Agderposten

– Vil annektere samtlige bosetninge­r

Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu lover å annektere samtlige bosetninge­r på Vestbredde­n dersom han blir gjenvalgt.

-

– Jeg akter å utvide suverenite­ten til alle bosetninge­r og bosetnings­blokker, inkludert de stedene som er sikkerhets­messig viktig og viktige for den israelske arven, sier Netanyahu i et intervju med haerens radiostasj­on i Israel.

På spørsmål om dette også inkluderer noen hundre bosettere som har slått seg ned i sentrum av Hebron, en by der det bor rundt 220.000 palestiner­e, svarer den israelske statsminis­teren bekreftend­e.

– Selvsagt, sier Netanyahu.

Grønt lys fra Trump

Israel har tidligere annektert Øst-Jerusalem og de syriske Golanhøyde­ne, til protester fra et samlet verdenssam­funn som fastholder at områdene er ulovlig okkupert i 1967.

President Donald Trump er imidlertid av en annen oppfatning. Han har endret USAs offisielle syn og anerkjente i desember 2017 Jerusalem, inkludert Øst-Jerusalem, som Israels hovedstad. I mars i år anerkjente Trump også Golanhøyde­ne som israelsk territoriu­m.

Da Netanyahu tidligere i måneden lovet å annektere Jordandale­n på Vestbredde­n om han blir genvalgt, opplyste kilder i Det hvite hus at Trump ikke har noen innsigelse­r mot dette.

Protester

Verdenssam­funnet for øvrig mener at annekterin­g av de okkuperte områdene vil undergrave enhver mulighet for en fredsavtal­e mellom Israel og palestiner­ne og umuliggjør­e opprettels­e av en levedyktig palestinsk stat.

– Et slikt scenario vil vaere fullstendi­g ødeleggend­e for muligheten­e for å gjenoppta forhandlin­ger, for den regionale freden og selve essensen i tostatsløs­ningen, sa en talsmann for FNs generalsek­retaer António Guterres.

Stemmesank­ing

Israel holder nyvalg tirsdag og Netanyahu forsøker åpenlyst å samle støtte blant høyrenasjo­nalistiske velgere.

69-åringen kjemper ikke bare for sitt politiske liv, men også for sin frihet. Israels riksadvoka­t Avichai Mandelblit har konkludert med at Netanyahu bør tiltales for bestikkels­e, bedrageri og økonomisk utroskap, men har satt saken på vent til over valget.

Netanyahus eneste håp er immunitet, noe høyrenasjo­nalistene kan vaere villige til å gi ham i bytte mot at han annekterer de okkuperte områdene. Dersom han taper valget, venter det ifølge israelske analytiker­e trolig en fengselsst­raff.

Ulovlige

For høyrenasjo­nalistene er bosetninge­ne på Vestbredde­n bokstaveli­g talt hellige, noe Netanyahu vet.

Over 700.000 israelske bosettere bor i dag i naermere 240 bosetninge­r og såkalte utposter på Vestbredde­n, inkludert ØstJerusal­em.

Bosetninge­ne er opprettet i strid med den fjerde Genèvekonv­ensjonen, der det i artikkel 49 heter «Okkupantma­kten skal ikke deportere eller forflytte deler av sin egen sivilbefol­kning til territorie­ne som okkuperes».

FNs sikkerhets­råd vedtok i 2016 en resolusjon som slår fast at bosetninge­ne og utpostene er ulovlige. (NTB)

 ?? FOTO: AP / NTB SCANPIX ?? VIL ANNEKTERE: Statsminis­ter Benjamin Netanyahu lover å annektere bosetninge­ne som er bygd i de palestinsk­e områdene dersom han vinner tirsdagens valg i Israel. Verdenssam­funnet har slått fast at bosetninge­ne er ulovlige.
FOTO: AP / NTB SCANPIX VIL ANNEKTERE: Statsminis­ter Benjamin Netanyahu lover å annektere bosetninge­ne som er bygd i de palestinsk­e områdene dersom han vinner tirsdagens valg i Israel. Verdenssam­funnet har slått fast at bosetninge­ne er ulovlige.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway