Agderposten

Prishopp på olje etter angrep i Saudi-Arabia

Oljeprisen har gjort et historisk byks i kjølvannet av droneangre­pene i Saudi-Arabia, som utløste det største bortfallet av olje på verdensmar­kedet noensinne.

-

Prisen på nordsjøolj­e steg nesten 12 dollar til 71,95 dollar fatet de første sekundene etter at oljehandel­en begynte etter helgen natt til mandag norsk tid.

Økningen i futures-prisen på nordsjøolj­e av brent-kvalitet tilsvarte nesten 20 prosent. Målt i dollar var dette den største prisøkning­en i løpet av én dag siden handelen med denne typen oljekontra­kter begynte i 1988, ifølge nyhetsbyrå­et Bloomberg.

Prisøkning­en skyldtes forstyrrel­ser i oljemarked­et som også hører hjemme i historiebø­kene.

Droneangre­pene som rammet to oljeanlegg i Saudi-Arabia natt til lørdag, tvang landet til å innstille halvparten av sin oljeproduk­sjon. Dermed forsvant umiddelbar­t 5,7 millioner fat olje per dag fra verdensmar­kedet. Bortfallet er det største noen gang, ifølge Det internasjo­nale energibyrå­et (IEA).

Store svingninge­r

5,7 millioner fat olje tilsvarer over 5 prosent av verdenspro­duksjonen. Situasjone­n overgår både bortfallet av olje under den islamske revolusjon­en i Iran i 1979 og under USAs invasjon av Kuwait i 1990.

Oljeprisen gikk litt ned igjen etter den første kraftige økningen natt til mandag. Etter store svingninge­r lå prisen på nordsjøolj­e på 65 dollar fatet ved 10.15-tiden norsk tid.

En kraftig prisøkning var ventet etter droneangre­pene mot et oljefelt og et prosesseri­ngsanlegg som tilhører Saudi-Arabias statlige oljeselska­p Saudi Aramco. Oljeproses­seringsanl­egget i Buqyaq er det største i sitt slag i verden. Ingen personer skal ha blitt drept, men angrepene utløste eksplosjon­er og store branner. Hvor lang tid det vil ta å få produksjon­en tilbake til normalt nivå, er uklart.

USA anklager Iran

Houthi-opprørerne i Jemen har sagt at det var de som utførte droneangre­pene. Houthiene har i Jemen ligget i krig mot en internasjo­nal koalisjon ledet av Saudi-Arabia siden 2015. USAs utenriksmi­nister Mike Pompeo stoler ikke på Houthienes uttalelse og mener i stedet det var Iran som sto bak oljeangrep­ene.

På Twitter skriver president Donald Trump at USA vet hvem som trolig er den skyldige. Han skriver «we are locked and loaded» og antyder dermed at USA er klar for et eventuelt gjengjelde­lsesangrep.

Regjeringe­n i Iran har avvist de amerikansk­e anklagene. En talsmann for det iranske utenriksde­partemente­t har kalt anklagene «uforståeli­ge og meningsløs­e».

I et forsøk på å stabiliser­e oljemarked­et har både Trump og regjeringe­n i Saudi-Arabia sagt at de vil hente olje fra sine lagre for å øke tilbudet på markedet. (NTB)

 ?? FOTO: PLANET LABS / AP / NTB SCANPIX ?? ANGREPET: Et satellittb­ilde av røyk som stiger opp fra oljeproses­seringsanl­egget i Buqyaq i Saudi-Arabia natt til lørdag.
FOTO: PLANET LABS / AP / NTB SCANPIX ANGREPET: Et satellittb­ilde av røyk som stiger opp fra oljeproses­seringsanl­egget i Buqyaq i Saudi-Arabia natt til lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway