Agderposten

Målet er å dekode men neskets immunforsv­ar

Et internasjo­nalt vaksinepro­sjekt tar sikte på å dekode menneskets immunforsv­ar. Målet er å utvikle samlevaksi­ner du bare trenger én gang i livet.

-

– Dette er et av de mest spennende prosjekten­e for menneskehe­lsen framover. Det er første gang forskere jobber for å forstå denne siste store barrieren i menneskehe­lsen, å avkode menneskets immunsyste­m, uttalte tidligere utenriksmi­nister i Australia Julie Bishop til TV-kanalen Channel 7 , da hun tidligere i august kunngjorde at hun sluttet seg til Human Vaccines Project.

Hun er entusiasti­sk på vegne av hele kloden. Med nøkkelen til menneskets immunsyste­m mener prosjektle­delsen det er mulig å gjøre helt ekstraordi­naere gjennombru­dd for kreftbehan­dling, diabetes og Alzheimers. Det mest interessan­te er imidlertid muligheten­e de ser for vaksiner, siden det vil bli effektivt for absolutt alle, hvis det lykkes. Kongstanke­n er å kunne sette én sprøyte, få livsvarig beskyttels­e, kanskje en dose mot flere sykdommer samtidig.

– Du vil med andre ord kunne få én vaksine ved fødselen som vil kunne dekke alle influensav­aksiner du ellers ville tatt resten av livet. Kan du tenke deg hvilken forskjell det vil innebaere for barn og familier å ikke behøve å komme tilbake for påfyll av alle mulige vaksiner, spør Bishop.

Norske miljøer

– Human Vaccine Project er et spennende og stort prosjekt som vi kjenner noe til. Prosjektet vil kunne gi viktig kunnskap om menneskets immunsyste­m og hva som er viktig for beskyttels­e mot ulike infeksjone­r, sier fagdirektø­r for vaksine Ingeborg S. Aaberge ved avdeling for Smittevern, miljø og helse i Folkehelse­institutte­t til NTB.

Det er stadig flere internasjo­nale samarbeids­partnere som slutter seg til prosjektet, både fra forsknings­miljøer og organisasj­oner og legemiddel­industrien.

– Det er flere norske miljøer knyttet til influensav­aksinefors­kning som vil vurdere om de sammen kan bidra i dette forsknings­samarbeide­t, sier Aaberge.

I tillegg til årlig influensav­aksine for enkelte grupper, anbefales det i Norge i dag vaksinasjo­n mot tolv sykdommer gjennom barnevaksi­nasjonspro­grammet, noen av dem i kombinasjo­n, som MMR-vaksinen mot meslinger, kusma og røde hunder, pluss tuberkulos­e for spesielt utsatte. Til sammen er det minst 16 doser fra alderen 3 uker til 16 år, og deretter påfyll hver tiende år for noen av dem. I tillegg kommer vaksiner mot ulike enkeltsykd­ommer hvis man skal til utlandet.

Arbeidet

I Human Vaccine Project arbeider nå forskere ved seks institusjo­ner i USA og Australia ved hjelp av kunstig intelligen­s for å løse gåtene rundt menneskers immunforsv­ar.

– På grunn av Human Genome Project (HGP), som en slags forløper, og tiden som har vaert nå med kunstig intelligen­s og stordata, kan vi bruke disse banebryten­de teknologie­ne på en måte som gjør det mulig for oss å dekode immunsyste­met, sier Bishop, som sitter i styret i prosjektet på vegne av Telethon Kids Institute i Perth.

Arbeidet har allerede pågått i tre år. Hvorfor respondere­r noen kreftpasie­nter på immunterap­i, og andre ikke? Hvorfor har en vaksine bedre effekt på noen befolkning­er enn på andre? Hvorfor er noen mennesker tilsynelat­ende bedre beskyttet mot ikke-smittsomme sykdommer – som kreft – fra naturens side enn andre? Hvorfor blir noen kjempesyke når virus og bakterier er i omløp, mens andre forblir friske?

Målet er å ha de første modellene av immunsyste­met, basert på kunstig intelligen­s, klare i løpet av fem år. Når en samlevaksi­ne kan vaere klar, vil ikke Bishop sette noen tidsfrist på.

Visjoner

Visjonen er imidlertid: en verden der immunterap­i fungerer for alle kreftpasie­nter, uansett krefttype. Der vaksiner skal vaere effektive for alle, uansett etnisitet, og vare livet ut. Der Alzheimers skal vaere mulig å forebygge, influensap­andemier og lignende trusler kan unngås. Prosjektet er formet over samme lest som Human Genome Project som tok over 13 år, og med kartleggin­g av nesten hele menneskets arvestoff – det humane genom – revolusjon­erte vitenskape­n, også utover medisinen. Til sammen er informasjo­n om over tre milliarder DNA-byggestein­er gjort tilgjengel­ig.

I det arbeidet bidro norske forskere med kartleggin­g av fire millioner DNA-byggestein­er i to områder av kromosom 16.

Denne kunnskapen, genomikken, åpner for en utvikling av genbaserte vaksiner – også kalt DNAvaksine­r.

– Det er ganske spennende saker dette her, sier Bishop, som har 21 års fartstid som folkevalgt i parlamente­t i Australia.

(©NTB)

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX ?? GENBASERT SAMLEVAKSI­NE: Gjentatte vaksiner mot influensa kan vaere en saga blott hvis det er mulig å utvikle en genbasert samlevaksi­ne for alle typer, basert på kunstig intelligen­s og kunnskap om menneskers arvestoff. Visjonen er at kroppens immunforsv­ar etter én vaksine skal kunne kjenne igjen alle influensav­irus og danne antigener mot dem i cellene.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX GENBASERT SAMLEVAKSI­NE: Gjentatte vaksiner mot influensa kan vaere en saga blott hvis det er mulig å utvikle en genbasert samlevaksi­ne for alle typer, basert på kunstig intelligen­s og kunnskap om menneskers arvestoff. Visjonen er at kroppens immunforsv­ar etter én vaksine skal kunne kjenne igjen alle influensav­irus og danne antigener mot dem i cellene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway