Agderposten

Motvilje i USA mot krig med Iran

Både Donald Trump, andre amerikansk­e politikere og forsvarski­lder gir klart uttrykk for at de vil unngå krig mot Iran etter oljeangrep­ene i Saudi-Arabia.

-

Etter angrepene i helgen var USAs utenriksmi­nister Mike Pompeo raskt ute med å hevde at det var Iran som sto bak droneangre­pene på saudiarabi­ske oljeanlegg.

Trump skrev på Twitter at USA er «locked and loaded» – som et ladd våpen klart til å avfyres. Dermed antydet han at han er forberedt på å gjengjelde angrepene som både har rammet en mangeårig alliert av USA og verdens energifors­yning.

Under en pressekonf­eranse mandag holdt han muligheten åpen for et militaert svar – men han understrek­et også at han ikke ønsker krig mot Iran.

– Vi ønsker absolutt å unngå det, sa presidente­n.

Ønsker mer bevis

Mens utenriksmi­nister Pompeo allerede lørdag slo fast at Iran sto bak «et angrep på verdens energifors­yning som savner sidestykke», har Trump tatt forbehold.

– Det ser absolutt slik ut i øyeblikket, sa han på pressekonf­eransen mandag.

Likevel ønsker han mer bevis for å vaere helt sikker på hvem som sendte angrepsdro­ner mot et oljefelt og verdens største oljeproses­seringsanl­egg i SaudiArabi­a.

Houthi-opprørerne i Jemen har sagt at det var de som sto bak droneangre­pene – noe verken Saudi-Arabia eller USA uten videre stoler på.

Regjeringe­n i Iran har avvist Mike Pompeos anklager og beskrevet dem som uforståeli­ge og meningsløs­e. Samtidig har Irans president Hassan Rouhani slått fast at befolkning­en i Jemen har rett til å forsvare seg.

Siden 2015 har Houthi-opprørerne i Jemen kjempet mot en koalisjon ledet av Saudi-Arabia i en krig som FN kaller verdens verste humanitaer­e krise. I likhet med iranerne er Houthiene sjiamuslim­er, og Iran mistenkes for å forsyne dem med våpen.

– Alvorlig feilgrep

I USA er ikke bare Trump, men også flere kongresspo­litikere skeptiske til en ny krig i Midtøsten.

– USA må ikke starte en offensiv krig mot Iran uten godkjennin­g av Kongressen, skriver demokraten Ro Khanna på Twitter.

– Houthiene er IKKE Iran. Vi kan ikke la et nytt bedrag før til krig i Midtøsten, legger han til.

Senator Mitt Romney, som tilhører Det republikan­ske partiet, påpeker at USA selger våpen til Saudi-Arabia. Han mener Saudi-Arabia derfor bør vaere i stand til å forsvare seg selv.

– Direkte inngripen fra USAs militaere som svar på Irans angrep på Saudi-Arabias olje-infrastruk­tur vil vaere et alvorlig feilgrep, skriver Romney på Twitter.

Avisa Washington Posthar snakket med ikke navngitte kilder i USAs forsvarsde­partement som også advarer mot en vaepnet konflikt med Iran. Kildene minner om at det ikke var amerikansk­e anlegg som ble angrepet i helgen.

USA har minst 70.000 soldater og annet personell utplassert i Midtøsten og naerliggen­de områder, og Pentagon-kilder advarer om at de vil vaere sårbare hvis Iran går til motangrep etter et eventuelt amerikansk militaert angrep. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway