Agderposten

Tror barna drikker mindre hvis de får alkohol hjemme

31 prosent i AustAgder tror ungdom drikker mer ansvarlig hvis de får smake alkohol hjemme før fylte 18. – Feil og farlig, advarer alkovettle­der Randi Hagen Eriksrud i foreningen Av-og-til.

- Marit Elisabeth Strand maes@agderposte­n.no

– Her er forskninge­n helt tydelig: Barn som får smake alkohol tidlig drikker mer og oftere enn sine jevnaldren­de. En tidlig debutalder øker også sannsynlig­heten for at barnet utvikler et problemati­sk forhold til alkohol i voksen alder. Det er alvorlig at så mange i Aust-Agder tror det er motsatt, sier Randi Hagen Eriksrud i en pressemeld­ing.

I en undersøkel­se nylig gjennomfør­t av Ipsos på vegne av Av-og-til, kommer det fram at hele 31 prosent av respondent­ene i Aust-Agder tror de kan laere ungdom å drikke ansvarlig ved å la dem smake alkohol hjemme med foreldre. En av seks tror foreldre har mer kontroll på drikking blant ungdom, hvis de sender med ungdommen alkohol på fest.

– Det stemmer dessverre heller ikke. Den ubehagelig­e sannheten er at ungdommen drikker det de får tak i. Både rusbrus, øl, Baileys og hjemmebren­t går ned. Får de med seg alkohol hjemmefra drikker de bare det i tillegg, sier Eriksrud.

– Sett tydelige grenser

Hun oppfordrer foreldre til å vaere spesielt oppmerksom­me når ungdommen starter på videregåen­de skole.

– Ungdata-undersøkel­sen viser et tydelig mønster blant ungdommen. Noen begynner å drikke allerede på tidlig på ungdomssko­len, men den store økningen ser vi fra 10. klasse og utover. Samtidig er dette en tid da ungdommen får mange nye venner, og det er vanskelige­re å holde oversikten. Da er det viktigere enn noen gang at foreldre er tydelige og trygge, sier Eriksrud.

Hun har klare råd til foreldre som har tenåringer i huset.

– Ungdommen ønsker seg en forelder, ikke en kompis. Sett tydelige grenser, og ikke tro at du kan laere ungdommen om alkohol ved å gjøre alkoholen tilgjengel­ig for dem. Ungdomstid­en er en tid de utforsker grenser, og de fleste vil uansett bli stilt overfor valget om å drikke eller ikke. Ikke bli med på drikkepres­set.

Av-og-til er en organisasj­on som arbeider med situasjone­r der alkohol utgjør en risiko eller kan vaere til ulempe for andre.

 ??  ?? ALKOHOL: - Foreldre kan bidra til drikkepres­s, advarer alkovettle­der Randi Hagen Eriksrud.
ALKOHOL: - Foreldre kan bidra til drikkepres­s, advarer alkovettle­der Randi Hagen Eriksrud.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway