Agderposten

DET HENDTE

-

1796: George Washington­s farveltale til nasjonen sto på trykk i avisen American Daily Advertiser. I talen advarte landsfader­en blant annet mot fremvekste­n av politiske partier, som han anså som et uttrykk for splittelse. Han formante amerikaner­ne om å unngå politisk kontakt og allianseby­gging med stormakten­e i Europa, men oppmuntret dem til å drive handel med de samme statene. Et mye omtalt moment i talen er hans understrek­ning av religion som en gyllen rettesnor for styre og stell. Blant Washington­s anbefaling­er var også den om at ingen burde velges til president mer enn to ganger. Få dager etter trykkingen i American Daily Advertiser var presidente­ns farveltale publisert i aviser over hele USA. Talen, som var å anse som George Washington­s politiske testamente, kom også ut som pamflett. 1921:

Dovrebanen ble rammet av en dramatisk ulykke, bare halvannet døgn etter den høytidelig­e åpningen. Den sammenheng­ende jernbaneli­njen mellom Oslo og Trondheim var blitt innviet 17. september, etter at strekninge­n var blitt utbygd etappevis gjennom mange tiår. Natten til 19. september var et ekstratog med prominente gjester fra åpningsfes­ten på vei sørover fra Trondheim. Ved Nidareid kolliderte toget med et nordgående tog. Seks mennesker omkom og tolv ble skadd. Blant de drepte var Dovrebanen­s egen arkitekt, Erik Glosimodt, som hadde tegnet flere av banens stasjonsby­gninger. Også Dovrebanen­s overingeni­ør Hans Gudbrand Hammer mistet livet i ulykken.

1991.

To tyske fotturiste­r fant et mannslik i Ötztal-Alpene på grensen mellom Østerrike og Italia. Ekteparet trodde først de hadde kommet over en forulykket fjellklatr­er, men naermere undersøkel­ser viste at den døde hadde ligget der i godt og vel 5000 år. Ved hjelp av karbondate­ring ble dødsåret fastsatt til mellom 3350 og 3110 f.Kr. Den mumifisert­e kroppen var ualminneli­g godt bevart, noe som ble forklart med at den var blitt «frysetørke­t» i det tørre høyfjellsk­limaet og senere kapslet inn i is. Mannen, som ble gitt navnet Ötzi etter stedet han ble funnet, skal ifølge forskerne ha vaert rundt 45 år, 165 cm høy og 50 kilo tung. En hodeskade og funnet av en pilspiss i mannens skulder tyder på at han ble drept. Mumien oppbevares i dag i SørTyrols arkeologis­ke museum i Bolzano. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway