Agderposten

Erdogan, Putin og Rouhani diskuterte Syria igjen

Tyrkia, Russland og Iran møttes mandag til toppmøte for å diskutere Syria. Mye handlet om ny syrisk grunnlov, og om Idlib-provinsen, der krigen fortsatt raser.

-

Det var femte gang siden 2017 at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, Russlands president Vladimir Putin og Irans president Hassan Rouhani møttes til toppmøte om Syria.

Erdogan sa etter møtet at de tre var blitt enig om forutsetni­ngene for å nedsette en komité som skal skrive Syrias grunnlov på nytt, som del av en politisk løsning på krigen som nå er inne i det niende året.

Idlib

De tre lederne sier de er enige om å nedtrappe den urolige situasjone­n i Idlib ved å bekjempe ekstremist­er og beskytte sivile. Mesteparte­n av Idlib er fortsatt kontroller­t av opprørere. Provinsen ligger nordvest i Syria mot grensen til Tyrkia, og noen av opprørerne støttes av Tyrkia.

De siste fire månedene har 1.089 mennesker blitt drept i og rundt Idlib, ifølge FN.

En tyrkisk-russisk avtale om en demilitari­sert sone rundt Idlib ble kunngjort for ett år siden. Den har ikke forhindret en kraftig opptrappin­g i syriske og russiske luftangrep siden 30. april. En våpenhvile som trådte i kraft ved utgangen av august med noen unntak fungert.

Hundretuse­ner på flukt

Rundt 400.000 mennesker er ifølge FN drevet på flukt som følge av Idlib-offensiven. Mange av dem er internt fordrevne fra andre deler av Syria som nå kontroller­es av syriske regjerings­styrker.

Både Russland og Iran støtter Assad-regimet militaert. Etter hvert som Syrias president Bashar al-Assad har konsolider­t sin makt i Syria, ser Tyrkia ut til å ha blitt mer opptatt av å forhindre en stor flyktnings­trøm fra Idlib enn å sikre sin innflytels­e over provinsen.

– Vi, Tyrkia, kan ikke sitte stille og se på at en ny tragedie kan berøre 4 millioner mennesker like ved grensen vår. En slik alvorlig utvikling vil ikke bare berøre Tyrkia, men også hele Europa, sa Erdogan mandag.

Tyrkia har allerede tatt imot 3,6 millioner syriske flyktninge­r, men med tiden har holdningen­e til syrerne blitt mer negative, noe som blant annet knyttes til at Tyrkia har opplevd store økonomiske problemer de siste årene. (NTB)

 ?? FOTO: AP / NTB SCANPIX ?? I SAMTALER: Russlands president Vladimir Putin, Irans president Hassan Rouhani og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan møttes mandag i Ankara for å diskutere Syria.
FOTO: AP / NTB SCANPIX I SAMTALER: Russlands president Vladimir Putin, Irans president Hassan Rouhani og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan møttes mandag i Ankara for å diskutere Syria.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway