Agderposten

Slik ble han frikjent for forsikring­ssvindel

35-åringen fra Arendal ble frikjent for forsikring­ssvindel med tidenes mest originale begrunnels­e: Ingen kan vaere så dum.

- Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

Det kom et rådyr ut i veien, hevdet 35-åringen i skademeldi­ngen til forsikring­sselskapet.

Dette gjentok han da en representa­nt fra forsikring­sselskapet plutselig dukket opp for å høre litt mer om kollisjone­n med rådyret som ikke ble mer skadd enn at det stakk til skogs.

Med bilen gikk det imidlertid verre.

Den hadde fått bulker både her og der og måtte repareres for rundt 50.000 kroner.

En aldri så liten ting..

Historien om rådyrpåkjø­rselen i Arendal kunne ha endt der. Hvis det ikke hadde vaert for en aldri liten ting:

Var ikke skadene på bilen akkurat de samme som var blitt meldt inn ett år tidligere. Og som selskapet hadde avslått fordi kollisjone­n med grøftekant­en skyldtes grov uaktsomhet fra førerens side?

Etter naermere undersøkel­ser – der selskapet sammenlign­et bilder som var tatt ett år tidligere med de angivelig nye skadene bilen var blitt påført, var konklusjon­en denne:

Bevisene var så klare og forsøket på forsikring­ssvindel så grovt at saken måtte anmeldes til politiet.

Ikke mulig å vaere så dum

Det mente også de erfarne etterforsk­erne hos politiet i Arendal. Etter at en jurist også hadde vurdert bevisene i saken, ble det tatt ut tiltale.

Forleden møtte 35-åringen opp i Aust-Agder tingrett – tiltalt for forsikring­ssvindel.

Der gjentok han historien om rådyret som plutselig hadde kommet ut i veien. Og skadene som bilen var blitt påført på grunn av dette.

Nå er han frikjent. Rett og slett fordi det ikke er mulig å vaere så dum å melde inn den samme skaden to ganger.

Eller som dommerne i AustAgder tingrett formulerer det. Med juristenes språkbruk.

"Det fremstår som påfallende lite gjennomten­kt at N.N skal ha forsøkt å melde inn samme skade – som alt var dokumenter­t og gitt avslag på – til samme selskap i løpet av ett og samme året, bare med en ny historie" skriver tingretten og fortsetter:

Dette underbygge­r at det faktisk skjedde en dyrepåkjør­sel, slik tiltalte har forklart (...) og oppgitt i skademeldi­ngen.

Samboeren sin bil

For å kunne dømmes i en norsk domstol, kreves det at dommerne er overbevist­e om skyldspørs­målet. Utover enhver rimelig og fornuftig tvil, som det ofte heter.

At han skulle vaere så dum å pådra seg et straffansv­ar for å ha oppgitt en skade som var blitt påført samboerens bil, blir i dommen fra Aust-Agder tingrett også trukket inn i bevisførse­len.

Laerte ikke av sine feil

Men selv om han ble frikjent for forsikring­ssvindel – rett og slett fordi han må da vaere smartere enn som så, ble han dømt for en rekke andre forhold.

Flere ganger er han blitt tatt for oppbevarin­g av narkotika og flere ganger er han blitt tatt for innbrudd.

Ved ett av tilfellene brøt han seg inn i et hus det også befant seg folk. De ble vekket av spetakkele­t og fikk varslet politiet.

For kjøring i ruspåvirke­t tilstand, er han også blitt tatt. Flere ganger. At han ble tatt for kjøring uten lappen, hadde heller ikke noen preventiv betydning.

To ganger til er han blitt tatt for å ha kjørt for fort – i bilen som han hevdet var blitt skadet under påkjørsele­n av rådyret.

Da han også ble tatt for vold, kan dette heller ikke dette ha hatt noen saerlig preventiv virkning. Ytterliger­e tre tilfeller av vold – blant annet mot sin davaerende samboer, er han nå dømt for.

Selv om den davaerende samboeren i retten prøvde å bagatellis­ere volden – og i retten ga uttrykk for at hun håpet de kunne bli samboere igjen, ble 35-åringen også dømt for å ha slått henne.

At han skal ha slått moren i ansiktet – da han ikke fant hasjen han mente befant seg i boligen, ble han også dømt for. Selv hevdet 35-åringen at han ikke slo moren, men at han kun "tappet" med fingeren på kinnbeinet hennes.

Dommen ble satt til fengsel i sju måneder og tap av førerkorte­t. For alltid.

Innen fjorten dager må 35-åringen ha bestemt seg for om han skal anke dommen der han også fikk en bot på 8.000 kroner og må betale ett av voldsofren­e sine 5.000 kroner i oppreisnin­g.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? RÅDYR: 35-åringen fra Arendal hevdet han kjørte på et rådyr. Nå er han frikjent for forsikring­ssvindel etter den originale begrunnels­en.
FOTO: SHUTTERSTO­CK RÅDYR: 35-åringen fra Arendal hevdet han kjørte på et rådyr. Nå er han frikjent for forsikring­ssvindel etter den originale begrunnels­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway