Agderposten

Utrolig nok ledes en del av biltrafikk­en i bygda over på gang- og sykkelsti

- Arne Guddal, Fylkespoli­tiker i det nye Agder for Høyre og fra Holt

Utrolig nok ledes en del av biltrafikk­en i bygda Holt over på gang- og sykkelsti. Naer 20 husstander må ta til takke med denne veiløsning­en. Skilting regulerer ferdselen på denne smale veien ned fra Nygård til Fiansvinge­n etter at vi fikk ny Fv 421 til Tvedestran­d.

Veivesenet har sperret gamle E18 ved Nygård og gravd vekk de siste meterne for en mulig påkobling fra gamle E18 og til ny fylkesvei 421. Dette har veimyndigh­etene trolig gjort for å lettere nedklassif­isere vei fra gamle E18 til kommunal vei! Gamle E18 i denne delen av bygda kan nemlig bli sperret i begge ender ved Rødmyr og Nygård og ikke bli en del av ett veinett.

Skal de naer 20 husstanden­e til bygda så må de enten kjøre ned ved Nygård via gang- og sykkelstie­n til Fiansvinge­n og videre. Dette er spesielt uholdbart vinterstid og hele sikkerhete­n blir satt til side. En mulighet gjør at de kan kjøre 6,5 km omkjøring via Rømyr, Amtmannsvi­ngen til Grenstøl og så til Fiansvinge­n. Denne omkjøringe­n ødelegger mye for samkvemmet med bygda og med uforholdsm­essig lang vei til butikk, bensinstas­jon, skole, idrettspla­ss, familie og venner.

Bygdefolke­t venter på at gamle E18 nedklassif­iseres til fylkesvei slik at gamle E18 kan bli ivaretatt med vedlikehol­d og brøyting. Det er ingen som tar ansvar for veien slik den ligger i dag. Sterke signaler tyder på at Tvedestran­d kommune ikke er interesser­t i å ta over veien. Tvedestran­d kommune sliter med en anstrengt økonomi og det vil koste en del med brøyting og vedlikehol­d vinterstid. Det mest naturlige er at det blir fylkesvei på den gamle E18 i denne delen av bygda samt at veien blir en del av ett veinett.

I den andre enden ved Rømyr vil ny E18 ta retning mot Fosstveit når veien legges om etter noen få år. Da vil sannsynlig gamle E18 og omkjørings­vei sperres. Det forårsaker at gamle E18 blir sperret i begge ender ved både Nygård og Rømyr hvis det da ikke blir nytt kryss ved Nygård!

Da vil tungtransp­ort som melkebil, gjødseltra­nsport, transport av rundballer, varetransp­ort, brannbil, ambulanse, tømmerbil osv. ikke komme fram noen vei.

En farbar løsning kunne ha vaert ett lysreguler­t kryss ved Nygård slik at trafikken kunne gå som før på gamle E18 på en verdig måte!

Det som hindret vanlig påkjøring ved Nygård til den nye fylkesveie­n var siktforhol­dene. Det har vaert stort engasjemen­t fra bygdefolke­t sin side for å få de ansvarlige til å innse at veiløsning­en ved Nygård er for dårlig. Bygdefolke­t har spilt inn flere alternativ­e løsninger for å få til en god samferdsel­sløsning. Undertegne­de har vaert av dem som har foreslått rundkjørin­g ved Nygård! Andre har foreslått ett vanlig kryss eller en ekstra vei på nedsiden av gamle E18.

Veivesenet har allerede gravd vekk og sperret gamle E18 for sammenkobl­ing med ny fylkesvei.

Den nye fylkesveie­n har en del stigning, og dosering samt at siktforhol­dene er for dårlige for ett vanlig kryss. For at kostnadene ikke skal bli for store vil ett lysreguler­t kryss kunne la seg gjøre.

Det må mer vilje til å finne en løsning og litt penger til ett lysreguler­t kryss tror jeg.

Nye Veier AS har hele tiden forholdt seg til regulering­splanen fra Tvedestran­d kommune da de bygde den nye fylkesveie­n. Fylket, kommunen, vegvesenet,NyeVeierAS­ogAFGruppe­n har vaert i dialog i prosjektet med denne nye fylkesveie­n. Nye Veier AS har gjort arbeidet.

Ja, regulering­splanen fra Tvedestran­d kommune har vaert førende for prosjekter­ing av den nye fylkesveie­n. Regulering­splanen inneholder en skisse/ tegning med en heltrukken vei uten kryss ved Nygård samt med gang- sykkelsti til Fiansvinge­n langs veien. Gang- og sykkelsti er av en eller annen grunn så langt avsluttet ved Nygård.

Det er naturlig å regne med at fylkespoli­tikere arbeider til beste for veinettet på Agder og finner en bedre samferdsel­sløsning som bygda Holt og vårt samfunn er verdig!

 ?? FOTO: IVAR AASERUD ?? FØR: Fra Nygård til Fiansvinge­n før ny fylkesvei ble ferdig.
FOTO: IVAR AASERUD FØR: Fra Nygård til Fiansvinge­n før ny fylkesvei ble ferdig.
 ?? FOTO: IVAR AASERUD ?? ETTER: Fra Nygård til Fiansvinge­n etter at ny fylkesvei ble ferdig.
FOTO: IVAR AASERUD ETTER: Fra Nygård til Fiansvinge­n etter at ny fylkesvei ble ferdig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway