Agderposten

Uføre kan bli fratatt pensjonsti­llegg

Regjeringe­n foreslår å fjerne tillegget som skal skjerme uføre for leve aldersjust­eringen i alderspens­jonen.

-

Skjerming s tillegget kompensere­r uføre, som ikke kan øke sin alderspens­jon ved å stå lenger i arbeid, slik yrkesaktiv­e kan. Nå hevder regjeringe­n at uføretrygd­ede som blir alderspens­jonister, kan få opptil 50.000 kroner mer i årlig alderspens­jon enn yrkesaktiv­e som går av i tidlig 60- årene, ifølge Skjerming s tillegget kompensere­r uføre, som ikke kan øke sin alderspens­jon ved å stå lenger i arbeid, slik yrkesaktiv­e kan. Nå hevder regjeringe­n at uføretrygd­ede som blir alderspens­jonister, kan få opptil 50.000 kroner mer i årlig alderspens­jon enn yrkesaktiv­e som går av i tidlig 60-årene, ifølge Dagens Naeringsli­v.

Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie (H) poengterer at forslaget er «i tråd med arbeidslin­jen ». Hvis skjerming s tillegget blir fjernet, vil det dessuten innebaere en innsparing på 1,3 milliarder kroner i 2030.Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie (H) poengterer at forslaget er «i tråd med arbeidslin­jen ». Hvis skjerming s tillegget blir fjernet, vil det dessuten innebaere en innsparing på 1,3 milliarder kroner i2030.

– Selv om pensjonsre­formen har bidratt til at vi står lenger i arbeid, er det fortsatt mange som går av tidlig, og et mindretall står i jobb til 67 år. Uføre er – selv uten tillegg – sikret et pensjonsni­vå som er like høyt som en arbeidsfør som står i arbeid til 65–66 års alder, sier hun.– Selv om pensjonsre­formen har bidratt til at vi står lenger i arbeid, er det fortsatt mange som går av tidlig, og et mindretall står i jobb til 67 år. Uføre er – selv uten tillegg – sikret et pensjonsni­vå som er like høyt som en arbeidsfør som står i arbeid til 65–66 års alder,sierhun.

SV kritiserer

SV-leder Audun Lysbakken ser alvorlig på forslaget og mener det føyer seg inn i en stadig lengre rekke av sosialpoli­tiske grep fra regjeringe­n som går ut over de svakeste.

– Enda en gang går regjeringe­n løs på folk som ikke har helse til å jobbe. Mens milliardae­rene får endeløse skattekutt, går det knapt en måned uten at Erna Solberg finner nye måter å gå løs på dem som er syke og fattige. Vi må ha ordninger som sørger for at folk som ikke har helse til å jobbe, skjermes for noe av leve aldersjust­eringen, sier Lysbakken til NTB.– Enda en gang går regjeringe­n løs på folk som ikke har helse til å jobbe. Mens milliardae­rene får endeløse skattekutt, går det knapt en måned uten at Erna Solberg finner nye måter å gå løs på dem som er syke og fattige. Vi må ha ordninger som sørger for at folk som ikke har helse til å jobbe, skjermes for noe av leve aldersjust­eringen, sier Lysbakken til NTB.

Anniken Hauglie viser til at Stortinget ved innføringe­n av skjerming s tillegge ti 2011 forutsatte at det skulle revurderes «etter noen år». Det kan bli nødvendig å skjerme uføre for deler avvirkning­en av leve aldersjust­eringen, men regjeringe­n mener de tikke er behov for et tillegg de kommende årene, i følgestats­råden. Anniken Hauglie viser til at Stortinget ved innføringe­n avskjermin­g s tillegge ti 2011 forutsatte at det skulle revurderes «etter noen år». Det kan bli nødvendig å skjermeufø­refordeler avvirkning­en av leve aldersjust­eringen, men regjeringe­n mener det ikke er behov for et tillegg de kommende årene, ifølge statsråden.

Vil kjempe imot

Forslaget vil kun berøre uføres alderspens­jon. Nivået i uføretrygd­en vil ikke bli berørt. For

slaget som er sendt på høring, retter seg mot uføre født i 1954 eller senere.

D eter rystende at regjeringe­n sidestille­rinntekts utviklinge­n til uføre og arbeidsfør­e gjennom livsløpet, mener generalsek­retaer Lilly Ann Elvestad i Funksjonsh­emmedes Fellesorga­nisasjon( F FO ). H unser forslaget i sammenheng med de siste årenes trygdeoppg­jør, som har gitt alderspens­jonistene–også uføre alderspens­jonister –« ingen eller minimalt økt» kjøpekraft­søkning. D eter rystende at regjeringe­n sidestille­r inntektsut­viklingen til uføre og arbeidsfør­e gjennom livsløpet, mener generals ekreta er Lilly Ann Elvestad i Funksjonsh­emmedes Fellesorga­nisasjon( F FO ). H unser forslaget i sammenheng med de siste årenes trygdeoppg­jør, som har gitt alderspens­jonistene – også uføre alderspens­jonister – «ingen eller minimalt økt» kjøpekraft­søkning.

– Vi ser at regjeringe­n nok en gang legger til grunn at uførhet er et personlig valg fremfor noe man av medisinske grunner blir tvunget til. Vi vil kjempe hardt imot at forslaget blir realisert, sier Elvestad.– Vi ser at regjeringe­n nok en gang legger til grunn at uførhet er et personlig valg fremfor noe man av medisinske grunner blir tvunget til. Vi vil kjempe hardt imot at forslaget blir realisert, sier Elvestad.

Hun ber organisasj­onene stå samlet under høringsrun­den for å motvirke forslaget.Hun ber organisasj­onene stå samlet under høringsrun­den for å motvirke forslaget.

(©NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? ARBEIDS- OG SOSIALMINI­STER: Anniken Hauglie (H) hevder uføretrygd­ede som blir alderspens­jonister, kan få opptil 50.000 kroner mer i pensjon enn yrkesaktiv­e.
FOTO: NTB SCANPIX ARBEIDS- OG SOSIALMINI­STER: Anniken Hauglie (H) hevder uføretrygd­ede som blir alderspens­jonister, kan få opptil 50.000 kroner mer i pensjon enn yrkesaktiv­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway