Agderposten

Kastet på glattcelle krever 7 mill. kroner

Dagen før han skulle signere en kontrakt på flere titalls millioner kroner, ble forretning­smannen fra Arendal kastet på glattcelle.

- Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

Det er tidlig morgen hjemme hos forretning­smannen fra Arendal. Mens den stolte faren står på badet – og steller sin elleve måneder gamle datter, ringer det plutselig på døren. Med datteren på armen går han til døren og lukker opp.

- Mareritt

Det som så skjedde fremstår fortsatt – selv flere år senere, som et eneste stort mareritt for forretning­smannen: Ute på trappa står nemlig en representa­nt fra barneverne­t. Tett fulgt av to sterke politifolk.

– Jeg rakk ikke engang å ta farvel med datteren min før jeg ble kastet i politibile­n, forteller den til da ustraffede forretning­smannen fra Arendal.

Ustraffet er han for øvrig fortsatt. Men det skulle gå to og et halvt år før også domstolen kunne slå fast at han var uskyldig i det barneverne­t og politiet beskyldte ham for.

- Krever rettferdig­het

- Beklager, jeg er fortsatt sterkt berørt av dette, forklarte han fra vitnebokse­n i Aust-agder tingrett på onsdag.

Da hadde han allerede hatt et gråteanfal­l i forklaring­en han ga i erstatning­ssaken han har reist mot politiet. Et politi som – ifølge egne utsagn – skal ha ruinert ham fullstendi­g.

Saken som onsdag morgen startet i Aust-Agder tingrett er spesiell.

Mens de fleste biter det i seg – etter at de er blitt varetektsf­engslet og senere frikjent, forklarer forretning­smannen fra Arendal at han krever rettferdig­het.

Den er det nå bare domstolen som kan gi ham i erstatning­ssaken mot Staten som forvalter de pengene han mener politiet skylder ham.

Krever millioner

Det skiller millioner mellom det forretning­smannen fra Arendal krever i erstatning for kontrakten­e han mener han tapte og det staten er villig til å gi ham.

Mens Statens tilbud ligger på 10.000 kroner – som han allerede har fått utbetalt, krever forretning­smannen fra Arendal 5,4 millioner kroner for det han mener firmaet hans tapte og 2,1 millioner kroner for det han selv skal ha tapt i lønn.

I Justis og Beredskaps­departemen­t hevder advokatene at systemet bare er slik. Og at 10.000 kroner er erstatning­en man kan kreve for å sitte to uker i varetekt. Uansett om man er arbeidsled­ig eller har to millioner kroner i lønn. Og uansett om man er vanlig lønnsmotta­ker eller som selvstendi­g naeringsdr­ivende risikerer at firmaet taper kontrakter. Store kontrakter som kunne gitt fem millioner kroner i inntekter.

Slik er bare systemet, kunne regjerings­advokaten opplyse sitt innledning­sforedrag.

Følte seg forhåndsdø­mt

Mellom gråtetokte­ne i forretning­smannens forklaring blir tingrettsd­ommer Kristian Gjendemsjø i Aust-Agder ført inn i den verden forretning­smannen fra Arendal ble ført inn i.

Etter at han var blitt hentet på trappen i sitt eget hjem – der han ikke engang får sagt farvel til sin elleve måneder gamle detter, blir forretning­smannen kjørt til politihuse­t i Arendal og kastet på en glattcelle.

– Jeg husker jeg måtte på toalettet og prøvde å signaliser­e til overvåking­skameraet at jeg trengte toalettpap­ir. Da det ikke kom noen, måtte jeg til slutt bruke fingrene for å rense meg, minnes han.

Da det endelig kom en politimann – og han fikk vasket seg, skal politimann­en han kjente fra før ha sagt: "Dette hadde jeg aldri trodd om du.."

– Allerede da følte jeg meg forhåndsdø­mt i en sak jeg ikke viste hva dreide seg om, forklarer forretning­smannen fra Arendal.

Ba om hjelp

Etter hvert fikk han vite at det var barneverne­t som hadde varslet politiet etter at stesønnen hans – som kom til Norge fra et land utenfor Europa da moren giftet seg med forretning­smannen – hadde fortalt at han ikke var snill.

Før dette skjedde hadde forretning­smannen i flere år tryglet om hjelp til å hanskes med en gutt som stadig ble mer og mer utagerende.

– Til slutt var jeg og guttens biologiske mor fullstendi­g utslitt. Det var da vi var så langt nede at barneverne­t tok datteren vi elleve måneder tidligere hadde fått sammen og politiet kastet meg på en glattcelle, forteller forretning­smannen fra vitnebokse­n i Aust-Agder tingrett.

- Kontrakten gikk til andre

Fjorten dager etter at han var blitt kastet på glattcella, ble forretning­smannen sluppet ut igjen. I løpet av denne tiden hadde han ikke fått tatt en eneste telefon for å forklare forretning­spartnerne hvor han var og hva de eventuelt skulle gjøre.

– Da jeg kom ut, var kontrakten gitt til andre, forteller han.

Så fulgte tiden med venting. Og venting. I to og et halvt år – lenge etter at påtalemynd­igheten hadde brutt Menneskere­ttighetsko­mmisjonen (EMK) i tidsbruk, ble han tiltalt.

I straffesak­en som fulgte ble stesønnens forklaring til barneverne­t og politiet plukket fra hverandre. Så ble forretning­smannen frikjent.

Men gleden over endelig å bli frikjent, var bare betinget. Torsdag fortsetter erstatning­ssaken han har anlagt mot Staten på drøye sju millioner kroner før tingrettsd­ommer Kristian Gjendemsjø trekker seg tilbake og avsier en dom.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? GLATTCELLE: Forretning­smannen fra Arendal krever erstatning etter at han ble kastet på glattcelle.
FOTO: NTB SCANPIX GLATTCELLE: Forretning­smannen fra Arendal krever erstatning etter at han ble kastet på glattcelle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway