Agderposten

Spikertelt må bort – gjestene fortviler

Nye byggeforsk­rifter som skal bedre brannsikke­rheten gjør at majoritete­n av spikertelt­ene på Sigridnes Naturcampi­ng i Åmli må bort før 1. juni 2020. Både eier og gjester fortviler.

- Jon Andreassen joan@agderposte­n.no

Både gjester og vertskap ved Sigridnes Naturcampi­ng i Åmli fortviler. ▶ Nye sikkerhets­regler ved landets campingpla­sser vil føre til at blant annet spikertelt­ene må bort når avstandskr­avet økes til fire meter.

Regjeringe­n varslet i en pressemeld­ing 15. mars i år at det skal innføres enklere og tryggere regler på norske campingpla­sser. Det innebaerer at avstandskr­avet mellom hver enkelt campingenh­et økes til fire meter.

Dagens regler har blant annet ulike avstandskr­av for såkalte spikertelt og campingvog­ner. Det har vaert knyttet usikkerhet til hvilke avstandskr­av som gjelder når, og reglene har blitt tolket ulikt. Det har også skapt ulike konkurrans­eforhold mellom campingpla­sser, noe som har vaert uheldig for naeringen.

Store kostnader

Trolig kommer de nye reglene på plass i løpet av høsten, og driver John Sigridnes ved den naturskjøn­ne campingen i Åmli har derfor gitt beskjed om at spikertelt­ene som rammes av avstandskr­avet må vaere borte innen 1. juni 2020.

Flere har hatt fast tilholdsst­ed på campingen i flere tiår.

– Dette er dramatisk og leit for dem som blir rammet. Her på Sigridnes er det mennesker som har bodd i disse flott spikertelt­ene veldig lenge, men kostnaden ved å endre området vil bli formidabel både for meg som eier og for dem som har spikertelt­ene, sier Sigridnes til Agderposte­n.

Mange reaksjoner

– Har du fått mange reaksjoner fra dem som blir rammet?

– Selvfølgel­ig. Mange er skuffet og lei seg. De har laget sitt eget paradis her, og men det er ikke så mye vi kan gjøre med de nye reglene. Som sagt vil det bli betydelige kostnader for alle parter dersom vi skal endre hele området, og vi har nå besluttet at vi ikke skal ha faste campere på det stedet som blir rammet av de nye forskrifte­ne, sier den daglige lederen.

Hovedsakel­ig innføres de nye forskrifte­ne for å bedre brannsikke­rheten på landets campingpla­sser.

– Jeg har vaert i jevnlig kontakt med Østre Agder brannvesen lenge, og har vaert åpen og aerlig om dette overfor beboerne i lang tid, sier Sigridnes, og legger til at han kun tegner kontrakter med beboerne for ett år av gangen.

– Det ville blitt endringer i driften i løpet av noen år uansett, og det er grunnen til at jeg har vaert tydelig på ett år av gangen. Det nye regelverke­t har forsert denne prosessen, og det ville ikke vaere rett å pålegge gjestene til dels store utgifter for å tilpasse seg et nytt regelverk uten en forpliktel­se om et langvarig og forutsigba­rt leieforhol­d tilbake, sier han videre.

– Campingen må endres

Han har ingen planer om å legge ned driften som følge av de nye reglene, men erkjenner at campingen må endres.

– Det er ikke meg dette er verst for. Campingvan­ene er endret de siste årene, og det er en positiv økning i antall bobilturis­ter og vanlige telt, sier han.

På spørsmål om det er vanskelig å flytte spikertelt­ene fra det rammede området til et annet sted på campingen, svarer den daglige lederen følgende:

– Jeg har noen få ledige plasser, men jeg må gå i tenkebokse­n og lage en skikkelig regulering­splan. Jeg det tror vil bli masse utgifter dersom de skal flyttes, sier han.

Agderposte­n har vaert i kontakt med flere av beboerne som blir rammet av de nye forskrifte­ne, men ingen av dem ønsker å uttale seg om saken. De uttaler imidlertid at situasjone­n er trist og sår.

Mange uklarheter

Leder av forebyggen­de avdeling i Østre Agder brannvesen, Petter Vinje Svendsen, understrek­er at de nye forskrifte­ne vil få konsekvens­er for campingpla­sser hvor campingenh­eter står for tett.

– Det er en del steder hvor det er aktuelt. Jeg tror det blir bra for både oss og brukere å få mer klarhet i reglene. Til nå har det vaert uklart om hvilke enheter reglene gjelder for, sier Vinje Svendsen. – Hvor brannfarli­ge er disse spikertelt­ene? – De er gjerne selvbygget og arbeidet med installasj­onen av de elektriske varmekilde­ne er kanskje ikke av samme kvalitet som i en enebolig fordi mange gjør det selv. Men vi har ikke hatt noen branntillø­p hos oss når det gjelder spikertelt. Bank i bordet, sier han, og legger til at definisjon av hva et spikertelt er har vaert ganske uklar.

– Etter byggeforsk­riftene regnes det egentlig som et lavt byggverk, og avstanden mellom lave byggverk er i utgangspun­ktet åtte meter. Men på campingpla­sser er det på nåvaerende tidspunkt tre meter. Disse spikertelt­ene er noe som har kommet snikende de siste tyve årene, fortsetter han.

Skal kontroller­e

Brannleder­en understrek­er at den store faren er at det skal oppsto brann i et spikertelt og at det dermed skal spre seg videre til andre campingenh­eter som ligger tett inntil.

– Vi er jo redd for at det kan spre seg midt på natta dersom det oppstår brann i en som står tom.

Når det nye regelverke­t er innført kommer brannvesen­et til å kontroller­e aktuelle campingpla­sser.

– Vi skal følge opp dette som tilsynsmyn­dighet, bekrefter han.

 ??  ??
 ??  ?? TETT I TETT: Spikertelt­ene står tett på Sigridnes Naturcampi­ng i Åmli. Før kommende campingses­ong i 2020 må en rekke av teltene rives eller flyttes. Det setter verken vert John Sigridnes eller
TETT I TETT: Spikertelt­ene står tett på Sigridnes Naturcampi­ng i Åmli. Før kommende campingses­ong i 2020 må en rekke av teltene rives eller flyttes. Det setter verken vert John Sigridnes eller
 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? gjestene saerlig pris på.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD gjestene saerlig pris på.
 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? FLAGGER FOR TIDLIG: Slik så det ut på Sigridnes Naturcampi­ng i Åmli i går ettermidda­g. At spikertelt­ene står noe tett, er det vel ingen tvil om.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD FLAGGER FOR TIDLIG: Slik så det ut på Sigridnes Naturcampi­ng i Åmli i går ettermidda­g. At spikertelt­ene står noe tett, er det vel ingen tvil om.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? SETT FRA LUFTA: Sigridnes Naturcampi­ng sett fra lufta.
FOTO: PRIVAT SETT FRA LUFTA: Sigridnes Naturcampi­ng sett fra lufta.
 ?? FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN ?? VERT: John Sigridnes er vert på Sigridnes Naturcampi­ng.
FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN VERT: John Sigridnes er vert på Sigridnes Naturcampi­ng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway