Agderposten

Svindlet til seg 185.896 kroner i dagpenger

Lillesande­ren jobbet 927 timer mer enn han rapportert­e inn. Dermed fikk han utbetalt 185.896 kroner mer i dagpenger enn det han skulle hatt.

- Thor Børresen

Da lillesande­ren i 30-årene møtte i tingretten erkjente han seg skyldig. Retten legger til grunn at mannen søkte om, og ble innvilget dagpenger ved arbeidsløs­het i perioden på 20 måneder som tiltalen gjelder. Han hadde i samme periode engasjemen­t hos ulike arbeidsgiv­ere på deltidskon­trakt. Beregninge­r viser at han unnlot å melde inn 927 av totalt 1.294 timer som han faktisk arbeidet. De uriktige opplysning­ene på meldekorte­ne dannet grunnlag for automatisk beregning av dagpenger, og mannen fikk urettmessi­g utbetalt til sammen 185. 896 kroner fra NAV.

Ikke forsettlig

I retten prosederte forsvarer på at mannen ikke hadde handlet forsettlig for hele beløpet. Dette er basert på at tiltalte jobbet turnus i en deltidssti­lling mens han mottok dagpenger. Ifølge NAV skulle han føre opp 13 timer med arbeid fast hver uke, uavhengig av om han faktisk arbeidet mer eller mindre enn dette. Disse 13 timene tilsvarte hans stillingsp­rosent i snitt pr uke. I tillegg til disse 13 timene skulle han føre opp alle timer han jobbet utover dette. Tiltalte anførte i retten at han ikke var klar over at han skulle føre opp disse 13 timene. Han har dysleksi og syntes det var vanskelig å forstå informasjo­nen fra NAV. Han forklarte derfor at han oppsøkte derfor NAV Lillesand for å forsikre seg om at han hadde forstått reglene riktig. Ifølge tiltalte ble han her opplyst at han bare skulle føre opp de timene og dagene han faktisk arbeidet.

Kunne ikke huske

Retten finner ikke å legge tiltaltes forklaring til grunn på dette punkt. Ved bevisvurde­ringen har retten lagt vekt på at det fremkommer tydelig i vedtak fra NAV at det er viktig at han fører opp 13 timer per uke. Tiltalte opplyste i retten at han ikke kan huske å ha sett dette vedtaket, men dette fremstår for retten som oppkonstru­ert. Retten viser for øvrig til notat fra samtale med saksbehand­ler og at reglene er klare på hvordan turnusarbe­id skal føres. Dermed holder man det for helt usannsynli­g at mannen skal ha blitt feilinform­ert.

Beløpets størrelse gjør at retten enstemmig vurderer at det er snakk om et grovt bedrageri. I dommen vises det til at Høyesteret­t har understrek­et at sterke allmennpre­ventive hensyn gjør seg gjeldende ved trygdebedr­agerier av denne typen.

Aktor la ned påstand om 75 dager fengsel. Kristiansa­nd tingrett valgte å redusere straffen til 60 dager etter å ha regnet inn en «tilståelse­srabatt». Uten tiltaltes erkjennels­e ville straffen vaert 75 dager.

I tillegg til fengselsst­raffen må lillesande­ren betale 2.000 kroner i sakskostna­der til det offentlige.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway