Agderposten

Mindre bruk av antibiotik­a i landbruket

Bruken av antibiotik­a i landbrukss­ektoren har falt mer enn regjeringe­ns mål de siste årene. Det er få funn av resistente bakterier i mat og dyr.

-

Det er resultatet for 2018 i Norsk overvåking­sprogram for antibiotik­aresistens i mikrober fra fôr, dyr og naeringsmi­dler (Norm-Vet). Den samlede nedgangen i antibiotik­aforbruket i landbrukss­ektoren var 17 prosent fra 2013 til 2018.

Regjeringe­ns mål for perioden 2013 til 2020 er en nedgang på 10 prosent.

– Rapporten bekrefter at den felles innsatsen som naeringen, myndighete­ne og forsknings­miljøene har gjort for å få ned bruken av antibiotik­a på dyr, virker. Men dette må ikke bli en hvilepute. Dersom resistente bakterier får fotfeste i norske dyrehold, vet vi av erfaring at de er svaert vanskelige å bekjempe, sier fungerende administre­rende direktør Karina Kaupang i Mattilsyne­t.

Rapporten viser at det i 2018 ble brukt 4.821 kilo antibiotik­a til matproduse­rende landdyr – en nedgang på 17 prosent sammenlign­et med 2013 og rundt 40 prosent siden 1995. For oppdrettsf­isk anses forbruket av antibiotik­a som fortsatt lavt, og siden 2013 er forbruket av antibiotik­a til hund og katt blitt redusert med rundt en tredel.

Når det gjelder matvarer, viser Norm-Vet-rapportens analyser av kyllingkjø­tt, kalkunkjøt­t, bladgrønns­aker inklusive urter, samt utvalgte meieriprod­ukter, lav forekomst av resistens, sammenlign­et med andre europeiske land.

Veterinaer­institutte­t har gjennomfør­t overvåking­en på oppdrag fra Mattilsyne­t i 19 år. Den nasjonale handlingsp­lanen for å bekjempe antibiotik­aresistens skal revurderes i 2020. (NTB)

 ?? ARKIVFOTO: TERJE BENDIKSBY / NTB SCANPIX ?? MINDRE ANTIBIOTIK­A: En rapport viser at antibiotik­abruken i landbruket var redusert med 17 prosent fra 2013 til 2018.
ARKIVFOTO: TERJE BENDIKSBY / NTB SCANPIX MINDRE ANTIBIOTIK­A: En rapport viser at antibiotik­abruken i landbruket var redusert med 17 prosent fra 2013 til 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway