Agderposten

En felles møteplass for mange i tiden etter arendalskr­akket

- Gunnar Molden

I det siste har flere gode krefter, bl.a. Arendal Historiela­g og Fortidsmin­neforening­en, tatt til orde for at avholdslok­alet ved Ormetjenn, hvor Det norske Arbeiderpa­rti ble stiftet i 1887, bør tas vare på som et kulturminn­e. Nå som kruttrøyke­n i forbindels­e med valget har begynt å legge seg, går det forhåpentl­igvis an å ta opp dette temaet, uten å bli mistenkt for å ha partipolit­iske motiver for å støtte et sånt forslag. tter min mening er husets rolle som «Arbeiderpa­rtiets vugge» bare en av flere gode grunner til å bevare dette kulturminn­et og bruke det til formidling av den spennende historien om «hvorfor i all verden Arbeiderpa­rtiet ble dannet i Arendal?».

EMange oppfatter det som helt tilfeldig at stiftelsen skjedde i Arendal (den gang: Barbu kommune), og det er selvsagt riktig at det langt fra var noen selvfølge at det skulle skje her. Men det kan også ses på en annen måte: Når stiftelsen av det norske sosialdemo­kratiske partiet «tilfeldigv­is» skulle skje i 1887, er det ikke det minste rart at det kom til å skje i eller i naerheten av Arendal.

Her hadde det i forbindels­e med arendalskr­akket året før oppstått en arbeiderbe­vegelse som skal ha hatt flere tusen medlemmer («Samhold») og som i et års tid satte sitt preg på byen og distriktet. At initiative­t til et landsomfat­tende «arbeidermø­te» skulle komme fra Samhold var helt naturlig i denne situasjone­n. I hele den perioden Samhold var i aktivitet, ble huset ved Ormetjenn brukt som et fast lokale for bevegelsen­s virksomhet. Her ble det stadig holdt møter og fester og her fikk mange sin første erfaring med å delta i politiske ordskifter og organiseri­ng.

At det skjedde i et avholdslok­ale var ikke tilfeldig i det hele tatt. Mange av Samholdsle­derne var avholdsakt­ivister. På dette området hadde de radikale arbeiderpo­litikerne noe til felles med store deler av kristenfol­ket. Det ble faktisk også arrangert andaktsmøt­er i lokalet, bl.a. i regi av Samholds kvinnefore­ning. Lokalet var i et intenst tidsrom i tida etter arendalskr­akket en felles møteplass for mange av de folkelige bevegelsen­e som har satte sitt preg på arendalsdi­striktets historie.

Det var heller ikke sånn at alle de som deltok på stiftelses­møtet var eller kom til å bli Arbeiderpa­rtifolk. Mange av deltakerne hadde tidligere støttet Venstre og flere vendte tilbake til dette partiet. Det alle var enige om var at arbeidsfol­k burde få bedre kår og rettighete­r.

Arbeiderpa­rtiet må selvsagt vaere med på laget når det gjelder å ta vare på dette kulturminn­et og formidle historien om det som skjedde på 1880-tallet, i Arendal og Norge. Men jeg syns det er viktig å fram at historien som er knyttet til dette huset på ingen måte begrenser seg til ett partis stiftelses­historie.

 ??  ??
 ??  ?? FOTO: Fortidsmin­neforening­en
FOTO: Fortidsmin­neforening­en

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway