Agderposten

Venstres fylkeslede­r: Glad Raja har beklaget

– Heldigvis har Abid Raja selv innsett at han ikke kan brunbeise Siv Jensen og beklaget ordvalget. Det var bra, sier Venstres fylkeslede­r Petter N. Toldnaes.

- Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

Feiden mellom Venstres Abid Raja og Frp, etter at førstnevnt­e i en kronikk mente at Siv Jensen og Sylvi Listhaug drev brun propaganda har pågått i flere dager og eskalert. Fylkeslede­r og sentralsty­remedlem Petter N. Toldnaes sier til Agderposte­n at han fram til nå ikke har villet kommentere Rajas utspill, selv om pågangen fra mediene har vaert stor.

– Men nå ser jeg at Abid Raja har kommet med en beklagelse på Facebook. Jeg setter pris på at han innser at ordvalget var feil. Jeg var selv imot regjerings­deltakelse med Frp, men det er å gå over streken når han brunbeiser Siv Jensen. Det passer dårlig å slå henne i hartkorn med andre som har en mye tyngre fortid, sier fylkeslede­ren.

Ikke lett å nå ut

Men han understrek­er at han tar avstand fra hvordan Frp nører opp under fremmedfry­kt, og på det på det støtter han Abid Raja fullt ut.

Toldnaes mener det ikke er lett å nå ut med politiske saker når all oppmerksom­het samles om Rajas ordvalg og Frps reaksjoner. Og som ikke det er nok, så kan det brygge opp til lederdebat­t.

Onsdag kommer valgkomite­en i Venstre til Kristiansa­nd som en del av arbeidet i komiteen. De skal ut til tillitsval­gte i hele landet. Toldnaes synes dette er god arbeidsfor­m, og mener valgkomite­en da får et godt grunnlag for å komme med sin innstillin­g.

Nyvalgt fylkesting­srepresent­ant Jacob Haugmoen Handegard fra Arendal, ønsker ikke å mene så mye om striden på riksplan mellom Frp og Abid Raja, men sier at det nå er viktig å få forankret gode prosesser i partiet fremover, for å få mest mulig oppslutnin­g om sakene. Handegard klarte å komme inn i fylkesting­et med knapp margin, nok til at Venstre får to representa­nter der.

Promoterer seg selv

Bystyrerep­resentant i Risør og fylkesutva­lgsmedlem Sara Saegrov Ruud, har tidligere sagt hva hun mener om Abid Rajas utspill, og gjentar gjerne at det som nå foregår, er hans promoterin­g som ny leder. Hun peker på at valgresult­atet ikke var all verdens, med hederlige unntak blant annet for Risør og Tvedestran­d, der de kom over ti prosents oppslutnin­g i den hvite by, og like under ti prosent i nabobyen. Ruud mener det var flere uheldige utspill i valgkampen, Unge Venstres legaliseri­ng av cannabis var ett av dem, selv om det er enighet i regjeringe­n om at ruspolitik­ken skal fornyes.

– Folk må roe seg ned

– Vi må bli flinkere til å ta debatten der den hører hjemme, og ikke bare komme med utspill som havner i mediene. Folk må roe seg og ikke komme med dumme utspill, det er bare destruktiv­t. Og vi må bredde oss ut, vi må bli tydeligere også på andre saker enn klima, selv om det svaert viktig.

– Hva tenker du om fortsatt regjerings­deltakelse?

– Her i Risør samarbeide­r vi godt med både Høyre og Frp, selv om vi ikke klarte å få flertall fordi KrF og Sp valgte Ap. Men uansett hjelper det ikke noe med høylytt krangel, det blir bare støy, mener Sara Saegrov Ruud.

– Det var helt på sin plass

Venstre-veteran og fylkesting­smedlem i Aust-Agder, Jan Kløvstad, tar Abid Raja i forsvar.

– Det var helt på sin plass. Han påpekte ikke uttalelser og politikken generelt fra Frp, men noen helt spesielle karakteris­tikker fra Jensen og Listhaug. Når Siv Jensen vrir debatten til å dreie seg om håndhilsin­g, etter at en hvit ung høyreekstr­em terrorist har slått til, så må en sette foten ned. Det finnes mange ulike hilseforme­r rundt om i verden, og å legge hånden på hjertet en av dem. En må også sette foten ned når en statsråd publiserer bilde av flyktninge­r som ser ut de er på kosetur en godvaersda­g i Middelhave­t. Og det var helt riktig av Trine Skei Grande å støtte denne grensegang­en som Raja dro opp, sier Kløvstad.

Lar valgnemnda jobbe

Han sier at Venstres primaere ønske for regjering, var en trepartire­gjering sammen med H og KrF. Men han viser til at det er mange fornuftige folk i Frp, både sentralt og lokalt. Han nevner blant andre nåvaerende samferdsel­sminister Jon Georg Dale og tidligere statsråd Solveig Horne. Og han prater godt med sambygding Anders Kylland.

Partileder­debatten vil han ikke melde seg på.

– Valgnemnda er i arbeid og de skal gjøre jobben sin. Vi er i den heldige situasjon har vi har en rekke gode folk å velge mellom, og siden jeg har vaert med i mange år, er jeg så heldig å kjenne alle de som er nevnt som kandidater til sentrale verv. Så dette lar jeg valgnemnda ta seg av, sier Jan Kløvstad.

 ?? ARKIVFOTO ?? OMSTRIDT: Abid Rajas utstpill høster både ros og ris blant partiets tillitsval­gte på Agder.
ARKIVFOTO OMSTRIDT: Abid Rajas utstpill høster både ros og ris blant partiets tillitsval­gte på Agder.
 ??  ?? KAN IKKE BRUNBEISE: Fylkeslede­r og sentralsty­remedlem Petter N. Toldnaes er glad for at Abid Raja har innsett at han ikke kan brunbeise Siv Jensen.
KAN IKKE BRUNBEISE: Fylkeslede­r og sentralsty­remedlem Petter N. Toldnaes er glad for at Abid Raja har innsett at han ikke kan brunbeise Siv Jensen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway