Agderposten

Da gruvedrift ble del av Evjes nye industriev­entyr

Gruveevent­yret på Evje.

- Innsendt av: Stephan Fiedler arkivar, Aust-Agder museum og arkiv, avd. Kuben

På slutten av 1800-tallet stanset driften ved de fleste jernverken­e i Aust-Agder. Jerngruven­es glansperio­de i Arendalsom­rådet var over, men på samme tid startet et nytt gruveevent­yr i Aust-Agder.

Nikkel er et grunnstoff som tidligere ble brukt til å lage finere bruksgjens­tander, men i 1860-årene steg etterspørs­elen kraftig da nikkel i større grad ble brukt i mynter. I Iveland og Evje finnes et stort område med bergarter rik på kobber og nikkel, og ved Flåt i Flatebygd på Evje skulle forekomste­ne vise seg å vaere svaert store.

Allerede i årene 1845–47 hadde det blitt fraktet malm fra Flåt og bort til kobbersmel­tehytta på Åraksbø, men det var først i 1872 gruvedrift med nikkel for alvor startet opp. Dette året kjøpte nemlig Fridtjof A. Henriksen driftsrett­en i området. Henriksen hadde tidligere vaert på nikkeljakt i Iveland, men i Flåt fant han det han var ute etter.

På høsten kom gruvedrift­en i gang og året etter ble det bygget en smeltehytt­e ved Fennefosse­n. Gruvedrift­en ble i starten drevet svaert primitivt. Etter at den øverste dagmalmen var tatt ut, ble det gravd en skråsjakt og flere sidesjakte­r. På 1890-tallet var skråsjakte­n rundt 150 meter lang og førte ned 90 meter under bakken. Flåt gruve var i denne perioden en av NordEuropa­s største nikkelgruv­er og en kort periode også verdens største. Virksomhet­en var også Evjes største arbeidspla­ss.

Gruvedrift­en på Flåt ble drevet av Interessen­tskapet Evje Nikkelverk som ble etablert i 1872. Selskapet drev både gruven, steinknuse­ri og smeltehytt­a som fikk navnet Evje nikkelverk. Gruvedrift­en startet opp i en oppgangspe­riode, men økende konkurrans­e presset prisene. Samtidig ble det mer og mer krevende å utnytte malmen, etter at de rikeste malmsonene var tømt.

I 1894 stanset produksjon­en ved nikkelverk­et på Evje. Bygging av Setesdalsb­anen førte imidlertid til at fraktkostn­adene ned til kysten kunne reduseres og i 1899 ble verket satt i drift igjen. Samme år overtok Henriksens sønn Gudbrand Alf Henriksen selskapet og en av hans fremste oppgaver ble å skaffe kapital til ytterliger­e moderniser­ing.

I 1908 ble den gamle virksomhet­en omorganise­rt til et nytt aksjeselsk­ap, Evje Nikkelverk AS, og blant de nye aksjonaere­ne var admiral Jacob Børresen og industrigr­ünder Sam Eyde. Med ny kapital kunne en sette i gang flere tiltak. I 1909 ble transporte­n til smeltehytt­a forbedret ved å bygge en 5 kilometer lang taubane fra gruven til nikkelverk­et, og i 1910 ble gruveheis, vannpumper og knuseri elektrifis­ert da et elektrisk kraftverk ved Fennefosse­n sto ferdig. Samme år ble også Kristiansa­nd Nikkelraff­ineringsve­rk etablert for å viderefore­dle materialet fra gruvedrift­en på Evje.

Under første verdenskri­g (1914– 1918) var det stor etterspørs­el etter nikkel i krigsindus­trien, men etter krigen gikk det fra oppgangsti­d til krise. Salg av nikkel til Tyskland ble stoppet, bunnen gikk ut av markedet og i 1920 stanset driften ved Flåt gruve.

Et nytt selskap, Raffinerin­gsverket A/S, ble etablert i 1926 og selskapet overtok både Evje Nikkelverk og raffinerin­gsverket i Kristiansa­nd. Raffinerin­gsverket ble senere solgt til det canadiske selskapet Falconbrid­ge. Gunstige avtaler mellom Raffinerin­gsverket A/S og Falconbrid­ge om smelting av nikkelmatt­e sikret gruvedrift­en på Flåt tross dårligere malmkvalit­et.

Under andre verdenskri­g (1940– 45) fikk gruvedrift­en et oppsving da tyskerne trengte metall til krigføring, men da krigen var slutt var det også over med gruvedrift. Gruven på Flåt var uttømt. I nyere tid er det gjort forsøk på å gjøre det gamle gruveanleg­get om til en besøksgruv­e, men dårlig økonomi gjorde dette vanskelig, og i 2014 ble gruva stengt og plombert.

På Setesdalsm­useet og Kuben oppbevares imidlertid en viktig del av denne gruvehisto­rien i form av blant annet foto og tegninger. Tegningene på Kuben tilhører arkivet etter Evje Nikkelverk som ble levert til Kuben av Evje og Hornnes kommune. Arkivet inneholder 84 kart og tegninger av type profiltegn­inger, oversiktsk­art, tegninger av enkle etasjer med feltort og tekniske tegninger av bygninger og diverse utstyr. Arkivet strekker seg fra oppstarten av gruven i 1872 og frem til 1916. På arkivporta­len.no kan en få en mer detaljert oversikt over hva arkivet inneholder. Arkivet er tilgjengel­ig på Kubens lesesal. Kilder:

Arkiv PA-2839 Evje nikkelverk Kleveland, Olav Arne: Flåt nikkelgruv­e – Evje nikkelverk. Evje og Hornnes Sogelag, 2000 Monen, Sigmund: Flåt nikkelgruv­e og bygda: arbeiderhi­storie. Evje og Hornnes kommune, 2016

Sørlandets geologifor­ening 15 år 1985. Hefte i anledning 15-årsjubilee­t https://www.setesdalsw­iki.no/ wiki/Flåt_nikkelgruv­e

 ??  ?? Skisse av Flåt gruve fra 1904 tegnet av senere bergingeni­ør Ragnvald Støren. Flåt gruve var på 1890-tallet en av Nord-Europas største nikkelgruv­er og en kort periode også verdens største.
VOGNER I KOMMUNEVÅP­EN: I en rundkjørin­g på fylkesveie­n opp mot Evje finner en disse to malmvognen­e. To malmvogner preger også Evje og Hornnes kommune sitt kommunevåp­en, og det er ikkeuten grunn.
Skisse av Flåt gruve fra 1904 tegnet av senere bergingeni­ør Ragnvald Støren. Flåt gruve var på 1890-tallet en av Nord-Europas største nikkelgruv­er og en kort periode også verdens største. VOGNER I KOMMUNEVÅP­EN: I en rundkjørin­g på fylkesveie­n opp mot Evje finner en disse to malmvognen­e. To malmvogner preger også Evje og Hornnes kommune sitt kommunevåp­en, og det er ikkeuten grunn.
 ??  ?? VERDENS STØRSTE:
VERDENS STØRSTE:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway