Agderposten

1.800 flere må vente

I løpet av det siste året er 1800 nye pasienter havnet på venteliste­r ved Sørlandet sykehus.

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

1. September sto 13.657 somatiske pasienter og 490 innen psykiatri og rus på venteliste. Dette er en økning på vel 1800 pasienter i løpet av det siste året.

Det er saerlig områdene ørenese-hals (+390), ortopedi (+1080), plastikk-kirurgi (+110), barn (+100) og osteoporos­e (+90) som har stått for økningene. Psykiatrie­n har hatt en nedgang på 23 ventende siden mai 2018.

Dette kommer fram i virksomhet­srapporten for juni, juli og august fra administre­rende direktør Nina Mevold til styret i Sørlandet sykehus HF. De skal behandle rapporten torsdag.

Bekymring

Administre­rende direktør ser med stor bekymring på situasjone­n med venteliste­r. Klinikkene følges tett opp på sine tiltak for å redusere ventetid og fristbrudd, og forbedring av kapasitete­n og logistikke­n for å redusere køene av ventende fremover.

Det er også økning i antall fristbrudd: 3,7 prosent i juni, 4,8 prosent i juli og 8,4 prosent i august, til sammen 3,9 prosent hittil i år.

Dette utgjør 172 brudd i juni, 144 i juli og 383 brudd i august gir 1514 fristbrudd hittil i år mot 875 på samme tid i fjor.

Alle pasienter får en frist for helsehjelp. Dersom de ikke har mottatt helsehjelp­en innen fristen, har de rett til å få tilbud ved et annet behandling­ssted.

Høyest risiko for fristbrudd er det innen hjerte, plastikk, ortopedi og øye i Arendal. Noe bedring av legekapasi­tet ved plastikk og ortopedi i Arendal i høst kan bedre situasjone­n noe.

Gjenganger­e

Gjenganger­e med fristbrudd er øyeavdelin­gen, Øre-neste-hals, hjerteseks­jonen i Arendal og karkirurgi, men også ortopedi, gastrokiru­rgi i Arendal samt plastikk-kirurgi har betydelig antall brudd.

Administre­rende direktør følger nøye opp klinikkled­elsen og forbedring­stiltak etableres og følges opp løpende.

Rekrutteri­ng av 3 ekstra ortopeder og plastikkir­urg er igangsatt, og det arbeides med å prioritere operasjons­kapasitet for ortopedi.

Hele 811 pasienter har per 1. september gått i fristbrudd blant sykehusets ventende pasienter, mot 303 pr. mai.

Ortopedi står for 471 av disse, plastikk-kirurgi 97.

Kirurgi verst

Det er saerlig i de kirurgiske fagene at kapasitet utfordres, i saerdelesh­et i Arendal (345) og Kristiansa­nd (458).

Det er 109 pasienter som har ventet over 1 år, hvorav plastikk-kirurgi 57, ortopedi 22, 17 i ØNH-avdelingen og 13 innen øvrige fagfelt.

Dette forventes forbedret gjennom 2019, fordi plastikkki­rurgi vil vaere fullt bemannet fra oktober, og det er lagt opp ekstra tiltak for å ta ned køer.

Ny hørselssen­tral starter opp fra november 2019 i Flekkefjor­d for å bedre kapasitet og tilbudet, og det ansettes som redegjort for over, ortopeder ved alle tre lokasjoner.

 ??  ?? VENTER: 1800 nye pasienter havnet på venteliste ved Sørlandet sykehus det siste året. Verst er det for pasienter som venter på ortopedisk behandling eller operasjon. Men også hjerteavde­lingen i Arendal sliter med lange venteliste­r.
VENTER: 1800 nye pasienter havnet på venteliste ved Sørlandet sykehus det siste året. Verst er det for pasienter som venter på ortopedisk behandling eller operasjon. Men også hjerteavde­lingen i Arendal sliter med lange venteliste­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway