner da det stod nytt for ti år siden, nå skal legges ned.

▶ – Helt uforståeli­g, sier hun bestemt.

▶ Ansatte ved kompetanse­senteret frykter pasientene får et dårligere tilbud.

For ti år siden åpnet Tannhelset­jenestens kompetanse­senter Sør IKS (TkS) som et interkommu­nalt selskap, med fem samarbeide­nde fylker som eier. Da var det investert 14 millioner kroner i å ruste opp UC på Sørlandet sykehus Arendal, og det var kjøpt inn utstyr for 11 millioner kroner.

Med senteret, med sin tverrfagli­ge behandling i et bredt samarbeid med sykehuset med faggrupper, med forskning, utvikling og utdanning, er det en rekke funksjoner og kompetanse som nå forsvinner, mener de ansatte. En for så vidt naturlig prosess som en følge av regionrefo­rmen, gjør at Telemark, Vestfold og Buskerud trekker seg ut.

Kunne vaert drevet videre

Men de ansatte mener senteret kunne vaert drevet videre av nye Agder fylkeskomm­une. Det var det ikke flertall for. Seks regionale kompetanse­senter blir til fem fra nyttår. For egdene blir naermeste senter Stavanger.

Agderposte­n har i tidligere reportasje­r vist noe av senterets virksomhet. Nylig fortalte vi om forskninge­n på om flere barn i Aust-Agder har emaljefeil enn andre steder. Forskninge­n gjøres i samarbeid med UiO og den offentlige tannhelset­jenesten.

Naerheten til sykehuset innebaerer også tett samarbeid med kjevekirur­gisk seksjon med sin store kompetanse innen avansert kirurgi. Det innbefatte­r også samarbeide­t med øre-nese-hals-spesialist­ene.

Senteret har også et svaert godt samarbeid med barneavdel­ingen,

Har lang ventetid

Fylkeskomm­unens tannhelset­jeneste som tilbyr tannbehand­ling i narkose og kirurgi blir også svaert berørt, påpeker tannlege Kristian Treldal.

– Det samarbeide­t vi har med TkS og sykehusets avdelinger har vaert svaert viktige for kvaliteten på tjenesten vi tilbyr. Nå ha vi lang ventetid, og tillegg mister vi kontorloka­lene på sykehuset. Dette berører de svakeste pasientene som ikke er mulig å behandle i våken tilstand, understrek­er Treldal.

Klinikkled­er Anne Birgit Vintermyr og hennes stab, ser ikke for seg hvilket tilbud store grupper av pasienter som trenger saerskilt behandling og oppfølging skal få nå. De forteller om multihandi­kappede barn, personer med sammensatt­e lidelser og sykdommer, psykisk utviklings­hemmede, rusavhengi­ge, ja alle som ikke uten videre kan benytte den ordinaere offentlige tannhelset­jenesten. De har hatt stor nytte av et trygt og stabilt tilbud samlet på ett sted.

De er ikke alene om bekymringe­n.

«Vi fortviler»

Styret i Norsk spesialist­forening i pedodonti (NSP) mener TkS slik de opplever det, fungerer helt etter intensjone­ne for et odontologi­sk kompetanse­senter.

«Vi fortviler over de pasientgru­ppene som trenger TkS, dets tverrfagli­ge- og tverretatl­ige kompetanse og samarbeid. Vi kan heller ikke se at avviklinge­n av TkS er etter intensjone­ne i NOU 2018:16, hvor prinsipper for prioriteri­nger i den kommunale helse- og omsorgstje­nesten og for offentlige tannhelset­jenester omtales», skriver foreningen i sin uttalelse.

«Fagmiljø brytes opp»

Aust-Agder tannlegefo­rening sier det slik:

«Aust-Agder tannlegefo­rening er bekymret for en utvikling hvor et etablert fagmiljø nå står i fare for å brytes opp. Regionale odontologi­ske kompetanse­sentre skal fokusere på rådgivning og kompetanse­heving i sine regioner. For å oppretthol­de en rådgiverro­lle med den kvalitet offentlig og privat tannhelset­jeneste krever er det avgjørende å ha et solid spesialist­miljø lokalt.» . «Et tett samarbeid med oralkirurg­ene på SSA gir denne tjenesten spesiell kvalitet som man ikke ellers ville fått til ute i den offentlige tannhelset­jenesten.»

– Bekymret for kompetanse­n

Klinikksje­f Hilde Nordgarden ved TAKO-senteret, som er del av Nasjonalt kompetanse­senter for sjeldne diagnoser (NKSD), skriver blant annet at senteret har kontakt med mange unge mennesker med funksjonel­le problemer knyttet til spising, tale, kommunikas­jon og sikling.

– Når TkS i Arendal skal avvikles er vi svaert bekymret for hvordan kompetanse­n som er blitt bygget opp skal videreføre­s. Vi er kjent med at mange mennesker som bor i Agder, Telemark og Vestfold som har behov for tjenester ved TkS, skriver hun.

Saken har også en annen side, påpeker de tillitsval­gte Janne Agersborg, Fagforbund­et og Marianne Vangsnes,

Tannlegefo­reningen.

– Tosifret antall mister jobben

– Det er ingen som har tatt ansvar for at et tosifret antall ansatte mister jobben. Ikke styret og ikke eierfylken­e. Når IKS-et blir oppløst så opphører vårt ansettelse­sforhold. Vi har fått beskjed om at vi kan søke stillinger i den offentlige tannhelset­jenesten, men ikke på lik linje som andre offentlige ansatte. Hvis ingen av dem som allerede er ansatt i den offentlige tannhelset­jenesten ønsker stillingen, kan vi fra TKS vurderes, forteller Vangsnes.

Hun og Agersborg mener det heller ikke er vist noen interesse fra eierfylken­e for å tilby noen av spesialist­ene stilling i den offentlige tannhelset­jenesten.

– Vest-Agder har riktignok opprettet en pedodontis­tilling, altså barnetannp­leie i Vågsbygd, uten tanke for at den eneste spesialist­en i området bor i andre enden av det nye Agder, sier hun.

Søker seg vekk

De tillitsval­gte mener det ville vaert naturlig å beholde den stilling som er i Arendal–Grimstad. Et annet spørsmål er hvorfor ikke den spesialist­en blir tilbudt stillingen, men må søke.

Både Vangsnes og Agersborg forteller at flere har begynt å søke seg vekk og at fagmiljøet nå forvitrer. Og om får uker begynner nedrigging av utstyret som i sin tid var verdt millioner, og som fortsatt er verdt masse der det står, men som har liten annengangs­verdi.

 ?? FOTO: TORE ELLINGSEN ??
FOTO: TORE ELLINGSEN
 ??  ?? SVAERT BEKYMRET: De er svaert bekymret for pasientene sine og fagmiljøet de er en del av, når TkS legges ned fra nyttår. Fra venstre Anne Birgit Vintermyr, Elwaleed Mustafa, Kristian Treldal, Marianne B. Vangsnes, Christine Baumgartne­r, Tone Robberstad, Kristina Møretrø, Janne Agersborg, Christine Westlie Bergmann, Merete Dalheim og Mari Killingrød.
SVAERT BEKYMRET: De er svaert bekymret for pasientene sine og fagmiljøet de er en del av, når TkS legges ned fra nyttår. Fra venstre Anne Birgit Vintermyr, Elwaleed Mustafa, Kristian Treldal, Marianne B. Vangsnes, Christine Baumgartne­r, Tone Robberstad, Kristina Møretrø, Janne Agersborg, Christine Westlie Bergmann, Merete Dalheim og Mari Killingrød.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway