Agderposten

Flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre

To tredeler av de spurte mener norske barn av IS-krigere bør hentes hjem, viser en fersk undersøkel­se gjennomfør­t på oppdrag fra Redd Barna.

-

– Regjeringe­n er altså i utakt med folket når de velger å la dem og mødrene bli vaerende i al-Hol-leiren i Syria, sier generalsek­retaer Birgitte Lange i Redd Barna.

Ifølge Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) befinner det seg rundt 40 norske barn i Syria. Barn av foreldre med tilknytnin­g til IS befinner seg i tre leirer i Syria, kalt al Hol, Ein Issa og Roj. Det er 12.000 utlendinge­r i disse leirene, og det blir anslått at 8.700 av disse er barn.

– Vi må først og fremst spørre oss selv: Hva er best for barna? Dette er norske barn som regjeringe­n har ansvaret for. Når statsminis­teren velger å ignorere dem, straffer hun i realiteten disse barna, hver eneste dag, for handlinger og valg foreldrene har gjort. Jeg forstår ikke hvordan regjeringe­n kan rettferdig­gjøre det, sier Lange.

Vil ha straffefor­følgelse

I spørreunde­rsøkelsen, som er gjennomfør­t av Respons Analyse på oppdrag for Redd Barna, går det også fram at 49 prosent ønsker at mor hentes hjem med barn og blir straffefor­fulgt Norge.

18 prosent oppgir at de mener barna bør hentes alene til Norge, mens mor blir igjen i Syria. 17 prosent mener mor og barn bør forbli i Syria, mens 16 prosent ikke har tatt stilling.

FNs høykommiss­aer for menneskere­ttigheter, i Michelle Bachelet, har tidligere betegnet leirene som umenneskel­ige og bedt land som Norge om å ta hånd om egne statsborge­re som befinner seg der.

Gikk ut med krav

Redd Barna og 17 tidligere statsråder fra seks partier gikk i august ut og krevde at regjeringe­n henter norske barn i Syria hjem til Norge.

Omverdenen er splittet når det gjelder å hente hjem barn og deres mødre fra Syria. Norge har hentet hjem fem foreldrelø­se søsken, og Sverige hentet i mai sju foreldrelø­se barn.

Østerrike og Tyskland er blant landene som har hentet hjem barn av foreldre med tilknytnin­g til disse landene. Østerrike hentet i slutten av august for første gang hjem barn med slik tilknytnin­g.

(NTB)

 ?? FOTO: MAYA ALLERUZZO, AP / NTB SCANPIX ?? OMDISKUTER­T: Kvinner fra tidligere IS-kontroller­te områder står i kø for matforsyni­nger i al-Hol-leiren i Syria 16. september.
FOTO: MAYA ALLERUZZO, AP / NTB SCANPIX OMDISKUTER­T: Kvinner fra tidligere IS-kontroller­te områder står i kø for matforsyni­nger i al-Hol-leiren i Syria 16. september.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway