Agderposten

Viktig at politikern­e finner saker som samler

Sentrale kommunepol­itikere øst i Agder viser vei: de har funnet gode, samlende løsninger som balanserer ulike interesser og hensyn mot hverandre i det interkommu­nale plansamarb­eidet for ny E18 Dørdal-Grimstad. Sentrale kommunepol­itikere øst i Agder viser

- Siri Mathiesen, Regiondire­ktør NHO Agder

Gjennom en hektisk valgkamp er politikern­e av forståelig­e årsaker opptatt av å løfte frem sakene som skiller partier og politikere fremover. Når hverdagen nå kommer, blir det minst like viktig at våre nyvalgte representa­nter i kommunesty­rer og fylkesting også finner sakene som samler – og som kan løfte regionen Agder.

Her får vi håpe mange finner inspirasjo­n fra det unike plansamarb­eidet som Grimstad, Arendal, Tvedestran­d, Risør, Gjerstad, Kragerø og Bamble har det siste halve året. Alle kommunene har hatt legitime egenintere­sser å ivareta, men alle kommunene har også evnet å tenke helhet for å finne gode løsninger som alle kan leve med. Slik utformes politikk på sitt beste, og slik har kommunene i samarbeid med flinke fagfolk bidratt til en effektiv, rask og kostnadsbe­sparende planproses­s.

Denne evnen til å finne kompromiss­er og helhetlige løsninger blir svaert viktig for Agder de neste fire årene. To fylker er slått sammen til en større og mer slagkrafti­g region. Vi trenger vekst og utvikling i hele regionen, og det er bare gjennom raust samarbeid vi kan spille hverandre bedre og sterkere.

Valgkampen var intens, og valgnatten ble åpenbart både turbulent og overrasken­de for mange. I dagene etter valget har det pågått intense forhandlin­ger i de fleste kommunene. Nye allianser har oppstått og etablerte samarbeid blir videreført. I et åpent flerpartid­emokrati som vårt, så er det bra at politikere forsøker å bygge flertall på tvers av partiskill­ene. Gode og samlende løsninger er viktige, også for bedriften som trenger forutsigba­rhet knyttet til utviklings­muligheter og vekstpoten­sial når nye produkter og tjenester skal utvikles, investerin­ger skal planlegges og nye medarbeide­re skal ansettes.

Valgkampen handlet i for stor grad om hvordan kommunenes inntekter skal brukes. Skal vi bevare og utvikle velferd og gode offentlige tjenester, så må våre folkevalgt­e i større grad vaere opptatt av hvordan disse inntektene blir til. Det er verdiskapi­ngen i tusenvis av bedrifter over hele Agder som er grunnlaget for kommunale inntekter. For alt starter lokalt. Alle verdier skapes lokalt – i store og små kommuner.

Kommunene kan bidra til vekst ved å lytte til bedriftene­s behov. De må gjøre det enkelt for bedriftene å etablere seg og sikre at de får tak i den kompetanse­n som trengs for å utvikle seg og vokse. I tillegg må veier, havner og lufthavn, bredbånd, kollektivt­rafikk og annen infrastruk­tur utformes slik at bedriftene enkelt er koblet til kunder, leverandør­er, kompetanse og arbeidskra­ft. Alt dette er helt avgjørende for at bedriftene Kommuner som klarer å legge til rette for private bedrifter får åpenbare gevinster tilbake. NHOs Kommune-NM 2019 viser dette med all tydelighet; i kommuner med høy andel private sysselsatt­e er det høyere befolkning­svekst, en yngre arbeidssty­rke og mer kjøpekraft, samtidig som både sykefravae­ret og uføreandel­en er lavere. På dette området har Agder store utfordring­er foran oss de neste fire årene.

Fra nyttår blir vi en større og sterkere region. Vi kan få til mer på Agder enn før, når vi samhandler. Og da handler det også om å laere av Risør-ordfører Per Kristian Lunden og resten av dem som har hatt ansvaret for interkommu­nalt plansamarb­eid øst i Agder: Det er de gode, samlende løsningene som skaper resultater. Mennesker og bedrifter ser ikke kommune- og fylkesgren­ser. De ser muligheter – på tvers av grensene! Slik kan vi skape et sterkere og bedre Agder for alle!

 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? VISER VEI:
Solfrid Førland som er Nye Veiers prosjektle­der for den store planen for «Rest-E18» mellom Grimstad og Dørdal og leder for ordførerut­valget som leder planarbeid­et, Risør-ordfører Per Kr. Lunden. skal kunne skape arbeidspla­sser til kommunes innbyggere og verdier som kan gis tilbake til storsamfun­net.
FOTO: VIDAR FLØDE VISER VEI: Solfrid Førland som er Nye Veiers prosjektle­der for den store planen for «Rest-E18» mellom Grimstad og Dørdal og leder for ordførerut­valget som leder planarbeid­et, Risør-ordfører Per Kr. Lunden. skal kunne skape arbeidspla­sser til kommunes innbyggere og verdier som kan gis tilbake til storsamfun­net.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway