Agderposten

– Ingen smittsom hundesykdo­m

Veterinaer Kristen Bjormyr behandlet hunden Oliver (6) som ble syk i helgen. Han mener det ikke er noen smittsom hundesykdo­m som herjer. – Men pass på hva hunden din spiser, advarer han.

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Bjormyr driver Arendal Dyreklinik­k som i likhet med alle andre veterinaer­er mottar hunder med oppkast og blodig diaré så å si daglig.

– Vi tar imot alle og behandler de skikkelig. Men jeg vil advare mot å tro at dette er noe som er smittsomt. Personlig har jeg en teori om at det er sopp. Etter fjorårets tørre sommer og årets fuktige høst, er det masse sopp ute i skog og mark. Ja, til og med hjemme i hagen. Noen hunder spiser alt de finner, og da kan det gå galt, sier Bjormyr.

Vanlig om høsten

Han mener det har skjedd før, og vil skje igjen:

– Hunder blir syke og om høsten får vi oftere inn hunder med symptomer som oppkast og blodig diaré. På grunn av mediene er det i år hausset voldsomt opp. Det tror jeg er årsaken til at det er så veldig mange som blir registrert i år, tror Bjormyr.

Han mener at rundt 30 hunder som er registrert døde siden 1. august, ikke er noe høyt tall.

– Vi har mellom 500.000 og 1 million hunder her i landet. De lever i snitt sånn ca. 10 år. Da blir det en del hundre som dør hver dag, minner veterinaer­en om.

Han forstå at det er en alvorlig sak for en hundeeiere å miste kjaeledyre­t sitt.

Finner ingen sammenheng

– Men det behøver ikke vaere noen sammenheng mellom de dødsfallen­e som er registrert i høst. Det sier jo også Veterinaer­institutte­t og Mattilsyne­t. Det finner ingen sammenheng mellom dødsfallen­e, sier Bjormyr.

Han opplevde søndag at en hund døde.

– Dette var en hund som opphold seg sammen med mange andre hunder. Ingen andre ble syke. Det er et sterkt tegn på at dette ikke er noe smittsomt, påpeker han.

– Jeg vil ikke bagatellis­ere dødsfallen­e. Men anbefaler hundeeiere om å unngå å oppsøke steder der det er mange andre hunder. Selv om det ikke er påvist smitt, er dette en god regel. Dessuten passe på at hunden ikke pukker opp ting i veikanten som den spiser. Noe av det viktigste du gjør, er å holde hunden din i bånd slik at du har kontroll på hva den spiser, anbefaler Kristen Bjormyr.

 ??  ?? IKKE SMITTSOM: Kristen Bjormyr mener hundesykdo­m ikke er smittsom.
IKKE SMITTSOM: Kristen Bjormyr mener hundesykdo­m ikke er smittsom.
 ??  ?? GODT STELL: Matmor Grete Hansen sørger for godt stell.
GODT STELL: Matmor Grete Hansen sørger for godt stell.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway