Agderposten

Om partiets ledelse, med Gahr Støre i spissen, har evnen, gjenstår å se

- Knut Nordbø

Hele den sosialdemo­kratiske bevegelse lider for tida under en svekket tilslutnin­g fra de mange, de som gav støtet til bevegelsen, og som gav framgang i vanlige folks hverdag i den vestlige verden.

Tendensen kom først sør i Europa, så i Danmark og Sverige, og nå også i vårt land. Noe som de seinere valgene har vist.

I sosialdemo­kratiets storhets

tid, stod bevegelsen for en moderat politikk. Det baerende elementet var blandingsø­konomi, individets frihet innenfor fellesskap­ets rammer og et sentralt verdimessi­g standpunkt var ideen om alle borgernes likeverd.

Dette tilsa en sterk stat. Og et sterkt velferdssa­mfunn, med offentlige velferdstj­enester og sosial utjevning som et overordnet prinsipp.

Landsfader­en, Einar Gerhard

sen, beskrev det så godt – det viktigste i partiets gjerning, var at vanlige folk ikke lenger stod med lua i handa. Er disse verdier gått ut på dato?

Nei, det tror jeg ikke. Det er heller blitt slik at «vi er alle sosialdemo­krater», slik avdøde Einar Førde, formulerte seg.

De fleste partiene i landet av en viss størrelse, har nå sitt grunnsyn innenfor disse samfunnspo­litiske rammene. Dette sammen med en sterk redusert arbeiderkl­asse har bidratt til at motsetning­en mellom arbeid og kapital er svekket. Det igjen bidrar til en svekket oppslutnin­g.

Visse unntak finnes, f.eks. i Årdal, der Arbeiderpa­rtiet fikk igjen over 50 % i oppslutnin­g. I dette lokalsamfu­nnet finnes fortsatt en klassisk forståelse av samfunnskr­eftene. Hvaharså bidratt til svekket tilslutnin­g til Arbeiderpa­rtiet?

Årsakene er mange, og sammensatt­e, og er krevende for et sosialdemo­kratisk parti, med sin historie og forhold til den tradisjone­lle arbeiderbe­vegelsen.

En årsak er at SV og Rødt er blitt, sosialdemo­kratiske partier i sitt politiske grunnsyn, bortsett fra

at de kan ha klarere standpunkt­er i konkrete saker. Noe som både mange velgere vil ha og

media vil ha, og som er noe vanskelig for et styringspa­rti å tilfredsst­ille.

Andre årsaker er sterke sosialeog teknologis­ke endringer, høyere grad av utdanning og nye måter å organisere arbeidsmar­kedet på. Nevnes må også at folks lojalitet og tilknytnin­g til et bestemt parti er svekket, og nye konfliktli­njer er oppstått, f.eks. innvandrin­g.

En annen årsak er at Arbeiderpa­rtiet ikke har funnet svaret på hvordan de skal forholde seg til de mange som er opptatt av miljøsaken og et tydelig ønske om mer klimavennl­ig politikk, ut fra den skremmende klimautvik­lingen som er både lokal, nasjonal og global.

De etablerte partiene, inkl. Arbeiderpa­rtiet er splittet, mens partier som har hatt mer enkeltsake­r, som miljø, har de profilert sterkt og fått økt oppslutnin­g.

Disse strømninge­ne som var Miljøparti­et De Grønne (MDG) stiftelses­grunnlag, har MDG og SV maktet å få fram på en troverdig måte, f.eks. i Oslo, Og i andre storbyer.

Viharnå fått en til dels kraftig ordvekslin­g i Arbeiderpa­rtiet, mellom de som ser positivt på regjering samarbeid med MDG etter Stortingsv­alget i 2021, og de som organisere­r de mange innenfor olje- og gassnaerin­gen og leverandør­industrien.

Detvilvaer­e helt avgjørende for Arbeiderpa­rtiet å finne en politisk avklaring på miljøutfor­dringen, om partiet igjen skal innta regjerings­kontorene i 2021.

Klimautfor­dringene krever samfunnsen­dringer på så vel kort som lang sikt. Det er betinget av handlingsk­raft som ikke er styrt av frykt. Det må alle seriøse partier og dets velgere ta inn over seg.

AP, SV og MDG samarbeide­r godt i Oslo. Dette har gitt positive resultater for miljøet i landets hovedstad. Det er forståelig. Her har vi ikke den «klassiske industriar­beider klassen» bl.a. innenfor olje- og gassnaerin­gen og leverandør industrien som på Vestlandet og lenger nord gir sikre og godt betalte jobber.

Skal Arbeiderpa­rtiet igjen bli et større og sterkere parti, må miljøsaken finne en troverdig avklaring innad og i forhold til miljøutfor­dringene og MDG. Det er/blir krevende, men det er ikke noe alternativ.

Arbeiderpa­rtiet kan aldri bli så radikale som Rødt i økonomisk politikk og så radikale som MDG i miljø politikken.

Entrender også framvekste­n av såkalt populistis­ke partier, som har som ideologi å sette folket opp mot eliten og presentere­r seg som representa­nt for VANLIGE FOLK.

Denne trenden kan vaere av kortere varighet. Det kan vaere tegn på at den svekkes, og at styringspa­rtier med et helhetssyn kan gå mot bedre tider.

Dette har vaert en klassisk dimensjon og konfliktli­nje i norsk politikk over tiår. Med Arbeiderpa­rtiets slagord, «By og land hand i hand» maktet partiet å forene de ulike velgergrup­per i sitt velgergrun­nlag. Dette var avgjørende for posisjonen partiet hadde naermest helt til våre dager.

Dette betinget en aktiv distriktsp­olitikk, hvor arbeidspla­sser og offentlige tjenester var tilgjengel­ige i de mange lokalsamfu­nnene landet rundt.

Men ei borgerlig regjering de siste årene, til dels også i de siste AP-regjeringe­r, har ført til en sentralise­ring av bl.a. offentlige tjenester og infrastruk­tur. Partiet mente at i stedet for å vaere imot, var det bedre å påvirke til en bedre løsning. Senterpart­iet, derimot, var i mot, noe som deres leder markeds- førte på en god måte.

Saerlig den «såkalte»

naerpoliti­reformen, som den ble «solgt» som, sentralise­ring av sykehusog fødeavdeli­nger (foretaksmo­dellen)og sammenslåi­ng av NAV-kontorene, ble Arbeiderpa­rtiet, og til dels med rette, oppfattet som et «haleheng» til den borgerlige sentralise­ringspolit­ikken. Arbeiderpa­rtiets ledelse maktet heller ikke få finne den «politiske formen» til den uforståeli­ge sammenslåi­ngen av Troms og Finnmark fylker, og den helt uforståeli­ge Viken, som virkelig er en bastard i regionrefo­rmen. Selv om partiet var imot sammenslåi­ngen i nord, ble ikke dette oppfattet slik.

Denne korte gjennomgan­gen viser at utfordring­ene for Arbeiderpa­rtiet er mange, men som

må finne sin løsning, dersom Arbeiderpa­rtiet igjen skal bli ØRNEN I NORSK POLITIKK.

Om partiets ledelse, med Gahr Støre i spissen, har denne evnen gjenstår å se. Troen må vi ha. Sosialdemo­kratiets gjerning er langt fra fullendt.

 ??  ?? UTFORDRING­ER: Om partiledel­sen, med Jonas Gahr Støre i spissen har evnen til å gjenreise Ap, gjenstår å se, skriver innsendere­n.
UTFORDRING­ER: Om partiledel­sen, med Jonas Gahr Støre i spissen har evnen til å gjenreise Ap, gjenstår å se, skriver innsendere­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway