Agderposten

Hunden Oliver (6) ble akutt syk

Den tibetanske spanielen ble brått rammet av den mystiske hundesykdo­mmen som har spredt seg over hele landet.

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Hennes råd til alle hundeeiere er klart: Ring veterinaer­en med en gang det kommer blod. Jeg fikk hjelp umiddelbar­t, og nå kommer Oliver seg, sier Grete Hansen.

Hun har fulgt alle råd som har kommet: Ikke la hunden hilse på andre hunder, ikke la den snuse eller slikke for mye på ting som ligger i grøfta.

– Jeg hadde ikke hørt om andre hunder i naerheten som var syke. Men etter at jeg la min historie ut på Facebook, har jeg fått mange kommentare­r og det viser seg at det er flere som har hatt syke hunder, forteller hun.

Grete Hansen og Oliver bor på Tromøy. Det viste seg at det har vaert syke hunder både her og i Froland tidligere.

Ringte dyrlegen med en gang

Grete ringte med en gang veterinaer­vakta og heldigvis var vakthavend­e Kristen Bjormyr i Arendal.

– Vi kjørte rett til ham og Oliver fikk kontrastva­eske for å se om det var noen fremmedleg­emer inne i magen, forteller matmor.

På grunn av kontrastva­esken, kunne ikke Oliver få medisinen før vaesken var ute. Men han har nå fått både medisin og spesialfor.

Hun kan ikke få skrytt nok av Bjormyr som har fulgt Oliver tett opp. I dag snakket Hansen med Bjormyr og det samme skal hun i morgen.

Veldig slapp

– Oliver er fremdeles veldig slapp, men har vaert med meg ute i hagen i dag, forteller Grete og gir Oliver en god klem.

Han ligger i kurven sin på kjøkkenet og gjør ikke stort ut av seg.

– Vanligvis vil han bjeffe når det kommer folk og hoppe opp for å hilse, forteller hun. Da Agderposte­n kom på besøk, var det kun litt snusing han orket. Ikke en lyd kom fra den syke herren.

Det er så langt ikke dokumenter­t at Oliver har den samme sykdommen som Mattilsyne­t advarer mot.

Mattilsyne­t meldte mandag at de hadde registrert åtte nye hunder med symptomer på den mystiske sykdommen.

110 syke hunder registrert

Før helgen kom Mattilsyne­t med en foreløpig oversikt som viste at 102 hunder over hele landet, siden 1. august hadde blitt rammet av blodig diaré. Da var det 27 hunder som var døde. Det er ikke meldt om dødsfall i helgen.

Veterinaer­institutte­t har fått prøvesvar på flere undersøkel­ser av mage-tarmvirus, og kan utelukke flere virus. Blant disse er valpesjuke, circovirus og coronaviru­s. Gjaersopp og muggsopp kan også utelukkes, ifølge prøvesvare­ne.

Hittil har 14 hunder blitt obdusert i et forsøk på å finne ut hvorfor hundene har blitt syke.

Foreløpig er det ingen fellestrek­k mellom tilfeller av syke hunder med hensyn til alder, rase, fôring, kontakt med andre hunder, områder og lignende.

Ikke smittsom

De første vurderinge­ne av karlegging­en viste at det i de fleste tilfeller der det bor flere hunder i samme dyrehold, har bare én hund blitt syk. Dette kan tyde på at en eventuell sykdom ikke er veldig smittsom mellom hunder.

Av de 14 obduserte hundene som har vist tegn til blodig tarmbetenn­else, er bakterien Providenci­a alcalifaci­ens påvist hos ni av dem. Bakterien er også påvist i avføringen til en levende hund.

Bakterien Clostridiu­m perfringen­s har også blitt påvist hos flere av hundene. På nåvaerende tidspunkt kan Veterinaer­institutte­t likevel ikke si om dette er årsaken til symptomene.

 ??  ??
 ??  ?? FIKK MYSTISK SYKDOM: Hunden Oliver er på bedringens vei etter at han fikk den mystiske hundesykdo­mmen. Matmor
FIKK MYSTISK SYKDOM: Hunden Oliver er på bedringens vei etter at han fikk den mystiske hundesykdo­mmen. Matmor

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway