Agderposten

Elbilslipp i Frankfurt

En av årets største bilutstill­inger foregår i Frankfurt i september. Her vises en rekke nye elbiler vi snart kan se på norske veier.

-

Den internasjo­nale bilutstill­ingen i Frankfurt arrangeres annethvert år. I år presentert­e en produsent fra vertslande­t en nyhet de tror kan bli bilhistori­sk viktig.

Volkswagen

Volkswagen har store forventnin­ger til ID. 3, som ifølge produsente­n er en bil med betydning på linje med Golf og Bobla.

– Den første modellen i en hel familie av kommende ID.biler, ID. 3, har potensial til å bli startskudd­et for elektrisk massemobil­itet, sier selskapet i en pressemeld­ing.

Og ID. 3 er trolig den største nyheten på utstilling­en. Bilen har vaert på noen statiske visninger, blant annet i Norge, men dette er første gang den presentere­s uten fargerik foliedekor og med et synlig interiør.

Bilen kommer til Norge neste sommer, og lanserings­utgaven skal ha en startpris som ligger under 330.000 kroner. Den kommer med en batteripak­ke på 58 kWh, som skal gi en rekkevidde på 42 mil. ID. 3 vil også bli tilgjengel­ig med et mindre batteri som gir 33 mils rekkevidde, og en pakke på 82 kWh som skal klare 55 mil.

I tillegg lanserer Volkswagen modellen e-up! med større batteri, der kapasitete­n er økt fra 18,7 kWh til 32,3 kWh. Det skal gi en rekkevidde på 26 mil til en pris på 179.900. Leveringen­e starter i januar 2020.

Opel

Neste år kommer også den elektriske versjonen av Opel Corsa. Den norske Opel-importøren sier at det er «flere hundre kunder som har reservert bilen», som får en startpris på 249.900 kroner og en ytelse på 136 hestekreft­er.

Batteriet er på 50 kWh, og Corsa-e har en oppgitt en rekkevidde på 33 mil. Bilen har varmepumpe, en ombordlade­r på 7,4 kilowatt og klarer inntil 100 kilowatts hurtigladi­ng.

Honda

Hondas første elbil er i Norge neste sommer, og innstegsmo­dellen har samme effekt som Corsa-e, men en noe høyere startpris på 266.200 kroner. En litt kraftigere variant med 153 hestekreft­er og mer utstyr, starter på 294.900 kroner. Begge har den beskjedne rekkevidde­n på 22 mil.

Mini

En elbil som legger seg i samme segment, er Mini Cooper S E. Den har en effekt på 184 hestekreft­er og et batteri på 32,6 kWh. Rekkevidde­n skal ligge mellom 24 og 27 mil. Bilen er basert på tredørsvar­ianten av Mini.

Prisen er 259.900, med leveringer som starter neste år.

Kommunikas­jonssjef hos BMW i Norge, Marius Tegneby, sier muligheten for bestilling åpner nå. Bilen har produksjon­sstart i november og levering til norske kunder i første kvartal 2020.

Seat

Litt i skyggen av Volkswagen­s ID. 3 kommer Seat el-Born. Den er bygget på samme plattform, er i samme størrelse og har lik rekkevidde, 42 mil.

Foreløpig har den status som konseptbil, men den endelige produksjon­sbilen kommer ikke til å skille seg stort fra konseptet, ifølge Seat.

El-Born skal komme på markedet i løpet av 2020.

Som hos Volkswagen kommer også Seats minste elbil, Mii, med en større batteripak­ke. Bilen har samme spesifikas­joner som e-up!. Her er ikke prisen klar.

Mercedes-Benz

Messen har også større biler å by på. Mercedes-Benz viser EQV, som kan ha opptil ni seter. Mercedes-Benz lover en bil som «kan frakte hele familien utslippsfr­itt på første klasse».

Fra et batteri på 90 kWh skal EQV ha en rekkevidde på rundt 40 mil og en ladefart på 110 kilowatt.

I tillegg viser produsente­n fram konseptbil­en Vision EQS, som gir klare hint om hvordan en elektrisk S-klasse kan bli. Konseptet skal ha en rekkevidde på 70 mil fra et batteri på cirka 100 kWh, med en ladefart på 350 kilowatt. Effekten er på 475 hestekreft­er.

Cupra

Cupra, som er Seats undermerke for de mer sportslige bilene, viser et konsept som de har kalt Tavascan. Dette er Cupras første elbil. Det er ikke klart om og når den skal i produksjon, men den deler plattform med Volkswagen­s kommende el-SUV, ID Crozz. Sistnevnte settes i produksjon neste år og har en rekkevidde på 50 mil.

Byton

Kinesiske Byton avduket sin første modell, M-byte, i Frankfurt. Den skal komme med batteripak­ker på 72 og 95 kWh, som har rekkevidde på henholdsvi­s 43 og 55 mil.

Den relativt store SUV-en ventes på markedet neste år. Det er også planer om at Byton skal åpne butikk i Norge i tredje kvartal av 2020.

Porsche

Porsches første elbil, Taycan, hadde sin offisielle debut i Frankfurt. Den er ventet til Norge ved årsskiftet.

3000 nordmenn har betalt depositum på Taycan, og de første bilene leveres rundt årsskrifte­t.

Taycan kommer i to utgaver, Turbo og Turbo S. Førstnevnt­e skal ha 680 hestekreft­er og gjøre null til hundre på 3,2 sekunder. Turbo S har 761 hester og bruker 2,8 sekunder. Rekkevidde­n på Turbo er 45 mil, mens Turbo S klarer 41 mil mellom ladingene. Startprise­n er henholdsvi­s 1.314.000 og 1.598.000 kroner.

(NTB)

 ?? FOTO: REUTERS/WOLFGANG RATTAY ?? PRIS: Honda e har fått norske priser.
FOTO: REUTERS/WOLFGANG RATTAY PRIS: Honda e har fått norske priser.
 ?? FOTO: PRODUSENTE­N ?? KLOPP: Liverpool-manager Jürgen Klopp er sponset av Opel og stilte opp sammen med den elektriske versjonen av Opel Corsa.
FOTO: PRODUSENTE­N KLOPP: Liverpool-manager Jürgen Klopp er sponset av Opel og stilte opp sammen med den elektriske versjonen av Opel Corsa.
 ?? FOTO: PRODUSENTE­N ?? KAN KOMME: Cupra Tavascan er en mellomstor el-SUV, som foreløpig er på konseptsta­diet.
FOTO: PRODUSENTE­N KAN KOMME: Cupra Tavascan er en mellomstor el-SUV, som foreløpig er på konseptsta­diet.
 ?? FOTO: REUTERS/RALPH ORLOWSKI ?? EL-LUKSUS: Mercedes-Benz viser hvordan framtidens S-klasse kan se ut, med en elektrisk drivlinje.
FOTO: REUTERS/RALPH ORLOWSKI EL-LUKSUS: Mercedes-Benz viser hvordan framtidens S-klasse kan se ut, med en elektrisk drivlinje.
 ??  ?? VIKTIG: Volkswagen­s ID. 3 skal markere merkets overgang til elektriske biler. Den blir ekstremt viktig, og den norske
VIKTIG: Volkswagen­s ID. 3 skal markere merkets overgang til elektriske biler. Den blir ekstremt viktig, og den norske
 ?? FOTO: REUTERS/RALPH ORLOWSKI / X00960 ?? importøren har tidligere sagt at bilen skal bli bestselger neste år, selv om den lanseres først til sommeren.
FOTO: REUTERS/RALPH ORLOWSKI / X00960 importøren har tidligere sagt at bilen skal bli bestselger neste år, selv om den lanseres først til sommeren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway