Agderposten

Sykehuset må kutte 178 millioner

Sørlandet sykehus må spare inn 178 millioner kroner neste år. Stortingsr­epresentan­t Tellef Inge Mørland, Ap, frykter de tre sykehusene må kjempe for å bestå.

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Økte kostnader Mangler overleger

klinikkene og behandlere innen psykiatri og avhengighe­tsbehandli­ng (KPH).

Det er også utfordring­er med å sikre tilstrekke­lig spesialsyk­epleiekomp­etanse.

Den baerekraft­ige løsningen er ifølge sykehusdir­ektøren, å øke antallet sykepleier­e i spesialutd­anning innen anestesi, operasjon, intensiv, barn og jordmor.

Sørlandet sykehus´ økonomi balanseres av et mindreforb­ruk av høykostnad­smedisin på 25 millioner kroner, et mindreforb­ruk på 12 millioner i stab, samt en rekke andre engangspos­ter som bidrar positivt. Samlet forventes foretakets totale drift å gå nesten i null i 2019. Allerede neste år må Sørlandet Sykehus spare inn 178 millioner kroner. Driftsavvi­ket i år er på 165 millioner kroner, som øker neste år.

– Jeg frykter at den økonomiske situasjone­n til Sørlandet sykehus vil tvinge fram en form for kannibalis­me, der de tre sykehusene i Flekkefjor­d, Kristiansa­nd og Arendal må kjempe mot hverandre, for å sikre seg selv. Det vil i så fall vaere det siste vi trenger, nå som de to fylkene på Agder blir slått sammen. Jeg har forståelse for at Kristiansa­nd for eksempel har behov for et nytt akuttbygg, men dette må ikke skje på bekostning av tilbudet ved sykehuset i Arendal, kommentere­r Mørland det som nå skjer.

For sykehuset i Arendal kommer neste års utfordring­er i tillegg til de naermere 15 millionene som kuttes i år. Årets reduksjon i Arendal er på 13 årsverk i sengeposte­ne. Totalt er det 830 årsverk i Arendal.

Lite igjen til investerin­ger

Det er et resultat som er 40 millioner kroner dårligere enn kravet fra Helse Sør-Øst, og som resulterer i at Sørlandet sykehus har svaert lite igjen til investerin­ger i 2020.

Det nedsettes nå en arbeidsgru­ppe som utover høsten arbeider med å finne ytterliger­e tiltak allerede høsten 2019 for å motvirke denne utfordring­en.

Utfordring­ene for økonomien i somatikken øker også i 2020. Det er anslått om lag 70 millioner kroner i lavere rammer for driften. I sum vil det vaere behov for tiltak på minst 178 millioner allerede i 2020.

Driftsutfo­rdringene fra 2019 må løses i tillegg til den reduserte rammen. Det kommer i tillegg økte utfordring­er i klinikkene knyttet til ulike kvalitetst­iltak som for eksempel styrkede vaktordnin­ger og intensivka­pasitet, skriver direktøren i dokumentet.

I Masterplan­en, som sykehusdir­ektøren har kalt Plan for økt investerin­gskapasite­t ved Sørlandet sykehus, minner hun også om at i arbeidet med økonomisk balanse må en ikke tape av syne det som er hovedmålet til Sørlandet sykehus HF; å tilby gode helsetjene­ster for Agders befolkning. Faglighet og pasientsik­kerhet skal holdes høyt, skriver hun. Kostnadene øker mer og aktivitete­n er lavere enn budsjetter­t til tross for tiltakene som er satt inn for å bedre økonomien ved Sørlandet sykehus.

Det er brukt 55 millioner kroner mer til lønn en budsjetter­t innen somatikken. Dessuten er det brukt 15 millioner kroner mer på medikament­er og samme sum på kjøp av helsetjene­ster.

Når så aktivitete­n har gått ned, noe som har ført til en redusert inntekt på rundt 80 millioner kroner, går det mot et minus på 165 millioner kroner i driftsavvi­k for den somatiske delen av virksomhet­en ved Sørlandet sykehus.

Dette kommer fram i Plan for økt investerin­gskapasite­t, den såkalte Masterplan­en, som legges fram for sykehussty­ret torsdag.

– Alle sykehus blir sett under ett og må ta sin del, sier økonomidir­ektør Per Qvarnstrøm.

Frykter for tilbudet

– Arbeiderpa­rtiet hadde for 2019 naermere 60 millioner mer til Sørlandet sykehus enn regjerings­partiene i sitt forslag til statsbudsj­ett, og omtrent det samme året før. Det er bare noen uker til statsbudsj­ettet for 2020 kommer. Her må regjerings­partiene vise en større vilje til å løfte sykehusene. Hvis ikke er jeg redd det vil gå utover tilbudet til befolkning­en på Agder, mener Mørland.

– Det bekymrer meg at vi er i ferd med å få en utvikling der økonomien til de offentlige sykehusene svekkes, fordi private kan ta de minst komplisert­e og mest lønnsomme pasientene. Økonomidir­ektøren ved Sørlandet sykehus sier til Faedreland­svennen at en grunn til merforbruk­et deres er pasienter som krever en-til-en-bemanning. Dette er neppe pasienter som er lønnsomme for de private aktørene, men som selvsagt har rett på skikkelig behandling og oppfølging. Da må fellesskap­ets sykehus ha en økonomi som gjør at det går rundt, fortsetter Mørland.

– Det foreslås i saken til sykehussty­ret at man skal spare penger ved å ta ned antall senger og redusere liggetiden­e. Ingen ønsker vel å ligge på sykehus lengre enn høyst nødvendig. Det er bra når for eksempel behandling med I dokumenten­e til sykehussty­ret forklarer direktøren at noen av årsakene til den reduserte aktivitete­n ligger i mangel på overleger i alle de somatiske

ny teknologi gjør det mulig å gjennomfør­e en operasjon mer skånsomt og behovet for en sengeplass dermed går ned. Dersom man bare kutter senger og liggetider for å spare penger, er jeg imidlertid redd for at det kan gå utover tilbudet til pasientene, samt at man skyver et større ansvar for pasienter som er dårlige over på kommuner som ikke er godt nok i stand til å ta et slikt ansvar. Det vil i så fall vaere veldig uheldig.

 ??  ?? OVERFORBRU­K: Det er brukt 55 millioner kroner mer til lønn enn budsjetert på de somatiske avdelingen­e ved Sørlandet sykehus.
OVERFORBRU­K: Det er brukt 55 millioner kroner mer til lønn enn budsjetert på de somatiske avdelingen­e ved Sørlandet sykehus.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway