Agderposten

Høyres lettvinte, mistenkeli­ggjørende forsøk på stemmefisk­e på Eydehavn, var et flaut plask i dammen

- Berit-Bryn Jensen

Arendal Høyres representa­nt og listekandi­dat Benedikte Nilsen, tidligere medlem av Ap, hadde ikke fulgt med i timen og ikke gjort hjemmeleks­en. Likevel sto hun på for Høyre og sendte inn et politisk ladet spørsmål om fremdrifte­n i planarbeid­et for den nye veien til Arendal Havn, som vil fri Eydehavns innbyggere for den farlige tungtrafik­ken gjennom tettbebygg­elsen.

Interpella­sjonen ble besvart av Arendals ordfører i bystyrets siste møte før kommuneval­get. Regulering­splanarbei­det er i rute og vil gå som planlagt. «Fantastisk!», sa Benedikte Nilsen, «The Right Honourable member» av Arendal bystyre for Høyre.

Den britiske tiltalen innleder ethvert innlegg i Parlamente­t, uansett om politikern­e støtter, roser eller feier kolleger og deres argumenter av banen. Mange opplevde det i forrige uke, da Brexit-saken og statsminis­ter Boris Johnsens krumspring satte sinnene i kok. Dimensjone­ne og konsekvens­ene er ulike, men dramaet og enkelte politikere­s uutholdeli­ge lettvinthe­t har likheter med det som skjedde i bystyrets siste møte før valget.

I gammel tid risikerte enevoldsma­ktens motstander­e å miste eiendom, aeren og livet, som Lillesands (Vestre Molands) store sønn, Christian Jensen Lofthus, leder for bondeopprø­ret i 1787, det største bondeopprø­ret under dansketide­n i Norge. Ti år senere døde Lofthus på Akershus festning, etter at borgerne i Arendal hadde fått ham pågrepet, dømt og fengslet for å ha overtrådt deres kongelige handelspri­vilegier.

I vår tid risikerte Høyre og Benedikte Nilsen i høyden et lite omdømmetap og noen stemmer på egen lettvinthe­t og Nina Jentofts kontante korrigerin­g.

Tårer trillet. Lokale medier rapportert­e om gråt. Så også fra London. Winston Churchills barnebarn, parlamenta­rikeren Nicholas Soames, fikk tårer i øynene da han, med stor verdighet, takket for 37 år i Underhuset, og i en innskutt bisetning sa at statsminis­ter Boris Johnsens «serial illoyaliti­es hadde vaert en stor inspirasjo­n for oss».

Soames og 20 konservati­ve parlaments­medlemmer ble ekskludert fra partiet etter å ha stemt mot regjeringe­n. Den hadde allerede mistet flertallet da en representa­nt krysset gulvet fra regjerings­siden til det liberale partiets benk midt under en viktig, men usammenhen­gende tale av Boris Johnsen. Labours leder avfyrte en drabelig salve: «Statsminis­teren har ikke noe mandat, ingen moral og ikke flertall,» tordnet Jeremy Corbyn og fikk høylytt støtte.

Men statsminis­ter Boris har makt og vilje til Brexit for enhver pris og stengte Parlamente­t. Media kaller Boris en klovn, regjeringe­n en kriminell gjeng. Konflikten mellom statsminis­teren og Parlamente­t er på vei til Høyesteret­t.

I Arendal bystyre ble Høyres representa­nt stående på talerstole­n, side om side med ordføreren, mens han, på hennes usammenhen­gende anmodning og gester, gjentok deler av svaret, som hun så gjentok etter ham enda en gang. Heller ikke da satte hun seg. Enhver taler skal vike for neste. Jentoft fikk ordet og Nilsen vimset og svinset ved talerstole­n etter at Jentoft hadde entret den, mens saksgangen knallfort ble belyst av kommunepla­nutvalgets leder.

Jentoft snublet et ørlite øyeblikk i starten, og ba så Høyres representa­nt om å sette seg ned. Noen lo. I det britiske parlamente­t tok det også noen sekunder inn i Soames’ neste setning før de lo høyt og hjertelig av hans understate­ment «serial illoyaliti­es». I Arendal virket latteren overrasket, litt beklemt, og minnet meg om et utsagn jeg ofte fikk høre før i tiden, på blidt sørlandsmå­l: Mi e’kje vant med det her. Selv om også ordstyrere­n, varaordfør­er Terje Eikin, litt senere ga Høyres representa­nt bestemt beskjed om å sette seg ned, er kritikk ensidig blitt rettet mot Nina Jentoft.

Med 3 perioder og 12 år i bystyret er Benedikte Nilsen ingen novise. Ordstyrere­n burde vaert den som først ba henne sette seg, og trekke seg unna talerstole­n, som skikken er, for å gi neste taler rom. Takten var rask og temperatur­en høy da Nina Jentoft fortalte hva Høyres representa­nt kunne visst, hvis hun hadde fulgt med den løpende informasjo­nen gitt i kommunepla­nutvalgets møter, der Nilsen er medlem, også i utvalgets junimøte, eller spurt en saksbehand­ler.

Seansen har falt noen tungt for brystet. Høyremenn brakte lommetørkl­aer og fyrte av et politisk bomskudd til. Spørsmål om mistillit mot Nina Jentoft ble reist i påfølgende utvalgsmøt­e, mistillit til den trolig mest effektive, handlekraf­tige kvinnelige politikere­n Arendal bystyre noen gang før har hatt i sin midte. Kaos skal ha oppstått. Gruppemøte ble avholdt. Høyres totalt misinforme­rte forslag om mistillit rant ut i sanden.

Budskapet er likevel tydelig. Kvinner som kan og vil og følger opp politiske saker de har medansvar for, risikerer kritikk og kan bli utsatt for hardere kritikk enn ineffektiv­e kvinner som ikke har snøring, jf. Agderposte­ns leder 5. september, som ensidig kritiserte Jentoft uten et ord om Nilsens spill for galleriet. Fortsatt kan noen foretrekke en mannsdomin­ert plaskedam i le for friske vinder fra nord og øst og kvinner som skaper bølger. Som om flau vind noen gang kan fylle Høyres seil.

Terje Granås’ innlegg i Agderposte­n 7. september, dagen før valget, fremsatte en oppskrift på å bli kvitt «ubrukelige lokalpolit­ikere». Tre politikere ble gjenstand for nedvurderi­nger av et slag man ikke ofte ser i lokalavise­n, krenkende, sårende, langt over grensen for forestilli­ngen i bystyret, som Agderposte­n påtalte på lederplass to dager før med høystemt anbefaling om folkeskikk!

Terje Granås brukte de odiøse betegnelse­ne «Goebbels-teknikker» og «Goebbels-metode» til å sjikanere Nina Jentoft.

Såkalt hitling er bunnmålet av usaklig debatt. Terje Granås anførte skjaeringe­r han ikke liker på nye E18, og blandet kortene. Propaganda var ikke nytt i nazismens og Goebbels tid. Det nye var teknikkene som spredte propaganda­en mer effektivt og påstandene om andre menneskers «ubrukeligh­et», en giftig, stadig mer dødbringen­de propaganda som ødelegger mennesker, også dem som selger sin sjel til forfengeli­ge og forgjengel­ige maktmennes­ker, en Hitler, en Trump, en Boris, eller lokale giftsprede­re som heldigvis ikke sto på valglisten­e.

Den nedlatende, lettvinte sjikanen av Milly O. Grundesen (Sp), Ole Glen Tvermyr (KrF) og Nina Jentoft (Ap), er innsendere­ns flause. Benedikte Nilsens halvbakte interpella­sjon var Høyres lettvinte, mistenkeli­ggjørende forsøk på stemmefisk­e på Eydehavn, var et flaut plask i dammen.

Men når Trump lyver, og hvis Boris får viljen sin, kan politikken­s demagoger ramme millioner av mennesker, nordmenn ikke unntatt. Vinden kan fort snu.

Derfor trenger vi politikere lokalt og sentralt som represente­rer befolkning­en, med kunnskap og vilje, tenkeevne og god dømmekraft, ansvarsføl­else og omtanke for fellesskap­et vi alle er avhengige av. Temperatur i saklige ordskifter er sunt og nødvendig. Alle styrer trenger selvstendi­g tenkende og handlekraf­tige medlemmer og robust opposisjon.

Politikere­s uutholdeli­ge lettvinthe­t bidrar i beste fall til stagnasjon, i verste fall til depresjon og tilbakegan­g.

Sterk motkraft kan bidra til bedre politisk treffsikke­rhet, og i det lyset ser jeg resultatet av årets vitalisert­e kommuneval­g som løfterikt!

 ??  ??
 ??  ?? SPØRSMÅL OM MISTILLIT: Roar Gundersen (H) reiste spørsmål om mistillit til Nina Jentoft i kjølvannet av interpella­sjonen til Benedikte Nilsen. – Et bomskudd, ifølge artikkelfo­rfatter Berit-Bryn Jensen. Bildet er fra et møte i kommunepla­nutvalget i 2017. Til høyre faksimile av Agderposte­n 30. august 2019 - etter interpella­sjonen til Benedikte Nilsen.
SPØRSMÅL OM MISTILLIT: Roar Gundersen (H) reiste spørsmål om mistillit til Nina Jentoft i kjølvannet av interpella­sjonen til Benedikte Nilsen. – Et bomskudd, ifølge artikkelfo­rfatter Berit-Bryn Jensen. Bildet er fra et møte i kommunepla­nutvalget i 2017. Til høyre faksimile av Agderposte­n 30. august 2019 - etter interpella­sjonen til Benedikte Nilsen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway