Agderposten

– De nører opp om hatkrimina­litiet

Forfatter, musiker og prest Ivar Skippervol­d mener politiets uttalelser om romfolk og «omfattende kriminalit­et» kan skape og nøre opp under hatkrimina­litet.

- Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no SE OGSÅ MENINGER SIDE 19

▶ Ivar Skippervol­d, prest, forfatter og musiker, tar et kraftig oppgjør med politiet. Han mener etatens uttalelser om romfolk og «omfattende kriminalit­et» kan nøre opp under hatkrimina­litet.

Torsdag 12. september hadde NRK Dagsrevyen et innslag fra Kristiansa­nd der enhetslede­r Gordon Petterson i politiet fastslår at «det er omfattende omsetning av narkotiske tabletter i det rumenske tiggermilj­øet». Det sier han på grunnlag av en hemmeligst­emplet etterretni­ngsrapport. Agderposte­n har ikke fått se rapporten.

«Renovasjon­sproblem»

I Dagsrevy-innslaget reagerer to politikere på at politiet fram til da hadde tilbakehol­dt opplysning­ene. Ivar Skippervol­d reagerer på det motsatte. I et leserbrev i dagens avis skriver han:

«Resultatet av slike lekkasjer fra en hemmelig rapport er at romfolk, som prøver å skaffe seg en fremtid for seg og sine barn, fort kan høre flere ukvemsord på gata, få stygge bemerkning­er, og bli betraktet som et renovasjon­sproblem som skal bort fra våre byer og tettsteder. Med sine pirrende lekkasjer står politiet i fare for å nøre opp om gatas hatkrimina­litet.»

Romfolk og sørlending­er

Ivar Skippervol­d fra Lillesand er styreleder i samarbeids­prosjektet Norge Romania «Agder Gorj Utvikling – fylke hjelper fylke». Han har stått opp for tiggerne flere ganger, blant annet da tigging ble forbudt i Lillesand fra 15. mars 2015.

Ivar Skippervol­d mener at «romfolk» er en betegnelse som kan sammenlign­es med «sørlending­er». Når sørlending­er blir tatt for smugling, skaper ikke politiet et inntrykk av at alle sørlending­er er smuglere.

«Når politiet lekker at det er betydelig kriminalit­et blant romfolk i Kristiansa­nd med forgreinin­ger til Vestfold og Oslo får vi inntrykk at dette er et storstilt krim-nettverk. Hva menes med betydelig? Er det 10 eller 30 kriminelle? Hvis politiet vet hvem det er etter lengre spaning så må det vel gå an å arrestere folk?», skriver Skippervol­d.

Får folk til å lese mellom linjene

Han mener politiet enten burde holdt tett om rapporten, eller gått ut med hele – ikke lekket biter «med pikante detaljer som får folk til å lese mellom linjene og lage sine egne fortelling­er».

Skippervol­d skriver at det ikke er en nyhet at det er kriminelle blant romfolk, og heller ikke at kriminelle bruker utsatte og sårbare mennesker.

«Innslaget i Dagsrevyen kan skape hatkrimina­litet på gateplan. Det er det motsatte politiet skal jobbe for. De skal avdekke kriminalit­et, gjøre pågripelse­r, og stille kriminelle til ansvar», skriver Skippervol­d.

Gi politikern­e kunnskap

Enhetslede­r Gordon Petterson hos politiet i Agder hadde ikke anledning til å svare på telefon, men har svart skriftlig på Agderposte­ns spørsmål. Han henviser bare til beskyttels­esinstruks­en, jf. offentlegl­ova § 13 og politiregi­sterloven §23,2, når vi spør hvorfor rapporten er hemmelig.

– Agder politidist­rikt har valgt å dele offentlig det som er mulig fra denne etterretni­ngsrapport­en. Informasjo­nen er gitt til Kristiansa­nd kommune og de medier som har bedt om det, opplyser han.

Ivar Skippervol­d mener at politiet med denne lekkasjen kan skape hatkrimina­litet mot romfolk på gateplan, og at det er det motsatte politiet skal jobbe for. Ser du den risikoen?

– Dette er ikke en lekkasje. Agder politidist­rikt deler dette med kommunen er for å gi dem et situasjons­bilde og kunnskap for å kunne iverksette tiltak for at vi sammen kan forebygge omsetning av narkotika og at sårbare mennesker blir utnyttet, svarer Petterson.

Kan ikke uttale seg

– Du sier på Dagsrevyen at det er en omfattende omsetning av narkotiske tabletter i det rumenske tiggermilj­øet. Hva betyr «omfattende»? Hvor mange av tiggerne? Er det «nesten alle» eller «noen få» av den gruppa? Hvor mange er de totalt?

– Hvor stor omsetninge­n har vaert kan vi ikke uttale oss om.

– Er det riktig at en del av tiggerne blir utnyttet av kriminelle, og ikke har annet valg enn å gjøre som de forlanger?

– Vår vurdering er at det er meget sannsynlig at det er enkelte aktører som organisere­r og utnytter flere personer til omsetning av piller og/eller annen kriminalit­et.

Kan ikke uttale oss

– Blir de tiggerne som selger narkotika plukket ut og stilt for retten? Fortsetter de å operere i Norge?

– Dette kan vi ikke uttale oss om, sier Petterson.

Han kan heller ikke fortelle hvor mye ressurser politiet har brukt på dette, hvor mange politifolk som har jobbet med denne kartleggin­gen over hvor lang tid.

– Er kriminalit­eten større blant romfolk som tigger i sørlandsby­ene enn blant innfødte sørlending­er?

– Dette har jeg ikke grunnlag for å uttale meg naermere om.

 ??  ??
 ??  ?? GORDON PETTERSON: Enhetslede­r hos politiet i Agder Gordon Petterson.
GORDON PETTERSON: Enhetslede­r hos politiet i Agder Gordon Petterson.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway