Agderposten

Er du sykt redd for tannlegen? Da må du nå enda lenger ut på landet med det

-

Av uforståeli­ge grunner mener politikern­e at pasienter som sliter med alvorlige skader må klare seg uten god hjelp fra velferdssa­mfunnet, når skadene sitter i munnen.

For ti år siden, i mai 2009, åpnet landets andre regionale senter for tannhelse ved Sørlandet sykehus i Arendal. Dermed var enda en regional funksjon sikret i godt samarbeid mellom sykehusene i Arendal og Kristiansa­nd. Ved åpningen lå senteret i naer fysisk tilknytnin­g til senteret for kjevekirur­gi.

Senterets drift ble finansiert 60 prosent av staten, mens fylkeskomm­unene i det opprinneli­ge Helse Sør, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder og Vest-Agder, var øvrige eiere.

Siden starten tilbød senteret et avanserte tjenester til sårbare pasienter med et saerskilt behov for behandling og oppfølging. I tillegg tok senteret seg av spesialist­utdanning, etterutdan­ning, forskning og utredning. Multihandi­kappede barn, personer med sammensatt­e lidelser og sykdommer, psykisk utviklings­hemmede, rusavhengi­ge og alle andre som ikke kan bruke den vanlige tannhelset­jenesten, har fått sitt tilbud der. Tannhelses­enteret har blant annet forsket på hvorfor barn i Aust-Agder har flere emaljefeil på tennene, enn barn i andre deler av landet. - Dette har vaert en gave til tannhelset­jenesten, slår klinikkled­er Anne Birgit Vintermyr fast.

Men senteret, som kostet 25 millioner kroner å ruste opp, er blitt en for dyr gave, for fylkesting­spolitiker­ne i det nye Agder-fylket. Da regionrefo­rmen førte til at de andre fylkene trakk seg ut, ønsket ikke lenger et flertall av fylkesting­spolitiker­ne å videreføre tilbudet. Dermed forsvinner både ansatte og pasienter ut vinduet, sammen med millionuts­tyret.

Vedtaket er ett av mange, der Arendal mister viktige offentlige regionale kompetanse­arbeidspla­sser. Noe av dagens kompetanse­senter er foreslått plassert i den nye tannklinik­ken som skal bygges som en del av den nye fagskolen i Grimstad.

På forespørse­l fra stortingsr­epresentan­t Tellef Inge Mørland (Ap), uttalte helseminis­ter Bent Høie tidligere i år at Staten kunne åpne for å overføre flere midler til et fortsatt tannhelses­enter i Arendal. Det har ikke blitt noe av, slik at senteret nå avvikles fra nyttår.

20. september får Fellesnemd­a den betente saken til behandling på sitt bord. For dem som står på venteliste til behandling gir et vedtak om nedleggels­e mer enn vond smak i munnen.

For alle andre fremstår spareplane­ne som noe uforståeli­ge, gitt at det samme tilbudet må bygges opp på nytt et annet sted, men i en mer pulveriser­t form. For pasientene blir ikke borte, selv om senteret ikke er der mer.

 ?? ARKIVFOTO ?? FRYKTER FOR FREMTIDEN: Tannlege Kristian Treldal ved Tannhelset­jenestens kompetanse­senter.
ARKIVFOTO FRYKTER FOR FREMTIDEN: Tannlege Kristian Treldal ved Tannhelset­jenestens kompetanse­senter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway