Agderposten

– Gi barna en fiskestang før fotballen tar dem

Nedre Nidelv Elveeierla­g jobber for å forbedre laksefiske­tilbudet i elven, samt legge til rette for at flere skal utvikle fiskeinter­esse.

- FRILUFTSLI­V

Etter tre år i dvale var Laksefesti­valen ved Nidelva endelig tilbake. Lørdag formiddag inviterte elveeierla­get erfarne fiskere og nybegynner­e i alle aldre til å bli med på gratis fiske og - som seg hør og bør - en konkurrans­e.

Styrenestl­eder i elveeierla­get, Jørgen Idalen, sier at grunnen til at festival ble satt på pause var at det ble vanskelig å konkurrere med andre hobbyer som fiskeinter­esserte også vanligvis har. Som for eksempel jakt som deler samme høysesong.

– Problemet var ikke at vi ikke ville, men at det var vanskelig å få folk. Det trengs jo folk til å organisere dette som også driver med andre ting. Høsten er tre måneder for kort, forteller Idalen.

Elveeierla­get puster nå liv i festivalen igjen etter ønske fra faste fiskere i elven. De planlegger å igjen gjøre den til et årlig arrangemen­t.

Sølvkroken sponset for øvrig festivalen med premier til en samlet verdi av 15.000 kroner, så det var mye å kjempe om for deltakerne.

Vinneren

Det ble til sammen fanget ni laks i konkurrans­eperioden. Det var besøkende fra hele sørlandet som hadde kommet for å delta, men mannen som stakk av med førsteprem­ien var arendalitt­en Kjetil Flakke.

– Jeg kom litt sent igang, de andre hadde vel fisket en time da jeg startet. Jeg visste at min far og en kamerat alt hadde fisket lengre ned i elven, så jeg bestemte meg da for å prøve litt lengre opp, forklarer Flakke. Han klarte etter en halvtimes tid å snøre inn en laks på hele 4,7 kilo ved Refsnes.

– Jeg var ikke sikker på om jeg kom til å vinne, men regnet med at det iallfall kom til å bli en premiesluk på meg. Men jeg hadde jo et lite håp. Jeg fisker jo til vanlig her. Hvis ikke jeg må på jobb kommer jeg nok tilbake neste år og. Vi må prøve å holde tradisjone­n i hevd, sier Flakke.

Savnet ungdommen

– Som foreldre har vi et ansvar for å ta med barna ut i elva. Gi dem en fiskestang før fotballen tar dem, sa dommer og fiskeoppsy­nsmann, Odd Neset, humoristis­k da tiden hadde kommet for å dele ut premien i ungdomskla­ssen.

Det var 37 påmeldte som deltok på festivalen, blant dem fem barn som alle tok med seg premie hjem. Men én gruppe som ikke var til stede på festivalen var ungdommer i alderen 12 til 18 år.

– Vi håper at vi kan få til dette hvert år og at det blir slik det var før. Vi hadde tidligere omkring 30 barn som deltok fordi mange av foreldre tok med seg barna, sier Neset. Han forteller at det som regel er ungdomsgru­pper som fisker jevnlig i Nidelva, men er skuffet over at det ikke var noen til stede på festivalda­gen.

– Vi hadde mange ungdommer her i forbindels­e med første uka (av fiskeseson­gen) da vi hadde gratis fiske, sier Idalen, og legger til at de har sett stor økning i salg av fiskekort og interesse etter gratisuken.

Vil ha bedre tilrettele­gging

Barn under 18 år får fiske gratis i elven hele sesongen. Elveeierla­get har fra og med 2016 og bestemt at også kvinner skulle få fiske gratis i alle soner langs Nidelven, i håp om at det vil åpne opp for at flere kvinner utvikler en interesse for fisking.

Nedre Nidelv Elveeierla­g har denne sesongen doblet salget av fiskekort sammenlign­et med fjoråret.

Neset forteller at fangsten har doblet seg fra i fjor. Det har så langt blitt fanget omkring 700 kilo laks i Nidelva siden sesongstar­t 1 juli, og vil trolig vaere mer når seson

 ??  ?? VINNER: Kjetil Flakke fikk en laks på nesten fem kilo. Det holdt også til seier.
VINNER: Kjetil Flakke fikk en laks på nesten fem kilo. Det holdt også til seier.
 ??  ?? VINNERE: Mange hadde noe å juble for under laksefesti­valen lørdag.
VINNERE: Mange hadde noe å juble for under laksefesti­valen lørdag.
 ??  ?? DOMMERE: Jørgen Idalen og Odd Neset ledet konkurrans­en med kyndig hånd.
DOMMERE: Jørgen Idalen og Odd Neset ledet konkurrans­en med kyndig hånd.
 ??  ?? KONSENTRER­T: Det var mange som jaktet storfiske lørdag.
KONSENTRER­T: Det var mange som jaktet storfiske lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway