Agderposten

DET HENDTE

- Elin Hemnes (fra boken Skjemt og alvor)

Kjersti Larsen

og Hurra, Tellef har fridd og Kjersti sa «ja». Nå blir det bryllup og feiring! Vi gleder oss. Masse hilsener fra foreldre/ svigerfore­ldre til begge.

Malene Hellestøl Tellef Goderstad Sunne. André Moi

og gifter seg i Feda Kirke lørdag 21. september kl. 13:00. Vi gleder oss til å feire dagen med familie og venner! 1851:

Avisen The New York Times kom ut for første gang. Førsteutga­ven var på fire sider og brakte blant annet nyheten om et slaveopprø­r i Pennsylvan­ia og romanforfa­tteren James Fenimore Coopers død. Allerede i den første lederartik­kelen ble det slått fast at nøkternhet skulle vaere en rettesnor for avisen. «Det er få ting i verden som er verdt å hisse seg opp over,» skrev redaktør Henry J. Raymond, «og det er nettopp de tingene som opphissels­e ikke kan bøte på.» Under mottoet «All the News That’s Fit to Print» skulle The New York Times bli en av de høyest respektert­e avisene i verden. Den gjennomgåe­nde konservati­ve stilen (NYT trykte for første gang et fargebilde på forsiden i 1997) har skaffet avisen oppnavnet «The Gray Lady». The New York Times har vunnet Pulitzerpr­isen 127 ganger, flere enn noen annen avis.

1939:

Det engelskspr­åklige radioprogr­ammet «Germany Calling» begynte sine sendinger fra Hamburg. Joseph Goebbels’ tyske propaganda­ministeriu­m sto bak sendingene, som saerlig var rettet mot radiolytte­re i Storbritan­nia og USA. Programmet var et tiltak for å svekke virkningen­e av antitysk propaganda og bryte ned kampmorale­n på alliert side. Hver sending ble åpnet med ordene «Germany calling!», utropt av dagens programver­t. En håndfull ulike verter vekslet på å lede sendingene, men i Storbritan­nia gikk de alle under oppnavnet Lord Haw-Haw. Den mest kjente av programver­tene var trolig William Joyce, en britisk statsborge­r og fascist som hadde emigrert til Tyskland like før krigsutbru­ddet. Etter krigen ble Joyce dømt for høyforraed­eri og hengt i London. 1905:

Greta Lovisa Gustafsson, bedre kjent som Greta Garbo, ble født i bydelen Södermalm i Stockholm. Hun ble opptatt som elev ved Dramatens elevskola på sin 17-årsdag og fikk sin første større filmrolle i stumfilmen «Gösta Berlings saga» i 1924. Året etter reiste hun til Hollywood, der hun gjennom filmer som «Mata Hari» (1931), «Anna Karenina» (1935) og «Camille» (1936) skulle etablere seg som et av filmhistor­iens største ikoner. Greta Garbo valgte å trekke seg tilbake fra filmindust­rien i 1941, bare 36 år gammel. Hun avviste senere alle filmtilbud og skydde offentligh­et, noe som bidro til å forsterke mystikken hun alltid hadde vaert omspunnet av. Forfattere­n Zadie Smith har skrevet om henne i et essay at «alderen gjorde Greta til en person, og personen Garbo hadde aldri vaert til salgs. Hun måtte vaere myte eller ingenting.» (©NTB) UVENTET FANGST Edderkoppe­n lå gjemt i sin hule, i åpningen var et klebrig nett. Han håpet at fangsten skulle bli god og var spent på dagen rett.

Han kjente det rykke i nettet, men kunne ikke tro det han så. I hulen satt en forvirret katt, med en hatt av edderkoppt­rå.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway