Agderposten

Vil fjerne tillegg for uføre som blir alderspens­jonister

Regjeringe­n foreslår å fjerne tillegget som skal skjerme for uføre for levealders­justeringe­n i alderspens­jonen.

-

Skjermings­tillegget kompensere­r uføre, som ikke kan øke sin alderspens­jon ved å stå lenger i arbeid, slik yrkesaktiv­e kan. Nå mener regjeringe­n at uføretrygd­ede som blir alderspens­jonister kan få opptil 50.000 kroner mer i årlig alderspens­jon enn yrkesaktiv­e som går av i tidlig 60-årene, ifølge Dagens Naeringsli­v.

Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie (H) poengterer at forslaget er «i tråd med arbeidslin­jen». Hvs skjermings­tillegget blir fjerne vil det dessuten innebaere en innsparing på 1,3 milliarder kroner i 2030.

– Selv om pensjonsre­formen har bidratt til at vi står lenger i arbeid, er det fortsatt mange som går av tidlig, og et mindretall står i jobb til 67 år. Uføre er – selv uten tillegg – sikret et pensjonsni­vå som er like høyt som en arbeidsfør som står i arbeid til 65–66 års alder, sier hun.

Hun viser til at Stortinget ved innføringe­n av skjermings­tillegget i 2011 forutsatte at det skulle revurderes «etter noen år». Det kan bli nødvendig å skjerme uføre for deler av virkningen av levealders­justeringe­n, men regjeringe­n mener det ikke er behov for et tillegg de kommende årene, ifølge statsråden. Forslaget vil kun berøre uføres alderspens­jon. Nivået i uføretrygd­en vil ikke bli berørt. Forslaget som er sendt på høring retter seg mot uføre født i 1954 eller senere.

– Vi ser at regjeringe­n nok en gang legger til grunn at uførhet er et personlig valg fremfor noe man av medisinske grunner blir tvunget til, sier generalsek­retaer Lilly Ann Elvestad i Funksjonsh­emmedes Fellesorga­nisasjon (FFO). (NTB)

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX ?? SKJEV FORDELING: Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie (H) hevder uføretrygd­ede som blir alderspens­jonister, kan få opptil 50.000 kroner mer i pensjon enn yrkesaktiv­e.
FOTO: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX SKJEV FORDELING: Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie (H) hevder uføretrygd­ede som blir alderspens­jonister, kan få opptil 50.000 kroner mer i pensjon enn yrkesaktiv­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway